In contextul in care mai sunt mai putin de patru luni pana la organizarea primului tur al scrutinului pentru alegerile prezidentiale, Klaus Iohannis a solicitat Guvernului, Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Afacerilor Externe, Autoritatii Electorale Permanente si Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni “sa dea dovada de maxima responsabilitate pentru punerea in aplicare a legii si pentru organizarea in bune conditii a votului”. De asemenea, Klaus Iohannis mai catalogheaza aceasta noua lege drept “un prim pas menit sa creeze conditii pentru exercitarea dreptului de a vota de catre toti cetatenii aflati la rand si in sectia de votare chiar si dupa ora 21.00”.
Declaratiile sefului statului au fost facute cu ocazia ceremoniei de semnare a Acordului Politic National pentru consolidarea parcursului european al Romaniei de catre reprezentantii UDMR si ai grupului minoritatilor nationale. Presedintele Klaus Iohannis spune ca punerea la punct a acestui cadru legislativ pentru exercitarea in bune conditii a unui drept fundamental, asa cum este dreptul la vot, reprezinta un prim efect al Acordului Politic mentionat. De asemenea, Klaus Iohannis a tinut sa mentioneze ca acelasi Acord Politic isi propune in perioada urmatoare sa intermedieze creearea cadrului legislativ pentru interzicerea amnistiei si gratierii pentru corupti si stoparea practicii abuzive a emiterii ordonantelor de urgenta.
In discursul sustinut in cadrul ceremoniei de astazi, presedintele Klaus Iohannis nu a uitat nici sa aduca aminte de rezultatul referendumului organizat in data de 26 mai, in acelasi timp cu alegerile europarlamentare. Seful statului a transmis astfel ca votul din 26 mai “ii obliga pe semnatarii Acordului Politic la responsabilitate”. In aceste conditii, liderul de la Palatul Cotroceni subliniaza ca “indiferent de obstacole, nu avem voie sa ne oprim din acest drum decis de cetateni”.
Tot cu ocazia ceremoniei despre care vorbeam in randurile anterioare, presedintele Klaus Iohannis a oferit si primele declaratii cu privire la decizia Curtii Constitutionale de a invalida initiativele de revizuire a Constitutiei depuse de PNL, USR, PSD si ALDE. Seful statului a transmis astfel ca aceasta decizie a celor de la CCR nu schimba cu nimic situatia, deoarece la referendum nu au fost intrebati cetatenii daca interdictia privind amnistia si gratierea faptelor de coruptie trebuie instituita in Constitutie sau nu.
Curtea Constitutionala a decis in unanimitate ca interzicerea amnistiei si gratierii pentru faptele de coruptie incalca limitele revizuirii, deoarece nu respecta principiul egalitatii in drepturi. Astfel, potrivit judecatorilor Curtii Constitutionale, interzicerea poate fi reglementata prin lege.
De asemenea, Klaus Iohannis a amintit ca aceeasi Curte Constitutionala a validat inca de acum o luna rezultatele referendumului. Astfel, seful statului spune ca pentru a fi implementate rezultatele referendumului, este nevoie in primul rand de “vointa politica”. Liderul de la Palatul Cotroceni mai transmite ca “vointa exprimata de 6.4 milioane de romani la referendum trebuie respectata in mod obligatoriu, acest lucru fiind incontestabil”.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si