La sfarsitul saptamanii trecute, Guvernul Ciolacu a dat unda verde unei hotarari de guvern ce vizeaza organizarea si functionarea viitoarei Agentii pentru Monitorizarea si Evaluarea Performantelor Intreprinderilor Publice (AMEPIP).
Agentia va fi un organism specializat din cadrul administratiei publice centrale, avand personalitate juridica, fiind subordonata Guvernului si sub coordonarea prim-ministrului prin intermediul Secretariatului General al Guvernului. Detalii despre structura si rolul acestei agentii au fost comunicate intr-un comunicat de presa emis de Executiv.
Conform principiilor guvernantei corporative aplicate in cazul companiilor de stat, a fost infiintata aceasta Agentie ca parte integranta a Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Scopul acestei institutii proaspat create este sa elaboreze si sa propuna Guvernului un proiect de lege ce priveste politica de proprietate a statului. De asemenea, Agentia va avea atributia de a coordona si monitoriza punerea in practica a actiunilor si politicilor de guvernanta corporativa in cadrul autoritatilor publice tutelare. Totodata, va fi responsabila cu aplicarea de sanctiuni pentru neregulile depistate in acest domeniu.
Agentia pentru Monitorizarea si Evaluarea Performantelor Intreprinderilor Publice (AMEPIP) are rolul principal de a asigura o procedura transparenta si competitiva pentru aprobarea numirii membrilor consiliului de administratie. De asemenea, isi asuma responsabilitatea de a monitoriza, evalua si controla performanta intreprinderilor de stat, publicand periodic rapoarte cu indicatorii relevanti.
Pentru a atinge obiectivele sale, AMEPIP va utiliza un tablou de bord special conceput pentru monitorizarea performantelor atat financiare, cat si nefinanciare ale intreprinderilor publice, urmarind in mod particular indicatorii-cheie. Institutia va aplica, de asemenea, sanctiuni in cazul intreprinderilor care nu indeplinesc indicatorii-cheie de performanta.
Salariile celor care vor lucra in aceasta Agentie se dovedesc a nu fi deloc mici, ba chiar din contra. Presedintele AMEPIP va avea un venit de aproape 4.000 de euro pe luna, in timp ce restul angajatilor Agentiei vor fi platiti cu 50% in plus in comparatie cu ceilalti bugetari incadrati pe pozitii similare. Presedintele si cei doi vicepresedinti vor avea un mandat de patru ani, fiind posibila o singura reinnoire a acestuia. Numirea lor se realizeaza prin Decizie a Prim-ministrului, la propunerea Secretarului general al Guvernului.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
ANPC-ul a bagat spaima in patronii de restaurante din Romania. Acuzatii grave privind controalele
Concedierea salariatului al carui post se desfiinteaza. Cateva probleme practice de avut in vedere
Partenerii nostri
Repausul saptamanal se acorda doar in natura? Demersuri si prevederi importante
Calificare/pregatire profesionala la locul de munca - prevederi legale
Obligatiile angajatorului la stabilirea salariului. Prevederi legale si explicatiile specialistilor
Reparatii autoturisme decontate prin firma de asigurari: Monografie contabila
Stabilirea rezidentei fiscale in Romania a persoanelor juridice straine [Ghid ANAF]
Ce beneficii extrasalariale neimpozabile pot primi angajatii in 2025?
Noua regula pentru functionarii publici: vor da teste scrise din legislatie in fiecare an!
Amenda GDPR pentru o firma care a divulgat informatii din actele de angajare ale unui fost salariat
Indemnizatia de doctorat: Valoarea in 2025 si cum se poate obtine
Te-ar putea interesa si