Ministrii PDL, acuzati ca nu au actualizat listele electorale permamente
gheorghe nichitaacuzaministriipdlmaiactualizareliste permanente
Vicepresedintele PSD Gheorghe Nichita acuza ministrii PDL de la Administratie si Interne ca atenteaza la valorile democratiei prin neactualizarea listelor electorale permanente.
"In anul 2009, PDL si premierul Emil Boc au modificat intentionat legea referendumului, introducand pragul de validare de 50 la suta plus unu din numarul total de alegatori de pe listele electorale permanente. In paralel, Ministerul Administratiei si Internelor, prin Directia pentru Evidenta Populatiei, nu a intreprins niciun demers pentru actualizarea listelor electorale permanente. In acest fel, pe listele permanente apare un numar nereal de persoane care contribuie la formarea cvorumului legal. Practic, pe de o parte, Guvernul PDL a introdus pragul de validare, iar pe de alta parte s-a asigurat, neactualizand intentionat listele permanente, ca acest prag este imposibil de atins", acuza Gheorghe Nichita.
Ba mai mult, vicepresedintele PSD banuieste ca circa 10.000 de cetateni din Republica Moldova figureaza ca locuind la adrese fictive din Iasi. Primaria Municipiului Iasi a sesizat autoritatle competente asupra faptului ca tot mai multe persoane consimt luarea in spatiu a unui numar extrem de mare de cetateni. Municipalitatea a cerut organelor abilitate sa verifice daca zecile de persoane cu aceeasi adresa in cartea de identitate locuiesc efectiv la domiciliul declarat sau doar se folosesc de acesta pentru obtinerea unui act de identitate romanesc.
"Atragem atentia opiniei publice si reprezentantilor ministerelor de resort ca responsabilitatea selectarii si prelucrarii datelor privind cetatenii romani cu drept de vot apartine Ministerului Administratiei si Internelor, prin Directia de Evidenta a Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, si nu primariilor", a avertizat Gheorghe Nichita.
Oficial, municipiul Iasi are o populatie formata din 344.936 locuitori, insa recensamantul efectuat in toamna anului 2011 arata insa ca populatia reala este de 289.541 persoane, din care 263.410 populatie stabila, potrivit primarului, Gheorghe Nichita.
"Se observa o diferenta de peste 55.000 persoane intre numarul oficial de locuitori si populatia reala si o diferenta de peste 80.000 persoane intre numarul oficial de ieseni si cel care formeaza populatia stabila a orasului. In baza de date a MAI figureaza 281.183 persoane cu drept de vot in municipiul Iasi. Insa, daca scadem cele 63.493 persoane cu varsta mai mica de 18 ani din numarul populatiei stabile de 263.410 obtinem aproximativ 200.000 de locuitori ai municipiului Iasi cu drept de vot. La referendumul din 29 iulie au votat in municipiul Iasi 114.220 persoane, adica 57 % din numarul real al populatiei circumscriptiei electorale. Cu toate acestea, din cauza necorelarii listelor permanente electorale, cele 114.220 de voturi au fost calculate ca reprezentand doar 40,62%. In consecinta, listele electorale permanente, alcatuite in baza vechilor date despre populatia orasului, nu mai corespund realitatii momentului si trebuie aduse la zi", a explicat acesta.
Primaria Iasi actualizeaza datele stocate in baza de date a ministerului cu informatii privind persoanele care au decedat, s-au nascut sau au cerut acte de identitate, prin Directia Locala de Evidenta a Persoanelor (DLEP) Iasi.
Termenul alocat primariei pentru referendumul din 29 iulie expira pe 10 iulie, iar listele permanente au fost trimise catre Primaria Iasi chiar pe 10 iulie, de catre directia specializata a MAI. Astfel, MAI a blocat administratia locala in procesul de verificare a corectitudinii listelor permanente, potrivit lui Nichita.