Laura Codruta Kovesi si-a inceput declaratiile prin a spune ca aceasta candidatura la sefia Parchetului European este extrem de importanta, si nu numai pentru ea pe plan personal. Astfel, fosta sefa a DNA a subliniat ca aceasta candidatura este importanta atat pentru colegii ei, cat si pentru “intreg sistemul judiciar si pentru Romania”. In continuare, Kovesi a afirmat ca aceasta candidatura a ei pentru functia de procuror sef european este cu atat mai importanta in acest moment cu cat “independenta sistemului de justitie este atacata”. Astfel, Kovesi sustine ca prin aceasta candidatura, atat ea, cat si colegii ei, pot dovedi “ca pot obtine ceva pentru tara si ca pot face ceva pentru a isi continua munca”.
Uitandu-se in trecut, Laura Codruta Kovesi transmite ca a incercat “sa isi faca treaba cat mai bine”, fiind procuror pentru nu mai putin de 24 de ani, adica pentru jumatate din viata sa. Kovesi mai spune ca “toate cazurile au fost importante” pentru ea si pentru colegii sai din cadrul DNA, subliniind ca in cei cinci ani petrecuti la conducerea institutiei a investigat peste 68 de inalti oficiali, ministri, fosti ministri, 39 de deputati si senatori, secretari de stat, primari, si presedinti de consilii judetene.
Totodata, Kovesi tine sa mentioneze ca a investigat oameni “pentru ca erau functionari publici, nu pentru ca erau membri ai unui anumit partid”. Facand referire in mod special la cazul in care a fost anchetat fostul sef al social-democratilor, Liviu Dragnea, fosta sefa a DNA a sustinut ca “a fost doar un caz ca toate celelalte”. Laura Codruta Kovesi recunoaste insa ca pozitia in care s-a aflat la conducerea DNA a atras intotdeauna dupa sine si riscuri, deoarece printre cei investigati s-au numarat si oameni care aveau pozitii inalte sau oameni care erau bogati, cazuri in care “reactia era mai puternica decat de obicei”.
Fosta sefa a DNA a vorbit in direct la BBC si despre faptul ca in trecut a primit amenintari, existand o companie in urma cu doi ani care a fost angajata sa ii hartuiasca familia. Laura Codruta Kovesi face in acest caz o dezvaluire extrem de interesanta, spunand ca stie ca “valoarea contractului era in jur de un milion de euro”. In cele din urma, fosta sefa a DNA se declara dezamagita deoarece “oamenii care au platit pentru acel contract sunt inca liberi”.
Laura Codruta Kovesi vorbeste si despre coruptia din Romania, spunand ca in urma cu 12 ani era vorba despre “un fenomen generalizat, fiind ceva obisnuit ca cineva sa dea mita functionarilor publici”. Fosta sefa a DNA spune insa ca totul s-a schimbat dupa ce Romania a intrat in Uniunea Europeana, moment din care “lupta anticoruptie a inceput cu adevarat, mentalitatea schimbandu-se”.
Vorbind despre mentalitatea oamenilor, Laura Codruta Kovesi s-a declarat impresionata si de faptul ca in urma cu doi ani, atunci cand Guvernul a incercat sa modifice legislatia pentru a dezincrimina infractiuni precum abuzul in serviciu, in tara au avut loc proteste ample, care au scos din case peste o jumatate de milion de oameni care au sustinut statul de drept si lupta anticoruptie.
Ultimele NOUTATI
Adevarul despre salariile din Bucuresti. In capitala se castiga in mana, in medie, 6.749 lei
Cum poti sa-ti deschizi o florarie in 2025. Cati bani te costa investitia initiala si cum sa pui firma pe picioare
Sistemul traditional de pensii incepe sa dea semne de colaps intr-una dintre cele mai mari economii europene. Urmeaza Romania?
25.000 de lei amenda pentru firmele care fac aceasta greseala! Toti patronii sunt vizati!
Partenerii nostri
Salariu mediu net si brut in 2025 - la ce valori a ajuns?
Surpriza de PROPORTII in legislatia muncii si HR! Ce se petrece, incepand de astazi?
Donatie autoturism catre ONG: Cadrul legal si implicatii fiscale
e-Transport: 4 pasi esentiali privind codul UIT si dispozitivul GPS
Declaratia Unica 2025. Cum se completeaza si depune de catre persoanele fizice - Ghid ANAF
Bilet la ordin: Notiuni, caracteristici si utilizari
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare
Sterilizarea va fi OBLIGATORIE pentru TOTI cainii fara Pedigree, cu sau fara stapan
Te-ar putea interesa si
Adevarul despre salariile din Bucuresti. In capitala se castiga in mana, in medie, 6.749 lei
Cum poti sa-ti deschizi o florarie in 2025. Cati bani te costa investitia initiala si cum sa pui firma pe picioare