Emmanuel Macron, presedintele Frantei, a fost prezent la summit-ul european informal organizat la Sibiu si nu a ratat sansa de a trage un semnal de alarma cu privire la situatia din tara noastra. Astfel, Macron a vorbit despre anumite “decizii luate de guvernul roman care au dus la fragilizarea statului de drept”. Presedintele francez a mentionat cu aceasta ocazia ca reactiile din partea Comisiei Europene au venit rapid in aceasta directie, oficialii europeni ramanand vigilenti in continuare. Macron a tinut insa sa il laude pe presedintele Klaus Iohannis pentru ca “a fost mereu aici, vigilent, prezent, puternic, pentru a tine linia”.
In continuarea discursului sau, Emmanuel Macron si-a declarat convingerea cu privire la faptul ca pentru poporul roman si pentru Romania “este foarte important a fi un stat puternic in Uniunea Europeana, a respecta toate valorile UE, inclusiv independenta justitiei si tot ce tine de statul de drept”. In incheiere, Macron a confirmat inca o data ca “este alaturi de Comisie in aceasta speta, la fel ca si alte state europene membre care s-au exprimat deja cu claritate pe acest subiect”. Nu in cele din urma, Macron a tinut sa sublinieze inca o data ca sustine “deciziile puternice luate in mai multe randuri de presedintele Iohannis”.
O reactie mult mai dura cu privire la situatia din ce in ce mai dificila a tarii noastre a avut-o Mark Rutte, premierul Olandei. Mark Rutte este cunoscut in Romania ca fiind unul dintre principalii lideri politici de la nivel european care se opun intrarii tarii noastre in spatiul Schengen. Drept urmare, Rutte a fost intrebat cu ocazia prezentei sale in cadrul summit-ului european informal organizat la Sibiu despre aceasta problema, reactia acestuia fiind extrem de dura. Premierul olandez considera ca Romania “nu merge in directia corecta” la ora actuala, ceea ce indeparteaza tara noastra de o posibila viitoare aderare la spatiul Schengen.
Mark Rutte si-a inceput declaratiile prin a spune ca “Romania va fi pregatita sa adere la spatiul Schengen atunci cand se va conforma tuturor regulilor statului de drept si democratiei”. Dand dovada ca a fost informat cu privire la tot ceea ce s-a intamplat in tara noastra in ultima perioada, premierul olandez a concluzionat simplu, dar dur: “Romania nu merge in directia corecta in acest moment”.
Totodata, presedintele Klaus Iohannis a subliniat faptul ca “a pus de nenumarate ori in discutie chestiunea integrarii tarii noastre in spatiul Schengen”. Insa, Iohannis aduce aminte tuturor ca “exista politicieni care au atacat justitia si chiar si institutiile europene, ceea ce a dus la tot felul de discutii despre statul de drept din tara noastra”. In aceste conditii, intrarea Romaniei in spatiul Schengen va fi compromisa pana ce situatia se va schimba din acest punct de vedere. In incheiere, Iohannis a facut totusi o promisiune, spunand ca “peste putin timp, Romania va fi si in Schengen si va scapa si de MCV”.
Citeste si: Cisco: In Romania exista o criza a specialistilor in securitate cibernetica
Sursa foto: Administratia Prezidentiala
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!