Editorialul publicat de publicatia franceza Le Monde este cu atat mai interesant cu cat stim ca unul dintre contracandidatii Laurei Codruta Kovesi pentru functia de procuror sef european este chiar un francez. Mai exact, este vorba despre Jean Francois Bohnert, procuror sef in Reims. Bohnert este cotat cu sanse la obtinerea functiei, obtinand in Comisia LIBE 22 de voturi, in timp ce Kovesi a obtinut 26 de voturi. In conditiile in care candidatul german Andres Ritter a obtinut un singur vor, specialistii considera ca batalia finala pentru functia de procuror sef european nu se mai poate da decat intre Kovesi si Bonhert.
Jurnalistii francezi isi incep editorialul printr-o intrebare retorica - “Si daca va fi ea?!”. Continuand pe acelasi ton, redactia Le Monde se intreaba “si daca primul roman care va ocupa o functie importanta in Uniunea Europeana va fi o romanca?”. Mai departe, publicatia din Hexagon noteaza ca Laura Codruta Kovesi este in carti pentru a conduce Parchetul European, care ar urma sa isi inceapa activitatea pana la sfarsitul anului 2020. Este pentru prima data in istoria Uniunii Europene cand procurorul sef european va avea puterea de a superviza anchetele privind fraudele cu fonduri europene in statele UE.
Cotidianul francez scrie ca Laura Codruta Kovesi a fost desemnata la inceputul lunii februarie de catre o comisie de experti ca fiind candidatul cu cele mai mari sanse de castig pentru functia de procuror sef european “dupa o procedura de selectie riguroasa”. Francezii descriu cariera Laurei Codruta Kovesi ca fiind “impresionanta” - “procuror general de 33 de ani si, din 2013, sefa a Directiei Nationale Anticoruptie”. Le Monde noteaza faptul ca “intr-o tara dominata de coruptie, Kovesi a reusit sa determine trimiterea in judecata si condamnarea mai multor politicieni, inclusiv demnitari de rang inalt, printre care si un fost premier”.
Redactia Le Monde a ajuns la concluzia ca “dupa ani de imunitate, politicienii romani au prins teama de justitie, Kovesi devenind in acest context o tinta a partidului social-democrat aflat la guvernare”. Mai mult decat atat, Le Monde scrie ca liderul PSD Liviu Dragnea nu a putut ocupa functia de premier din cauza sentintelor pe care le are, fiind condamnat pentru frauda electorala si deturnare de bani publici si anchetat pentru frauda cu fonduri europene. In cele din urma, in urma atacurilor tot mai numeroase ale celor din PSD, Laura Codruta Kovesi “a fost fortata sa plece de la conducerea DNA”.
In incheiere, publicatia franceza noteaza faptul ca “valoarea politica a acestei functii este importanta”. In acest context, “desemnarea in functia de procuror sef european a unei personalitati venite din fostul bloc comunist din Europa de Est, selectata din randul a 22 de state europene, ar arata atasamentul Uniunii Europene fata de statul de drept”.
Citeste si: Romanii accelereaza cautarea unui job nou
Ultimele NOUTATI
ANPC-ul a bagat spaima in patronii de restaurante din Romania. Acuzatii grave privind controalele
Concedierea salariatului al carui post se desfiinteaza. Cateva probleme practice de avut in vedere
Partenerii nostri
Repausul saptamanal se acorda doar in natura? Demersuri si prevederi importante
Calificare/pregatire profesionala la locul de munca - prevederi legale
Obligatiile angajatorului la stabilirea salariului. Prevederi legale si explicatiile specialistilor
Reparatii autoturisme decontate prin firma de asigurari: Monografie contabila
Stabilirea rezidentei fiscale in Romania a persoanelor juridice straine [Ghid ANAF]
Ce beneficii extrasalariale neimpozabile pot primi angajatii in 2025?
Noua regula pentru functionarii publici: vor da teste scrise din legislatie in fiecare an!
Amenda GDPR pentru o firma care a divulgat informatii din actele de angajare ale unui fost salariat
Indemnizatia de doctorat: Valoarea in 2025 si cum se poate obtine
Te-ar putea interesa si