Noul Statut al Magistratilor: Presedintele poate respinge propunerea conducerii DNA de cate ori doreste
adina floreanumire dnaparchetetudorel toaderjustitiemodificari justitie
O prevedere legislativa din Statutul Magistratilor, asa cum a fost modificat in Parlament in aceasta vara, pastreaza intact dreptul presedintelui de a refuza nelimitat propunerile ministrului Justitiei pentru conducerea DNA.
Noul Statut al Magistratilor modificat in Parlament, a fost publicat in Monitorul Oficial luni dimineata, urmand sa intre in vigoare joi.
Printre modificarile cele mai controversate se afla articolul care prevede ca presedintele tarii are dreptul de a refuza numai o singura data propunerile pe care le face ministrul Justitiei, cu avizul consultativ al CSM, pentru sefia marilor Parchete. Conform vechiului statut, presedintele avea dreptul sa refuze ori de cate ori dorea.
In aceeasi zi de luni, dupa pranz, Tudorel Toader a anuntat ca va inainta presedintelui Iohannis propunerea ca Adina Florea sa fie numita in functia de sef al DNA, desi in urma cu o saptamana Sectia pentru Procurori a CSM a dat un aviz negativ pentru numirea Adinei Florea in fruntea DNA-ului.
Surpriza vine din Articolul 109 care specifica faptul ca “Prevederile prezentei legi nu se aplica procedurilor de ocupare a posturilor de conducere sau de executie, inclusiv prin promovare, si nici procedurilor de evaluare in curs de desfasurare la data intrarii sale in vigoare”.
Altfel spus, legea nu se aplica in cazul procedurilor de ocupare a posturilor de conducere care sunt in curs de desfasurare la data intrarii in vigoare a noului Statut.
Din moment ce ministrul Tudorel Toader a declansat procedura in data de 10 august, numirea Adinei Florea prin decret prezidential se supune vechilor prevederi legislative.
Daca presedintele Iohannis ar respinge numirea Adinei Florea, acest lucru nu ar insemna incheierea procedurii si inceperea unei alte noi proceduri, ci ar insemna continuarea procedurii incepute in august, procedura supusa vechii legi, ceea ce permite presedintelui un numar nelimitat de refuzuri.
Printre motivele avizului negativ dat de CSM, se numara:
- O rezistenta scazuta la stres
- O redusa capacitate de analiza si sinteza
- Sincope in raportarea sa la valori precum onestitatea si impartialitatea
- Incapacitatea de a oferi un raspuns punctual cu privire la impactul asupra activitatii DNA
Adina Florea a mai fost criticata si pentru faptul ca a comentat activitatea DNA numai din informatii luate din spatiul public, cum ar fi numarul mare de dosare nesolutionate si criticarea investigarii abuzului in serviciu.
Citeste si:
Aproape 40% dintre romani cred ca au cunostinte financiare mediocre sau foarte slabe