Mana foarte proasta
liviu dragneamana proastatudosegrindeanu
In anii '90, versurile inspirate ale lui Alexandru Andries spuneau "M-am culcat sub Ceausescu, m-am trezit sub Iliescu/Si faptul ca numele lor rimeaza nu-i vina mea/Primul nu stia nici romaneste, al doilea vorbeste perfect ruseste/Stie englezeste, stie frantuzeste..."
Cam asa si acum: am inceput noul an si am terminat a doua saptamana din el cu Mihai Tudose premier, dupa care, hodoronc-tronc, acesta nu a mai fost bun si PSD i-a retras sprijinul politic de sub picioare, de parca ar fi fost pres... sprijinul, nu - Doamne fereste! - domnu' Tudose a carui... problema tocmai asta o fi fost, ca nu a stat pres...
...la fel ca vremelnicul sau predecesor, Sorin Grindeanu, uns, prin SMS, la finele anului 2016, de presedintele Klaus Iohannis si… demis prin motiune de cenzura, la jumatatea anului 2017, de propriul partid...
Inaintea plecarii de la Palatul Victoria, Grindeanu ii transmitea, cu amaraciune, premierului desemnat (la acea vreme) Mihai Tudose ca ar trebui "sa se pregateasca pentru momentul de peste cateva luni (s-a dovedit ca nici macar sase!), cand ii va veni randul". "Eu stiu ca lui Mihai ii place sahul, asa ca sa pregateasca foarte bine miscarile viitoare", spunea Grindeanu.
Intre timp, dupa frecusuri cu partidul, care au dus la excluderea sa, domnul Grindeanu a aterizat bine-merci la sefia ANCOM.
Pana la urma, mai disciplinat (asa cum nu s-a ferit sa afirme ori de cate ori a avut ocazia), dom’ Tudose nu a deranjat partidul cu inca o motiune de cenzura, ci si-a inaintat demisia, exact cu o zi inainte de venirea la Bucuresti a celui ce-i era omolog japonez, Shinzo Abe...
N-a contat ca nu a mai calcat pe aici prim-ministru nipon de vreo suta de ani si ca Japonia este in cautare de tari unde sa faca noi investitii, ci ca se grabea PSD sa aiba un nou premier. Asa ca oaspetele din partea uriasei puteri economice a fost lasat cu ochii-n soare rasare. Noroc ca “faza” a fost binisor rezumata/scuzata de ministrul Culturii, Lucian Romascanu, care, prezent la ceremonia ceaiului, la inaugurarea Camerei de ceai, de la MNAR, alaturi de Akie Abe, sotia premierului Japoniei, a spus "Chiar daca viata politica tinde sa fie tumultuoasa in partea asta de lume, locurile pe care le-am vazut azi - Muzeul Satului si Muzeul National de Arta - sunt locuri linistite in care ne putem regasi si in care ne putem bucura de frumusetile pe care viata culturala romaneasca si nu numai ni le ofera".
Intrucat, de la castigarea alegerilor din 2016, a nominalizat nu mai putin de trei premieri (dintre care unul - Sevil Shaideh - refuzat de presedintele Iohannis, si doi - Grindeanu plus Tudose - maziliti de propriul partid) seful PSD, Liviu Dragnea, declara, cand a trebuit sa numeasca un succesor pentru Tudose:
"Se pare ca eu am mana foarte proasta si nu numai in ceea ce priveste propunerile de premier, mai sunt cel putin 10 cazuri in ultimii ani".
Asadar, dupa ce comisese o impietate, comparand sedinta organismului de conducere al PSD cu cel al desemnarii Papei, Conclavul Papal (“Maine stam la CExN pana iese fumul alb pe cos”), Dragnea a imprumutat un termen de la cartile de joc, pentru a se scuza cumva ca aceia propusi de el nu au... rezistat.
Si poate ca tocmai asta este problema: la noi, se aleg liderii de guverne precum cartile din pachetul de joc, cu mana, care, iata, poate fi foarte proasta, ca sa nu mai vorbim ca, uneori, alegerea se face chiar cu picioarele, in loc sa fie facuta cu mintea...