La 26 mai vom trimite, prin vot democratic, 33 de romani sa se imbogateasca la Bruxelles
referendumaalegerieuroparlamentare2019
Romania a devenit membru al Uniunii Europene la data de 1 ianuarie 2017. De atunci, in tara noastra au avut loc de trei ori alegeri pentru Parlamentul European (2007, 2009 si 2014).
Anul acesta, alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc la data de 26 mai. Miza acestor alegeri este, insa, in principal, aceea de a sonda, pe viu, care sunt intentiile de vot ale romanilor fata de principalele partide politice, pentru pregatirea alegerilor prezidentiale (noiembrie 2019), locale (iunie 2020) si parlamentare (noiembrie 2020).
In urma acestui test vor fi trimisi la Parlamentul European 33 de romani, care vor beneficia de o indemnizatie (salariu) de cca 7.000 de euro/ luna net. Plus alta o sumedenie de beneficii, fireste.
Dupa Brexit, Romania va beneficia de un numar de 33 de locuri in Parlamentul European (cu unul mai mult decat in legislatura trecuta), in conditiile in care Parlamentul va avea 705 membri, fata de 751 cati avea inainte de retragerea Marii Britanii.
Dintre tarile UE, cel mai mare numar de europarlamentari il va avea Germania - 96, iar cel mai mic numar il vor avea Malta, Luxemburg si Cipru - cate 6.
Pentru actualele alegeri europene, cetatenii romani care traiesc sau se vor afla pe 26 mai in strainatate vor avea la dispozitie 441 de sectii de votare (fata de doar 190 de sectii la alegerile precedente).
Varsta minima a candidatilor pentru un fotoliu de parlamentar european difera de la o tara la alta, intre 18 si 25 de ani, in functie de legislatia nationala.
In Romania, varsta minima pentru un candidat este de 23 de ani.
Varsta minima pentru exprimarea dreptului de vot este aceeasi in toate statele membre UE si anume 18 ani.
In Belgia, Bulgaria, Cipru, Grecia si Luxemburg votul este obligatoriu, in vreme ce Republica Ceha, Irlanda, Malta si Slovacia nu permit cetatenilor aflati in afara tarii sa voteze.
La actualele alegeri europarlamentare participa, din Romania, 13 partide si 3 candidati independenti.
Biroul Electoral Central a admis participarea la alegerile pentru Parlamentul European a candidatilor urmatoarelor partide: Partidul Social Democrat, Alianta electorala "Alianta 2020 USR Plus", Partidul PRO Romania, Uniunea Democrata Maghiara din Romania, Partidul National Liberal, Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor – ALDE, Partidul PRODEMO, Partidul Miscarea Populara, Partidul Socialist Roman, Partidul Social Democrat Independent, Partidul Romania Unita, Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, Blocul Unitatii Nationale BUN si a urmatorilor candidati independenti: Gregoriana-Carmen Tudoran, George-Nicolae Simion si Peter Costea.
In absenta oricarui studiu de sondare a opiniei publice pe aceasta tema, nu se poate spune in ce masura stiu romanii care sunt atributiile unui europarlamantar si ce ar putea si ar trebui sa faca acesta in numele si pentru cei care l-au votat, astfel ca prezenta la vot (atata cata va fi) nu va reprezenta decat o translare a umorilor, simpatiilor si antipatiilor politice autohtone in spatiul european.
Cert este ca un europarlamentar primeste un salariu (indemnizatie) net de 7.000 de euro pe luna, la care se adauga o asa-numita indemnizatie de sedere de 320 de euro/ zi pentru cazare, masa si alte cheltuieli.
Alesii europeni mai beneficiaza de 4.500 euro/ luna pentru a acoperi chiria biroului, abonamentul la telefon, cheltuieli de reprezentare etc. si inca 4.500 euro/ an pentru cheltuieli de calatorie, cazare si alte cheltuieli aferente.
Si lista beneficiilor continua cu sume alocate platii asistentilor personali, a biroului din tara de origine etc. etc.
In fine, dupa ce un europarlamentar isi incheie mandatul si ramane, ca vai de el, fara slujba, el este in drept sa mai primeasca salariul de 7.000 euro net/ luna vreme de inca doi ani, sub forma unei asa-zise indemnizatii de tranzitie.
Citeste si:
Prezenta la vot, un drept sau o obligatie