Acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeana are nu mai putin de 585 de pagini, continand detaliile juridice ale Brexitului. De asemenea, acordul contine si o declaratie politica care scoate in evidenta obiectivele comune pe care le va avea Londra si Bruxellesul in perioada urmatoare.
Acordul urmeaza sa fie aprobat in cele din urma si de Parlamentul de la Londra, oficialii europeni transmitand ca aceasta este unica varianta de acord la care se poate ajunge. Toti cei 27 de lideri ai statelor europene si-au exprimat dorinta de a avea o relatie cat mai stransa cu Marea Britanie si incepand de acum incolo.
Dupa incheierea reuniunii extraordinare a Consiliului European, Klaus Iohannis a transmis ca acest acord este cel mai bun la care se putea ajunge. Presedintele Romaniei a descris aceasta zi ca fiind una trista, evenimentul plecarii unui stat important din Uniunea Europeana neputand provoca bucurie. Iohannis a sustinut in declaratia sa ca in cadrul negocierilor purtate pentru ajungerea la acest acord s-a insistat pe marginea drepturilor pe care le vor avea cetatenii romani cu domiciliul in Regatul Unit in perioada urmatoare.
Conform declaratiilor, Romania a cerut in mod insistent atat ca romanilor, care sunt deja stabiliti pe teritoriu britanic. sa nu li se schimbe prea multe lucruri, cat si ca persoanele care vor calatori de acum incolo in UK sa nu aiba nevoie de vize turistice sau de alta natura. Astfel, Klaus Iohannis spune ca in aceste conditii nu vor exista niciun fel de discrimari intre membrii Uniunii Europene.
Iohannis a incheiat declaratia prin mentionarea faptului ca toate aceste solicitari au fost aprobate si cuprinse in continutul acordului. Acordul va proteja atat romanii, cat si ceilalti cetateni europeni care se afla in Marea Britanie. Iohannis evidentiaza faptul ca romanilor care traiesc in UK le sunt garantate toate drepturile pe care le-au obtinut pana acum. Mai exact, acestia pot studia acolo, pot munci, pot plati asigurari de sanatate si pot primi pensii.
Si reprezentantii Ministerului de Afaceri Externe se declara multumiti de forma finala a acordului dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana, transmitand ca toate obiectivele urmarite de tara noastra pe parcursul procesului de negociere au fost atinse. Reprezentantii MAE transmit ca au fost purtate negocieri in special pentru ca drepturile cetatenilor romani stabiliti in Marea Britanie sa ramana aceleasi si de acum incolo.
Mergand mai departe spre declaratia politica cuprinsa in acest acord, aceasta contine speranta reprezentantilor romani de a fi mentinuta o relatie de cooperare viitoare cat mai apropiata cu Regatul Unit.
Obtinerea acestui acord a fost o misiune care s-a dovedit a fi extrem de grea pentru britanici, insa victoria nu a fost obtinuta inca pe deplin. Proiectul de acord va ajunge luna viitoare in Parlamentul de la Londra, acolo unde va trebui sa primeasca un vot pozitiv.
Citeste si: PMP propune infiintarea unei companii speciale pentru construirea autostrazii Bucuresti-Brasov
Ultimele NOUTATI
Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Partenerii nostri
Norme SSM pentru vizitatorii unei companii - ce demersuri vor face angajatorii?
Deducerea personala in 2025 - nivelul acesteia creste ca urmare a majorarii salariului minim
Suspendarea activitatii unei firme: Aspecte cheie de retinut
Tezaur 2025: Prima editie a programului debuteaza pe 13 ianuarie cu dobanzi de pana la 7,8% pe an
Este legal sa-ti fie fotografiat buletinul de catre politistii locali? Iata ce spune legea!
Acte necesare schimbare buletin
Sfaturi de baza pentru persoanele care vor sa deschida o afacere
Te-ar putea interesa si