Lobby, sedinte foto, contracte pentru tehnica militara si alte delicatese
"Lobby" este un cuvant care vine din limba engleza, inseamna hol sau anticamera si desemneaza spatiul unde este asteptata intalnirea cu o persoana importanta, de unde si expresia "a face anticamera"). In anii din urma, in spatele acestui cuvant functioneaza o adevarata industrie alimentata cu foarte multi bani si unde regula este ca nu exista nicio regula. Tot ceea ce conteaza sunt sumele pe care o persoana, o organizatie, o institutie, un Guvern sunt dispuse sa le plateasca pentru o intalnire anume, pentru depunerea unei propuneri legislative, pentru un set de informatii, pentru sustinerea unei initiative.
Organizatia nonguvernamentala Transparency International, al carei scop principal este prevenirea si combaterea coruptiei la nivel international, estimeaza ca, in acest moment, la Bruxelles actioneaza peste 12.000 de lobby-isti profesionisti, specializati pe diferite domenii, care isi ofera serviciile cui are nevoie de acces la factorii de decizie si la functionarii Uniunii Europene.
Clientii sunt serviti nu in functie de importanta demersurilor pe care vor sa le faca pe langa personajele de rang inalt, ci in functie de banii pe care sunt dispusi sa-i plateasca. Mai mult decat oriunde, in activitatea de lobby banii nu au miros.
Cei mai multi lobby-isti din lume pot fi gasiti, insa, la Washington, din motive lesne de inteles.
La nivelul Uniunii Europene, Transparency International estimeaza ca activitatea de lobby este un business de cca 3 miliarde de euro pe an.
Desi acest lucru a trecut aproape neobservat, presa din Romania a relatat faptul ca, pentru a pune la cale o intalnire a lui Liviu Dragnea cu vicepresedintele american Mike Pence (intalnire care nu a mai avut loc) PSD ar fi platit, la sfarsitul anului trecut, suma de 100.000 de dolari firmei de lobby Madison & Company de la Washington.
Pa site-ul propriu, Madison & Company se prezinta drept o societate care isi ofera serviciile corporatiilor, guvernelor si persoanelor pentru ca acestea sa-si atinga obiectivele politice si de business.
La subdomeniul "Clienti", pe site-ul Madison & Company figureaza, in mod explicit, Guvernul Romaniei.
Conform "New York Times", prezenta lui Liviu Dragnea si a lui Sorin Grindeanu la ceremonia de investire a lui Donald Trump, in ianuarie 2017, s-ar fi datorat interventiei unui personaj controversat, Elliott Broidy, un apropiat al lui Trump si pricipalul strangator de fonduri pentru campania acestuia.
De pe urma acestei interventii, Dragnea s-a ales cu o fotografie in care se vede ca a dat mana cu presedintele american, in vreme ce Romania nu s-a ales cu nimic.
In februarie 2018, compania Circinus Defence, detinuta de Elliott Broidy, prin filiala sa din Romania, Circinus Defence SRL, a semnat un contract de colaborare cu CN Romarm (companie nationala romana de stat pentru tehnica militara). In presa, s-a speculat ca acest contract ar fi in valoare de 200 de milioane de dolari si ar consta in achizitionarea de catre Armata Romana a unor sisteme de comanda si control de la firma lui Broidy.
Ministerul Economiei a confirmat existenta acestui contract, cu mentiunea ca "datele si informatiile cuprinse in acordul de cooperare sunt exceptate de la accesul liber."
Restul, cum ar spune clasicul, este lobby.
Post Scriptum: peste doar cateva zile, in perioada 23-28 septembrie, premierul Viorica Dancila se va avanta peste Ocean si va avea o seama de intalniri cu reprezentanti ai mediului de afaceri din Statele Unite si (posibil, conform unor surse guvernamentale) o intalnire la un nivel si mai inalt. Fireste, si aceste intalniri vor face obiectul unor sedinte foto.
Sursa foto: pexels.com