La sfarsitul saptamanii trecute, Guvernul Ciolacu a dat unda verde unei hotarari de guvern ce vizeaza organizarea si functionarea viitoarei Agentii pentru Monitorizarea si Evaluarea Performantelor Intreprinderilor Publice (AMEPIP).
Agentia va fi un organism specializat din cadrul administratiei publice centrale, avand personalitate juridica, fiind subordonata Guvernului si sub coordonarea prim-ministrului prin intermediul Secretariatului General al Guvernului. Detalii despre structura si rolul acestei agentii au fost comunicate intr-un comunicat de presa emis de Executiv.
Conform principiilor guvernantei corporative aplicate in cazul companiilor de stat, a fost infiintata aceasta Agentie ca parte integranta a Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Scopul acestei institutii proaspat create este sa elaboreze si sa propuna Guvernului un proiect de lege ce priveste politica de proprietate a statului. De asemenea, Agentia va avea atributia de a coordona si monitoriza punerea in practica a actiunilor si politicilor de guvernanta corporativa in cadrul autoritatilor publice tutelare. Totodata, va fi responsabila cu aplicarea de sanctiuni pentru neregulile depistate in acest domeniu.
Agentia pentru Monitorizarea si Evaluarea Performantelor Intreprinderilor Publice (AMEPIP) are rolul principal de a asigura o procedura transparenta si competitiva pentru aprobarea numirii membrilor consiliului de administratie. De asemenea, isi asuma responsabilitatea de a monitoriza, evalua si controla performanta intreprinderilor de stat, publicand periodic rapoarte cu indicatorii relevanti.
Pentru a atinge obiectivele sale, AMEPIP va utiliza un tablou de bord special conceput pentru monitorizarea performantelor atat financiare, cat si nefinanciare ale intreprinderilor publice, urmarind in mod particular indicatorii-cheie. Institutia va aplica, de asemenea, sanctiuni in cazul intreprinderilor care nu indeplinesc indicatorii-cheie de performanta.
Salariile celor care vor lucra in aceasta Agentie se dovedesc a nu fi deloc mici, ba chiar din contra. Presedintele AMEPIP va avea un venit de aproape 4.000 de euro pe luna, in timp ce restul angajatilor Agentiei vor fi platiti cu 50% in plus in comparatie cu ceilalti bugetari incadrati pe pozitii similare. Presedintele si cei doi vicepresedinti vor avea un mandat de patru ani, fiind posibila o singura reinnoire a acestuia. Numirea lor se realizeaza prin Decizie a Prim-ministrului, la propunerea Secretarului general al Guvernului.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas
Masa de Paste, pe buget! Romanii sunt cu ochii dupa reduceri si au inceput sa aplice strategii de economisire. Tin de bani, ca sunt vremuri grele!
Top idei de afaceri care pot fi deschise in Romania cu 100.000 de euro
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas