Lasand la o parte alegerile europarlamentare, referendumul convovat de presedintele Klaus Iohannis este vital pentru lupta anticoruptie din tara noastra. Desi stim cu totii ca este o tema importanta de discutie pentru un numar semnificativ de romani, lupta anticoruptie trebuie sa si demonstreze duminica ca poate scoate oamenii la vot. Conform specialistilor, cea mai importanta discutie din acest moment este cea legata de validarea sau invalidarea referendumului pe justitie.
De toate aceste lucruri este constient si presedintele Klaus Iohannis, care a declarat la Cluj ca miza alegerilor europarlamentare si a referendumului din 26 mai este “imensa”. Seful statului s-a aflat in cursul zilei de ieri la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, acolo unde si-a lansat noua carte “EU.RO - Un dialog deschis despre Europa”. Intrebat cu privire la prezenta la urne care va fi inregistrata duminica, presedintele Klaus Iohannis a evitat sa dea un pronostic.
Mergand mai departe pe acest subiect, presedintele Klaus Iohannis a recunoscut ca rezultatul de la referendumul organizat duminica este un adevarat test si pentru candidatura sa la alegerile prezidentiale din aceasta iarna. Iohannis a transmis astfel ca referendumul ii va da si lui un raspuns clar, urmand sa stie duminica seara “daca romanii au crezut ce le-a spus presedintele si partidele care ii sustin acest referendum”. Seful statului face si o precizare in acest context, atragand atentia ca “nu toate partidele au sustinul referendumul, unele boicotandu-l pe sest”.
In continuare, presedintele Klaus Iohannis a recunoscut ca se fereste de pronosticuri cu privire la prezenta la urne sau in legatura cu rezultatele care vor fi inregistrate duminica seara. Insa, seful statului atrage atentia inca o data ca “miza la aceste alegeri este una imensa”. Explicand de ce crede asta, liderul de la Palatul Cotroceni spune ca “duminica seara vom sti daca a castigat Romania europeana sau Romania antieuropeana”.
Conform Legii 3/2000, sunt prevazute doua praguri pentru validarea referendumului. In primul rand, referendumul este validat daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. Apoi, rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente.
Conform datelor cuprinse in Registrul Electoral, in februarie 2019 aveau domiciliul sau resedinta in tara un numar de 18.266.936 de oameni, iar alte 670.322 de persoane aveau domiciliul in strainatate si sunt posesori de pasaport CRDS. Astfel, pentru a fi valabil referendumul, la acesta trebuie sa participe 5.480.080 de alegatori. In cele din urma, pentru a fi validat rezultatul referendumului, trebuie sa exprime voturi valabile (fie cu optiunea DA, fie cu optiunea NU, dar care nu sunt nule) un numar de 4.566.734 de alegatori.
Ultimele NOUTATI
Salariul unui inginer in Romania: cat de bine sunt platiti inginerii, in functie de experienta
Majorare alocatii copii. S-a decis! Cand intra mai multi bani in contul parintilor si cat vor primi in plus
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea
Ghidul soferului. Ce sa faci cand martorul de bord al presiunii in pneuri se aprinde
Partenerii nostri
CONDITII cumul pensie cu salariu. Pasi de urmat si documente necesare
Modificarea unei norme intregi de lucru in fractiune de norma. MODEL act aditional
Te-ar putea interesa si
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea