Kovesi a devenit OFICIAL primul procuror-sef al Parchetului European
laura codruta kovesiparlamentul europeandacian ciolosprocuror sef europeaneppo
Laura Codruta Kovesi a devenit oficial procuror-sef european. Anuntul a fost facut de Dacian Ciolos, presedintele PLUS si al grupului Renew Europe, care a specificat faptul ca miercuri a facut ultimul pas formal pentru numirea fostei sefe DNA la conducerea Parchetului European (EPPO).
Dacian Ciolos a felicitat-o pe Kovesi pentru reusita sa si i-a adresat un mesaj de sustinere.
Am hotarat impreuna cu presedintele parlamentului si cu presedintii celorlalte grupuri politice sa validam numirea doamnei Kovesi ca sefa a Parchetului European dupa ce si Consiliul a convenit sa o sustina.
Este un moment important si simbolic pentru Romania ca lupta impotriva fraudei si coruptiei care aduc atingere fondurilor publice ale Uniunii Europene va fi condusa de o romanca pentru urmatorii sapte ani. Felicitari, Laura Codruta Kovesi! Ai sansa de a construi de la zero Parchetul European (EPPO) si sunt sigur ca o vei face cu competenta si cu responsabilitate”, a spus Dacian Ciolos.
Citeste si:
Presa franceza: Kovesi e teroarea clasei politice. Este incoruptibila
PE: "Doamna Kovesi isi poate incepe mandatul de sapte ani"
Ulterior, informatia a fost confirmata de Parlamentul European. "Doamna Kovesi isi poate incepe mandatul de sapte ani", au transmis parlamentarii.
EPPO, care este de asteptat sa fie operational la sfarsitul anului 2020, va fi un birou independent insarcinat cu investigarea, urmarirea penala si aducerea in justitie a infractiunilor impotriva bugetului UE, precum frauda, ​​coruptia sau frauda transfrontaliera TVA peste 10 milioane euro. Lista faptelor care ar putea fi anchetate de EPPO ar putea fi extinsa in viitor pentru a include, de exemplu, terorismul.
Biroul central al EPPO va avea sediul la Luxemburg, impreuna cu procurorul sef si un colegiu al procurorilor din toate tarile participante. Acestia vor conduce investigatiile penale efectuate zi de zi de catre procurorii delegati din toate statele membre participante.
"Pana in prezent, 22 de state membre s-au alaturat EPPO. Cele cinci tari care nu participa in prezent - Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda si Danemarca - s-ar putea alatura oricand", mai transmit reprezentantii Parlamentului European.