Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, fara drept la replica in Parlamentul European
parlamentjustitieministru
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca este nemultumit de ceea ce s-a discutat in cadrul plenului Parlamentului European privind legile justitiei. Chiar daca nu a fost lasat sa ia cuvantul, Ministrul a argumentat acest fapt spunand ca „nu s-a dorit aflarea adevaruluiâ€.
"N-am cum sa fiu multumit, in conditiile in care s-a vazut cu ochiul liber, chiar nejurist fiind, faptul ca s-a discutat intr-o maniera absolut politicianista, cu un pretext de continut juridic. Lasand la o parte faptul ca unii s-au exprimat despre legile justitiei fara sa cunoasca nimic din continutul respectivelor legi, dar voi face un inventar si-l veti vedea cat de repede, il voi face public, al neadevarurilor care au fost spuse la dezbatere. Minciuna se spune cu intentie, neadevarul se poate spune si din greseala", a declarat imediat dupa dezbaterea din PE, Ministrul Justitiei.
Referitor la faptul ca nu a fost lasat sa isi spune opinia in plenul Parlamentului European, ministrul Justitiei a spus: "Nu s-a dorit aflarea adevarului. Din punctul meu de vedere, ca ministru al Justitiei, am ferma convingere ca nu s-a dorit aflarea adevarului pentru ca, de exemplu, nu o sa gasiti nicaieri o afirmatie de a mea in sensul ca Guvernul nu are nevoie de avizul Comisiei de la Venetia pentru ca, procedural, si cel care a facut afirmatia stie ca proiectul de lege s-a dus direct la comisia speciala si ca nu a existat un moment in care Guvernul avea abilitatea, competenta sa solicite avizul".
In plus, Tudorel Toader a vrut sa adauge:
"S-a facut afirmatia de exemplu ca legile au fost declarate neconstitutionale. Nu legile au fost. Din 303 au fost declarate 4 solutii legislative. Si alea sunt tehnice. Ori de la 4 pana la spune "legea este neconstitutionala" , calea este foarte foarte lunga. S-a indus din start o confuzie pentru ca pretextul dezbaterii l-a constituit proiectul de lege pentru modificarea legilor justitiei, dar s-a vorbit de coruptie"
.
Dezbaterea ”Threats to the rule of law by the Romanian justice system refor” din cadrul reuniunii Grupului Politic S&D a avut loc la sediul Parlamentului European din Strasbourg.
”In cadrul reuniunii, ministrul justitiei a realizat o prezentare a evolutiilor legislative din Romania, cu referire la noul cadru constitutional democratic dat de actuala constitutie a Romaniei, modificarea legislatiei penale, parcursul legilor justitiei din 1992 pana in prezent. A dezvoltat parcursul legilor de modificare si completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. A fost detaliata procedura legislativa, marcandu-se faptul ca procesul de modificare a inceput in anul 2015, implicarea Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii, a tuturor actorilor relevanti in acest proces, aspecte ale procedurii parlamentare, instrumentele constitutionale reglementate de legislatia romana, controlul de constitutionalitate cu privire la cele trei legi, reglementarea efectelor deciziilor Curtii Constitutionale, respectiv obligatia Parlamentului de a pune in acord dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale cu deciziile Curtii Constitutionale.” scrie in comunicatul de presa al Ministerului Justitiei.
La inceputul dezbaterii, europarlamentarul Dan Nica a cerut ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, prezent in sala, sa poata lua cuvantul. Solicitarea sa, insa, i-a fost refuzata. Motivul nu a fost intamplator. Procedura prevede ca la dezbaterea din Parlamentul European sa fie prezenta Viorica Dancila, premierul Romaniei, care a fost invitata, dar nu s-a prezentat.