Klaus Iohannis se bucura de increderea a 64% dintre romani, Dacian Ciolos de 50%
incredere iohannisincredere ciolosdirectie romaniaagentia de rating politic
Al doilea raport al Barometrului "Piata Politica" - decembrie 2015 al Agentiei de Rating Politic urmareste cum a fost perceputa instalarea Guvernului Ciolos, agenda solicitata acestuia si chestiuni ce tin de profilul liderilor si al partidelor.
Astfel, 46% dintre cei chestionati cred ca tara merge intr-o directie gresita, fata de 36%, in primavara, mai ales dupa evenimentele din ultima luna si dupa estomparea exuberantei post-alegeri.
Conform Agetiei de Rating Politic, problemele de mediu si-au facut loc in topul preocuparilor, alaturi de coruptie, locuri de munca, sistemul de sanatate.
Totodata, subiectul imigrantilor este vazut ca o amenintare de 67% dintre romani, desi, pentru numai 25%, reprezinta un subiect extrem de important.
In acelasi timp, apartenenta la Uniunea Europeana este evaluata pozitiv de majoritatea romanilor (58%), in contextul dezbaterilor tot mai dese despre viitorul proiectului UE.
In topul increderii, Klaus Iohannis ramane lider dupa criza politica din noiembrie, iesind intarit si confirmat ca principal pol de incredere pe scena politica (64% incredere).
Propunerea sa pentru functia de prim-ministru, Dacian Ciolos, a intrat in scena cu peste 50% incredere, pozitie solida pentru un nou venit.
In topul increderii, se mai afla guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, si procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi.
In cazul presedintelui Romaniei, principalul atribut asociat liber de respondenti este cinstit, iar, in cazul premierului, educatia si competenta.
Potrivit sondajului, dupa instalarea Guvernului Ciolos, exista o asteptare general pozitiva fata de acesta de a imbunatati situatia Romaniei (57%).
Totusi, 53% cred ca va sta doar un an in functie.
Solutia tehnocratilor este bine primita de 59% dintre respondenti fata de solutia unui guvern politic.
Dar 44% cred ca Guvernul este partial independent sau ca se afla total sub influenta politica (28%).
Cercetarea a mai scos in evidenta ca nu exista o opinie clara despre cine este la putere si cine in opozitie, alegatorii fiecarui partid tinzand sa-si vada mai mult favoritii la putere.
Problemele prioritare pentru agenda Guvernului nu difera mult de asteptarile generale, dar este o agenda preponderent economica: locuri de munca si nivel de trai, urmate de coruptie si sistemul sanitar.
Pentru ca s-a discutat public despre auditul partidelor sau despre evaluarea brandurilor marilor partide, Agentia de Rating politic a inclus in cercetare cateva intrebari despre profilul perceput al acestora.
Astfel, exista cateva elemente de diferentiere in favoarea PNL, care este perceput mai mult ca partidul care poate moderniza Romania si este asociat mai mult cu promovarea unor oameni cinstiti.
Dar ambele branduri politice, PSD si PNL, ar putea convinge mai mult in privinta principalului lucru solicitat politicienilor: cinstea, dar si cu privire la empatie si comunicarea directa cu alegatorii.
Sondajul a fost realizat intre 2 si 6 decembrie 2015, pe un esantion reprezentativ pentru populatia Romaniei de 950 de persoane, cu interviuri telefonice si are o eroare de 3,2%.
Cercetarea face parte dintr-o serie de studii si analize ale Agentiei de Rating Politic realizate pentru uz propriu, Barometrul "Piata politica".
Raportul anterior a fost realizat in aprilie 2015.