Lectia Unirii de acum 156 de ani este lectia solidaritatii
mica unireziua uniriimanifestari iasiklaus iohannis
Cu ocazia manifestarilor prilejuite de implinirea a 156 de ani de la Unirea Principatelor Romane, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat, la Iasi, ca puterea solidaritatii este "cea mai importanta lectie a evenimentului de acum 156 de ani".
"Dragi romani, cu gandul la marii nostri inaintasi si la domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza, cred ca cea mai importanta lectie a evenimentului de acum 156 de ani este puterea solidaritatii, priceperea de a construi un consens in jurul unui ideal national.
Au existat si atunci voci, si nu putine ori neinsemnate, care au afirmat ca Moldova a fost sacrificata si, o buna bucata de vreme, multi oameni nu s-au impacat cu aceasta idee.
Privind in urma, putem afirma, fara sa gresim, ca ideea de consens inseamna tocmai puterea si abilitatea de a renunta la interese particulare pentru a construi mari proiecte", a spus presedintele Romaniei, citat de Agerpres.
Klaus Iohannis a adaugat ca, la fel ca acum 156 de ani, si clasa politica de astazi trebuie sa se ridice la inaltimea idealurilor pe care natiunea romana le nutreste.
"In spatele unitatii si solidaritatii unei natiuni, trebuie sa stea responsabilitatea. A fiecaruia dintre noi, dar mai cu seama a clasei politice.
A celor alesi sa reprezinte interesele si sa implineasca aspiratiile acestui popor. Responsabilitate este un cuvant pe care va trebui sa il redescoperim. Nu doar in vocabularul politic, ci ca fundament pentru decizii si actiuni", a declarat Iohannis.
El a precizat ca modernizarea si occidentalizarea au stat la baza ideii de unire, iar inaintasii au conectat Principatele Romane la modernitatea europeana prin reformele interne si actiunile de politica externa.
"Insa, au existat si restante. Renuntarea la centralism este, pana astazi, una din restantele societatii romanesti pe care va trebui s-o amelioram cu calm, cu chibzuinta si intr-un timp rezonabil.
Principiul descentralizarii a fost agreat inclusiv in divanurile ad-hoc, dar nu a fost niciodata pus in practica", a spus Iohannis.
El si-a incheiat discursul dorind tuturor romanilor sa priveasca Ziua Unirii cu bucurie, cu incredere in fortele proprii si in Romania.
"Suntem la Iasi, cel mai mare oras de la granita de rasarit a Uniunii Europene. Insa, la numai 150 de kilometri, dincolo de Prut, sunt fratii nostri din Republica Moldova.
Gandurile noastre se indreapta si catre ei, pentru ca ne leaga nu doar comuniunea de istorie, ci si de aspiratii.
Nu doar trecutul si mostenirea lui, ci si viitorul, in sensul apartenentei la spatiul comun european. Doresc tuturor romanilor sa priveasca aceasta zi cu bucurie, cu incredere in fortele proprii si in Romania!", a incehiat seful statului.