Mircea Geoana, comentariu in New York Times: Criticii externi au ignorat adevarata problema din Romania, procesul politic disfunctional
mircea geoananew york timesalegeritraian basescuschengen
Criza politica dospeste de multi ani in Romania, iar criticii vestici, concentrati pe coruptie si justitie, au ignorat adevarata problema a Romaniei: procesul politic profund disfunctional, scrie senatorul Mircea Geoana intr-un comentariu publicat in ziarul american New York Times.
De 20 de ani, politicienii din Romania au facut echilibristica pe coarda intre interesele publice si cele personale. Multe contracte cu statul acordate apropiatilor si prea multi politicieni interesati doar de imagine - practici care au pervertit procesul politic, scrie Geoana. In ultimii zece ani multe alegeri au fost castigate sau pierdute la o diferenta mica de voturi, mereu aparand in discutie suspiciunea de frauda.
Geoana spune ca presedintele Basescu a sustinut masurile de austeritate dure la cerinta partenerilor externi, dar saracia din tara s-a adancit, lucru care l-a facut nepopular printre cetateni. Potrivit senatorului, austeritatea face loc atat extremismului de stanga, cat si celui de dreapta.
Senatorul spune ca Europa, frustrata de tendintele nedemocratice din alte tari, ar putea reactiona dur in cazul Romaniai. Geoana spune insa ca cetatenii tarii nu ar trebui sa plateasca pentru greselile altora.
Facem o paranteza. Ministrul de interne german, Hans-Peter Friedrich, a declarat ca Romania si Bulgaria nu sunt pregatite pentru a intra in spatiul de libera circulatie Schengen. Cu siguranta de vina este si criza politica din Romania.
Revenind la comentariul senatorului Geoana, acesta scrie ca sistemul politic din Romania este corupt si afectat de nepotism, iar agendele publice au putin de a face cu interesele cetatenilor. "Sistemul de justitie nu poate fi independent atata vreme cat fortele politice il folosesc sistematic ca un teren de lupta si un instrument de influenta", afirma Mircea Geoana. In acelasi timp, o parte din media si organizatiile nonguvernamentale au fost fortate de situatia economica dificila sa devina partizane.
Geoana propune si cateva solutii pentru reformarea procesului politic din Romania:
- Sistemul "checks and balances" (puterile, independente, ale statului, se controleaza reciproc pentru mentinerea sistemului democratic) trebuie intarit.
- Lupta pentru justitie sociala trebuie sa fie punctul central al agendei guvernului.
- Politicienii trebuie sa reduca tonul, sa renunte la retorica si sa coopereze unii cu altii.
- Avem nevoie de o justitie curata si independenta.
- Rolul Parlamentului trebuie reanalizat.
- Finantarea partidelor trebuie transparentizata.
Sursa foto: MirceaGeoana.ro