Tudorel Toader si-a inceput discursul prin a mentiona ca ordonanta de urgenta in legatura cu extinderea termenului de contestatie in anulare in cazul sentintelor definitive date de completurile de cinci judecatori ai ICCJ constituite nelegal nu a ajuns inca pe masa premierului Viorica Dancila. Insa, Toader a specificat ca va trimite draftul ordonantei pregatite “in termen scurt”. Toader vorbeste si despre toate “dezinformarile” care au aparut in spatiul public in ultimele zile, spunand ca “fiecare spune ce stie, cat stie, ce vrea, in numele libertatii de exprimare”.
Ministrul Justitiei a adus insa in discutie acum si completurile de trei judecatori. Toader a declarat ca desi el nu are competenta de a sesiza CCR pe acest subiect, “Avocatul Poporului ar putea sa o faca”. Toader spune ca “prin analogie lucrurile sunt identice” atat pentru completurile de cinci judecatori, cat si pentru cele de trei judecatori. Mai mult decat atat, Toader recomanda practic tuturor celor care se afla in curs de judecata sa ridice in fata instantei exceptia de neconstitutionalitate. De asemenea, Toader ii recomanda Avocatului Poporului sa sesizeze CCR pe aceasta tema.
Ministrul Justitiei a tratat in interventia televizata de aseara si tema abuzului in serviciu, spunand ca actuala definitie a acestuia dateaza inca din 1968 si ca Romania “trebuie sa se raporteze la definitiile din statele cu democratie consolidata”. Toader declara ca este increzator ca “legiuitorul va gasi formula cea mai buna” in acest sens, avand in vedere ca in Parlament exista deja un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal, proiect in care este prevazut si abuzul in serviciu.
Tudorel Toader a mai declarat ca desi un asemenea proiect de lege va fi contestat, va trece in cele din urma si de presedinte si va fi promulgat. Toader spune ca este nevoie de un altfel de regim in aceasta privinta, fiind necesara trecerea de la regimul depresiv la cel preventiv. De asemenea, ministrul noteaza ca pedepsele prevazute in tara noastra pentru aceasta infractiune sunt cu mult mai mari decat cele din alte tari europene. In legatura cu acest subiect, Toader a mai declarat ca “societatea nu trebuie sa fie canalizata pe ideea bagarii la inchisoare a celor vinovati, ci pe reintegrarea sociala a celui care a comis fapte penale”.
In cele din urma, Tudorel Toader nu a uitat sa vorbeasca nici despre revocarea procurorului general Augustin Lazar. Ministrul justitiei declara ca “isi mentine toate argumentele pe care le-a mentionat in raportul de evaluare”. Ba chiar, Toader merge si mai departe si spune ca “argumentele sunt si mai consistene astazi, mai convingatoare si mai puternice”. Fiind intrebat despre demersurile in justitie pe care le face procurorul general, Toader se declara convins de faptul ca Lazar “nu are iesire din aceasta situatie juridica”.
In continuare, Toader spune ca el personal nu poate sesiza CCR pe aceasta tema, aceasta sarcina revenindu-i premierului Viorica Dancila. Concluzionand discutia pe aceasta tema, Toader si-a declarat convingerea ca “nu exista alta cale de urmat” pe aceasta tema.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si