Din delegatia presedintelui Klaus Iohannis la Adunarea Generala a ONU a facut parte si Ramona Manescu, Ministrul de Externe din Guvernul condus de Viorica Dancila, ceea ce se poate dovedi a fi un amanunt extrem de important in contextul actual. Asa cum este cunoscut deja, relatiile institutionale dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria au fost extrem de tensionate in ultima perioada, presedintele Klaus Iohannis si premierul Viorica Dancila contrandu-se destul de des in ultimele saptamani. Ramona Manescu l-a fotografiat pe presedintele Klaus Iohannis la inceputul discursului sau si chiar l-a aplaudat la final!
Presedintele Klaus Iohannis si-a inceput discursul din cadrul Adunarii Generale a ONU povestind despre parcursul pe care l-a avut Romania de la caderea “oribilului regim comunist” si pana la “o noua era a libertatii, democratiei si prosperitatii”. In continuare, Iohannis a vorbit despre “hotararea puternica a romanilor de a se realatura familiei de valori occidentale si de a interactiona deschis cu restul lumii, in baza respectului profund pentru principiile democratice si statul de drept la nivel international”.
Subiectul schimbarilor climatice a fost intens dezbatut in cadrul Adunarii Generale a ONU, presedintele Klaus Iohannis sustinand ca acestea “reprezinta, fara indoiala, o provocare globala, de la penuria de apa si insecuritatea alimentara si pana la cresterea nivelului marilor si oceanelor”. De asemenea, seful statului a subliniat in fata reprezentantilor tarilor membre ONU ca nici Romania nu a fost ocolita de efectele adverse ale schimbarilor climatice.
Facand referire la Strategia Nationala a Romaniei privind Schimbarile Climatice, Klaus Iohannis a transmis ca Romania isi propune sa puna bazele unei economii rezistente la schimbarile climatice, cu emisii reduse de dioxid de carbon, capabila sa integreze politicile climatice printr-o crestere economica inteligenta.
Presedintele Klaus Iohannis nu a ocolit nici subiectul legat de Rusia si de securitatea din zona Marii Negre, transmitandu-le reprezentantilor tarilor membre ONU ca “din pacate, continuam sa asistam, in regiunea noastra, la actiuni deliberate care vizeaza subminarea securitatii”. Seful statului si-a continuat discursul prin a sustine ca “dezvoltarea si securitatea sunt interconectate, insa abordarea bazata pe legatura dintre securitate si dezvoltare poate sa nu fie suficienta pentru a raspunde provocarilor de securitate”.
Liderul de la Palatul Cotroceni a mai subliniat cu aceasta ocazie ca Marea Neagra are o importanta strategica pentru securitatea transatlantica, tragand un semnal de alarma cu privire la conflictele nerezolvate din jurul acestei zone. Astfel, Klaus Iohannis sustine ca toate aceste conflicte din zona Marii Negre continua “sa ramana o sursa importanta de instabilitate, care afecteaza cooperarea regionala si securitatea internationala in ansamblul sau”.
In incheierea discursului sau, presedintele Klaus Iohannis a transmis ca Romania “ramane ferm angajata sa actioneze in acest sens, ca pilon de stabilitate in regiune”. Totodata, Klaus Iohannis subliniaza faptul ca tara noastra “a sustinut constant eforturile ONU de a gestiona aceste riscuri, inclusiv prin rezolutiile Adunarii Generale a ONU referitoare la aceste aspecte”.
Ultimele NOUTATI
Digitalizarea afacerilor in 2025 - De ce prezenta online este esentiala pentru orice firma noua
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Partenerii nostri
Asigurat la sanatate, dupa incetarea raportului de munca - reglementari cheie
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana