Ministerul Afacerilor Externe a publicat lista sectiilor de votare din strainatate la europarlamentare. 441 de locuri in care pot vota romanii din diaspora
alegeri europarlamentare 2019sectii votare strainatatevot diasporaromani diaspora
Ministerul Afacerilor Externe a publicat lista sectiilor de votare din strainatate pentru alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European care va avea loc la data de 26 mai 2019.
Numerotarea sectiilor de votare a fost stabilita prin Ordinul Ministrului Afacerilor Externe nr. 730 din 24 aprilie 2019, publicat in Monitorul Oficial nr. 327 din 25 aprilie 2019.
Cetatenii romani care, in ziua votului, se afla in strainatate vor putea vota la una dintre cele 441 de sectii de votare.
Acestea sunt organizate in sediile misiunilor diplomatice si consulare ale Romaniei, in sediile institutelor culturale din strainatate, in cadrul consulatelor onorifice, dar si in alte locatii.
Cele mai multe sectii de votare sunt organizate in Italia (76), Spania (50), Republica Moldova (36), SUA (31), Marea Britanie (29), Germania (25), Franta (17), Austria (9), Belgia (8).
La acest scrutin, Ministerul Afacerilor Externe organizeaza un numar record de sectii de votare. Astfel, prin comparatie cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European (2014, 2009 si 2007 - cand au fost organizate 190 de sectii), anul acesta, se organizeaza cu 251 mai multe sectii de votare.
Comparativ cu referendumul national pentru revizuirea Constitutiei din 2018 (378 de sectii), vor fi organizate 63 de sectii in plus, iar in comparatie cu alegerile parlamentare din 2016 (417 sectii), cu 24 mai multe sectii de votare.
Lista sectiilor de votare a fost stabilita pe baza propunerilor misiunilor diplomatice ale Romaniei, care au tinut cont de consultarile cu comunitatile romanesti din strainatate, de solicitarile acestora de organizare a unor sectii noi si de evaluarea modului in care s-au desfasurat procesele electorale anterioare in strainatate.
Potrivit legislatiei in vigoare, in cadrul acestui scrutin, cetatenii romani inscrisi in listele electorale ale altor state membre UE pot sa-si exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European numai dupa ce acestia dau o declaratie pe propria raspundere potrivit careia nu si-au exercitat dreptul de vot la acelasi scrutin pentru membrii in Parlamentul European din statul membru UE in ale carui liste electorale este inscris.
Lista tuturor sectiilor de votare, precum si alte informatii utile referitoare la desfasurarea scrutinului in strainatate sunt disponibile pe site-ul MAE.
Foto: pexels.com