Ioana Petrescu revine in functia de consilier al premierului. Cine este noul ministru al Finantelor
ministrul finantelordarius valcovioana petrescu
Dupa ce a pierdut portofoliul ministerului de Finante, Ioana Petrescu revine in functia de consilier al premierului Victor Ponta.
Ioana Petrescu, ministru al Finantelor in perioada martie-decembrie 2014, a fost consilierul premierului Victor Ponta din septembrie 2013.
Aceasta a predat stafeta ministerului Finantelor, care se va comasa cu ministerul Bugetului, lui Darius Valcov.
In timpul mandatului sau, Ioana Petrescu a pus accentu pe necesitatea platii taxelor de catre cetateni, dar si despre necesitatea combaterii evaziunii fiscale, fenoment evaluat de Consiliul Fiscal la 16,23% din PIB in 2013, respectiv 102 miliarde de lei. I
Aceasta a luat o serie de masuri in cele cateva luni in care s-a aflat la conducerea ministerului Finantelor, precum masuri de relaxare a fiscalitatii, reducerea TVA-ului la paine la 9%, urmand ca de anul acesta sa fie redus TVA-ul la pachetele turistice all-inclusive si, posibil, cel la carne, iar CAS-ul datorat de angajator a fost scazut cu cinci puncte procentuale.
Cu un doctorat in Economie la Harvard University, Ioana Petrescu a absolvit Wellesley College (SUA), fiind licentiata in economie si matematica. Inainte de reveni in Romania, Petrescu a activat ca profesor asistent la Universitatea Maryland School of Public Policy.
Darius Valcov va ocupa postul de ministru al Finantelor si a fost validat cu 18 voturi pentru si 10 voturi impotriva.
Principalele masuri pe care noul ministru al Finantelor le are in vedere pentru 2015:
Trebuie sa avem o politica fiscal-bugetara si nu una bugetar-fiscala. Dorim sa incepem dezbaterea asupra Codului Fiscal si a celui de procedura fiscala pe care sa le rescriem impreuna.
Daca vom avea excedent, vom constitui din el un buffer, pe care sa il directionam spre masuri de relaxare fiscala
Cred foarte mult in masurile de relaxare fiscala si ca prin relaxare putem aduce bani mai multi la buget
Trebuie incluse reguli privind modalitatea de taxare in privinta resurselor naturale. Vom veni cu o lege pana la inceputul sesiunii viitoare pe care speram sa o putem dezbate.
Nivelul accizelor trebuie discutat pentru fiecare produs in parte.
O deviza aplicata de mine va fi toleranta zero pentru evaziune fiscala.
Dorim sa infiintam o banca de dezvoltare. O s-o facem mai degraba prin Eximbank decat prin CEC pentru ca ne-ar fi mai usor. Vom largi programul Prima Casa si Prima Masina, fara sa fie in mod necesar nevoie sa fie prima casa si respectiv prima masina.
Tintim reducerea TVA global. Daca vom strange doua miliarde excedent bugetar, ne vom permite sa reducem TVA cu 2%. Daca vom strange 3 miliarde, vom reduce cu 3%
La 15 octombrie 2015 Legea Bugetului va intra in Parlament fie cu bugetul anual, fie cu bugetele anuale.