Legea Educatiei Nationale, modificata pe furis in favoarea rectozaurilor
ecaterina andronesculegea educatieimodificaridoctoratrectori
In ultima sedinta a Guvernului Ponta 1, Executivul a aprobat o ordonanta de urgenta care modifica Legea Educatiei Nationale, propusa de fostul ministru Daniel Funeriu si restaureaza vechiul sistem, in care rectorii pot fi si parlamentari si pensionari. Totul s-a petrecut tacit, fara o dezbatere publica.
Lege modificata pe furis
O ordonanta de urgenta initiata de ministrul Ecaterina Andronescu pe ultima suta de metri a mandatului sau, modifica fundamental Legea Educatiei Nationale, intrata in vigoare in 2011, sub coordonarea lui Daniel Funeriu. Principalele schimbari aduse de ordonanta publicata in Monitorul oficial in 19 decembrie a.c. marcheaza practic revenirea la sistemul de invatamant anterior.
In acest sistem, rectorii universitatilor puteau ocupa si functii de parlamentar si de demnitate publica, cu exceptia membrilor Executivului si a secretarilor de stat, fara a risca sa intre in incompatibilitate.
Anul trecut, mai multi rectori, printre care si Andronescu, au intrat in vizorul Agentiei Nationale de Integritate – ANI, fiind acuzati de incompatibilitate pentru ca ocupau si functia de parlamentar, in acelasi timp.
In prezent, Ecaterina Andronescu se judeca cu ANI, dupa ce a atacat cu recurs decizia Curtii de Apel Bucuresti, care a dat dreptate inspectorilor de integritate. Modificarile introduse nu o salveaza pe Ecaterina Andronescu de procesul cu ANI, pentru ca acestea nu se aplica in mod retroactiv.
Noua lege spune ca rectorii pot detine functii de conducere in partidele politice, iar cei care ajung la varsta de pensionare isi vor putea pastra si functia detinuta in universitati.
La doctorat, un profesor universitar poate coordona cati studenti aproba senatul universitatii
Noile prevederi spun ca profesorii universitari pot sa coordoneze la doctorat oricati studenti aproba senatul universitatii si nu maximum 8, cum era stipulat in legea educatiei, in varianta Funeriu. Actul normativ a fost trecut de Andronescu prin Guvern fara nicio consultare publica prealabila, asa cum prevede legea, acesta nefiind publicat pe site-ul oficial al Ministerului Educatiei.
Potrivit Legii nr.52/2003 privind procedurile de elaborare a proiectelor de acte normative, statul are obligatia sa publice un anunt referitor la diferite propuneri legislative, pe site-urile insitutiilor specializate, sa-l afiseze la sediul propriu, intr-un spatiu accesibil publicului si sa-l transmita catre mass-media.
”Anuntul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunostinta publicului cu cel putin 30 de zile inainte de supunerea spre analiza, avizare si adoptare de catre autoritatile publice”, prevede legea.
Secretarul de stat pentru invatamantul universitar in Ministerul Educatiei, Gigel Paraschiv, a explicat pentru “Adevarul” ca: ”textul ordonantei nu a fost publicat pe site-ul ministerului pentru ca a fost la avizat, iar cand nu ai toate avizele nu poti sa o publici".
Ministerul Educatiei a incercat sa treaca aceasta ordonanta si in sedinta de guvern de saptamana trecuta, insa atunci executivul nu a aprobat proiectul, potrivit raspunsului oficial de la guvern, remis ziarului ”Adevarul”. In cele din urma, in data de 19 decembrie legea a fost publicata in Monitorul Oficial.
Principalele modificari introduse de fostul ministru, Ecaterina Andronescu
Noua lege spune ca cei care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica vor putea sa fie in paralel si rectori, cu exceptia membrilor executivului sau a secretarilor de stat, care vor fi obligati sa se suspende din functia de rector, pe durata mandatului guvernamental.
In plus, profesorii universitari vor putea sa ocupe functii de conducere in toate universitatile, fie de stat, particulare sau confesionale, chiar daca au ajuns la varsta pensionarii sau sunt pensionari. Cei care sunt in conducerea unui partid politic vor putea ocupa si functia de rector, dupa ce a fost aprobata aceasta ordonanta de urgenta.
Profesorii universitari vor putea coordona la Doctorat oricati doctoranzi aproba senatul universitar, fiind eliminata cifra maxima de 8 studenti/profesor introdusa de legea educatiei nationale. In sistemul preuniversitar, profesorii cu gradul didactic I sau cu titlul stiintific de doctor pot fi mentinuti, cu aprobarea anuala a consiliului de administratie, ca titulari in functia didactica, pana la trei ani peste varsta de pensionare, la cerere.
In plus, un profesor titular din preuniversitar va putea sa depaseasca norma didactica minima. O alta modificare o reprezinta esalonarea platii sumelor restante, castigate de profesori prin hotarari judecatoresti.
Mai mult, institutele de cercetare vor fi “privatizate”, astfel incat acestea vor putea trece in subordinea universitatilor.