Marea Britanie se pregateste pentru iesirea din Uniunea Europeana fara un acord. Opozitia si liderii europeni cer un nou referendum
brexitmarea britanieuniunea europeanatheresa mayromani in angliareferendum
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana a fost decisa prin referendum in vara lui 2014, atunci cand aproape 17.4 milioane de oameni au votat spre aceasta directie. Astazi, la mai bine de doi ani de la acea decizie, oficialii Uniunii Europene si Marii Britanii nu au reusit inca sa ajunga la un acord comun prin care Brexit-ul sa se infaptuiasca in cele din urma. Neajungerea la un astfel de acord si-ar spune cuvantul in foarte multe domenii, afectand unele dintre cele mai importante industrii din Regatul Unit. Astfel, s-a ajuns intr-un punct in care nimeni nu mai este sigur de ceea ce se va intampla in continuare. Daca Theresa May pare decisa sa mearga mai departe chiar si fara un acord cu UE, mai multe voci interne sustin ideea unui nou referendum.
Conform statisticilor, in Marea Britanie se regasesc peste 1.5 milioane de romani, plecati acolo pentru a munci. Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana reprezinta un pericol si pentru acestia, nefiind inca stabilit ceva concret in aceasta privinta. Din informatiile care sunt vehiculate pana la ora actuala, Marea Britanie ar urma sa pastreze doar angajatii calificati, indiferent de tara din care provin.
Theresa May: „Ne pregatim pentru o iesire no-deal”
In ciuda eforturilor premierului britanic de a obtine un acord acceptabil de la Uniunea Europeana, oficialii de la Bruxelles se tin tare pe pozitii si nu accepta atat de usor conditiile venite dinspre Londra. Pentru moment, subiectul viitoarelor relatii economice intre Marea Britanie si Uniunea Europeana tin pe loc un astfel de acord final care sa faca posibil Brexit-ul. De asemenea, nici capitolul frontierei irlandeze nu a ajuns pana acum la un rezultat comun. Desi a existat o propunere din partea Marii Britanii, inaintata in ultimele doua zile in cadrul summit-ului european de la Salzburg, aceasta nu a fost acceptata. Oficialii europeni sunt de parere ca in cazul in care asemenea propuneri ar fi fost acceptate, integritatea pietei unice europene ar fi fost afectata.
Premierul Theresa May a anuntat ieri ca o noua propunere va fi trimisa Uniunii Europene in viitorul apropiat. Desi si-a exprimat speranta pentru ajungerea la un acord comun, Theresa May a tinut sa precizeze si ca Marea Britanie se poate pregati si pentru un „no-deal”, in cazul in care Uniunea Europeana nu ii va accepta propunerile. Insa, in cazul unui Brexit fara niciun acord, atat britanicii, cat si principalele industrii din Marea Britanie vor avea de suferit.
Se cere un nou referendum pe aceeasi tema
Partidul Liberal Democrat este principala forta politica din Marea Britanie care sustine ca este nevoie de un nou referendum pe aceasta tema. Vince Cable, liderul partidului, declara la inceputul acestei saptamani ca „Brexit-ul poate si trebuie sa fie oprit”. De asemenea, acesta ii cerea premierului Theresa May sa fie mai „deschisa in fata unui vot al poporului asupra acordului final”.
Partidul Laburist este principalul partid de opozitie din Regatul Unit, insa mesajul lor nu a fost unul extrem de clar in ultima perioada, pe aceasta tema. Insa, nu putem sa nu remarcam ca Sadiq Khan, primarul laburist al Londrei, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca sustine ideea unei noi consultari cu populatia. Sadiq Khan mai este sustinut in aceasta idee si de fostii premieri ai Marii Britanii, Tony Blair si John Major.
Nu in ultimul rand, mai multi oficiali europeni si-au recunoscut sustinerea pentru un nou referendum in Marea Britanie. Joseph Muscat, premierul Maltei, declara in urma cu cateva zile pentru BBC ca ideea unui nou referendum ar avea o „sustinere aproape unanima” in interiorul Uniunii Europene. Si premierul ceh, Andrej Babis, a intarit spusele omologului sau maltez, spunand ca un nou referendum este cea mai buna solutie la care se poate apela pentru a se termina totul rapid.