Joaca de-a juramintele
remaniere ministriremaniere guvernjuramant credinta
Potrivit Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, juramant este o afirmare, promisiune, fagaduiala solemna, facuta de o persoana (adesea printr-o anumita formula in care este invocata divinitatea) de a spune adevarul in legatura cu anumite fapte.
Mai reprezinta un angajament solemn, exprimat de obicei printr-o anumita formula, prin care cineva se obliga sa-si faca datoria fata de popor, de stat, precum si o promisiune, fagaduiala ferma de a face ceva.
Zilele trecute, un nou minival de ministri a depus juramantul in fata presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis.
Textul juramantului este scris la articolul 82 alineatul al treilea din Constitutia Romaniei si spune asa:
"Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!"
Analiza pe text poate incepe cu primul termen, verbul a jura, conjugat la timpul prezent. Legiuitorul a presupus ca, in ochii, mintea, sufletul celui care face legamantul, a jura presupune, daca nu responsabilitate religioasa, macar una morala fata de poporul roman, si el prezent in textul de mai sus (si mai putin in gandurile si faptele celui care l-au condus si il mai conduc).
Urmeaza verbul a darui. Cum daruieste cineva, cat timp primeste o retributie - aia cata e, cat isi permite si, uneori, cat nu-si permite bugetul statului roman - pentru oricare dintre functiile care presupun depunerea acestui juramant?
Pe urma, la cat de usor este desemnat cineva pentru o inalta functie publica, exista un mecanism care sa masoare cata putere si pricepere are ea sau el?
Alta intrebare! - vorba celebra a unui domn si mai celebru, in primul rand, pentru OUG 13, si, mai nou, pentru o isprava cu degete mijlocii.
Pai, alta intrebare, una care le-ar putea fi adresata la final de mandat: cum au actionat ei sau ele, ce au facut concret, pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman?
In ce fel au aparat democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor?
In primul rand, stiu ce inseama toate acestea, care sunt definitiile lor? Au crescut cu ele sub perna, le-au dospit ele in constiinte?
Cum - Doamne iarta-ma! - daca le-au stiut si s-au si achitat de ce au jurat, Romania este atat de in urma si la propasirea spirituala si la cea materiala si cum de suntem primii aproape numai la capitole negative, la topuri de "boale" si de lipsuri, si coada la tot ce conteaza in Europa civilizata si in lumea civilizata?
Foto: pexels.com