Guvernul Tudose: inca NU a fost investit, dar anunta desfiintarea Pilonului II de pensii. Care este planul noului Executiv
pilonul 2pilonul 2 pensiidesfiintare pilon 2
6.904 milioane de participanti au cotizat pana in prezent la Pilonul II de pensii (fondurile de pensii private obligatorii), acumulandu-se in total 40 miliarde de lei.
Asa cum ne-am obisnuit, avem un Guvern nou, avem modificari majore. De data aceasta, Executivul Tudose anunta, cu subiect si predicat, intentia de a desfiinta pilonul II de pensii.
"Pilonul II, da, se va desfiinta si banii se vor intoarce inapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru pilonul III, cel privat. Vor opta intre posibilitatea de a le administra statul si sa le ofere o pensie sau sa fie un privat care sa le ofere acest lucru", a declarat joi, dupa audierile din comisie, ministrul desemnat pentru Finante, Ionut Misa.
Motivul?
Cei 40 miliarde lei, impartit la cei 6.904 milioane de participanti, ar rezulta 25 de lei/luna/participant. Deci beneficiile sistemului nu ar fi foarte mari, iar comisioanele incasate de fondurile din Pilonul II ar fi consistente, conform argumentelor reprezentantilor PSD, intrebati de ce au luat aceasta decizie.
Amintim ca in urma cu doar trei luni,
fondul de pensii private NN atragea atentia ca Pilonul II de pensii ar urma sa dispara, intr-o incercare a autoritatilor publice de a nationaliza pensiile private. Pentru asta, NN a fost amendat de Autoritatea de Supraveghere Financiara cu o amenda de 750.000 lei, iar liderii PSD au negat vehement aceasta posibilitate.
Ce se intampla cu fondurile ajunse deja in pilonul II de pensii
Conform anuntului noului ministru al Finantelor, abia validat in functie in Executivul Tudose, contribuabilii vor decide ce fac cu banii: ii transfera catre bugetul de stat sau catre sistemul de pensii private.
"La nivelul Pilonului II de pensii, astazi sunt acumulate 40 miliarde lei. Din analiza pe care am facut-o impreuna cu colegii, pensia pe care ar primi-o astazi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe luna. (...) Luam in calcul de a da posibilitatea fiecarui contribuabil sa opteze catre Pilonul III de pensii, catre cel privat, sau sa mearga catre Pilonul I. Este alegerea contribuabililor", explic noul ministru al Finantelor.
Ionut Misa a adaugat ca aceasta masura nu reprezinta o nationalizare a pensiilor private, cand jurnalistii au intrebat cum argumenteaza amenda data de ASF pentru NN Pensii, in legatura cu scandalul nationalizarii pensiilor.
Fonduri de pensii active in Pilonul II
In pilonul II sunt active in prezent urmatoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tau, BCR, BRD, NN si Vital.
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email:
mariat@rs.ro