Grupul parlamentar al PNL a organizat o masa rotunda cu reprezentantii mediului de afaceri
romaniaproiectelocuri de muncaeconomiiproiecte legislative
Miercuri, 20 martie a.c., Grupul parlamentar al Partidului National Liberal din Camera Deputatilor a organizat o masa rotunda cu reprezentantii mediului de afaceri din Romania despre perspectivele economiei romanesti si identificarea parghiilor de relaxare fiscala pe termen scurt si mediu, pornind de la cele doua propuneri liberale - reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale la angajator si scutirea de impozit a profitului reinvestit.
Grupul parlamentar liberal a fost reprezentat de domnii deputati George Scutaru, Lider al Grupului, Eugen Nicolaescu, presedintele Comisiei pentru buget finante si banci, Erland Cocei, membru al acestei comisii si de catre doamna deputat Cristina Pocora, purtator de cuvant al PNL.
In deschiderea intalnirii, deputatii liberali au mentionat faptul ca cele doua masuri supuse analizei fac obiectul unei initiative legislative de modificare si completare a Codului Fiscal, fiind semnata de catre 143 de parlamentari PNL si depusa pe data de 5 martie, pentru a fi adoptata in regim urgenta, astfel incat sa se aplice de la 1 iulie 2014.
Din punctul de vedere al Partidului National Liberal, reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale la angajator si scutirea de impozit a profitului reinvestit reprezinta cele mai importante si viabile masuri de stimulare a mediului de afaceri care sa permita cresterea volumului de investitii si crearea de locuri de munca atat de necesare in aceasta etapa post-criza. Mai mult, cele doua masuri au fost negociate de partea romana si convenite cu partenerii financiari internationali, FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, in cadrul asistentei financiare pe care cele trei institutii o acorda tarii noastre. Pe de alta parte, aceste masuri raspund necesitatii Romaniei de a reduce povara fiscala si costurile cu forta de munca.
Din abordarile celor prezenti la acest eveniment reiese ideea ca Romania are nevoie urgenta de reducerea costurilor de pe piata muncii. In Romania, procentul poverii fiscale se situeaza la un nivel de 45% din costul total al fortei de munca, fiind printre cele mai ridicate din Uniunea Europeana.
Concluzia este ca reducerea acestei supraimpozitari a muncii va genera scoaterea la suprafata a zeci de mii de locuri de munca, precum si stimularea crearii de noi locuri de munca, fiind totodata un suport sustenabil pentru investitii si pentru cresterea incasarilor bugetare.
O alta directie de stimulare a mediului de afaceri, abordata de catre deputatii PNL la intalnirea de astazi, a vizat si efectele aplicarii scutirii de impozit a profitului reinvestit. Reprezentatii mediului privat si-au exprimat convingerea ca aceasta masura lasa la dispozitia intreprinzatorilor lichiditati necesare capitalizarii afacerilor. Introducerea unei asemenea masuri trebuie privita si in contextul in care resursele de la buget sunt putine si directionate spre alte domenii, iar fondurile europene vizeaza mai putin reindustrializarea economica si mai ales in conditiile destul de restrictive ale creditarii impuse de sectorul bancar.
Pe langa aceste masuri, asupra carora cei prezenti au convenit ca se impun a fi aplicate in acest an, au mai fost identificate cateva propuneri pe care mediul de afaceri le considera utile pentru stimularea economiei.
Partidul National Liberal si-a reafirmat deschiderea si interesul fata de proiectele solicitate de catre reprezentantii mediului privat in sprijinul investitiilor, al crearii de locuri de munca si al dezvoltarii economiei romanesti in ansamblu. De asemenea, participantii au cazut de acord sa continue dezbaterile si sa stabileasca un calendar de actiuni comune, astfel incat propunerile sa fie concretizate in proiecte legislative.