Totodata, purtatorul de cuvant al CE a tinut sa mentioneze cu aceasta ocazie ca in cazul in care problemele legate de statul de drept din Romania se vor agrava in perioada urmatoare, institutia pe care o reprezinta nu va ezita sa actioneze rapid. Declaratia purtatorului de cuvant al Comisiei Europene vine la doar cateva saptamani distanta de avertismentul dat chiar de Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene, autoritatilor de la Bucuresti. La acea vreme, Timmermans a tinut sa precizeze ca vor fi luate “masuri imediate” in contextul problemelor din tara noastra.
La sfarsitul saptamanii trecute, Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene, a participat la o dezbatere organizata de postul de televiziune Euronews alaturi de alti oficiali europeni. Printre subiectele abordate in cadrul acestei dezbateri s-a numarat, bineinteles, si situatia statului de drept din tara noastra, situatie care se afla in atentia presei internationale in ultimele luni. Pentru inceput, Frans Timmermans a transmis hotarat ca nici Executivul Uniunii Europene si nici Partidul Socialistilor Europeni (PSE) “nu vor accepta ca Romania sa reduca intensitatea actiunilor anticoruptie”.
Olandezul Frans Timmermans a fost desemnat drept cap de lista al Partidului Socialistilor Europeni pentru alegerile europarlamentare de la finele lunii mai. In aceste conditii, Timmermans spera sa ii ia locul lui Jean Claude Juncker dupa aceste alegeri la sefia Comisiei Europene. Principalul adversar al lui Timmermans in aceasta batalie va fi conservatorul german Manfred Weber, candidat din partea Partidului Popular European (PPE). In acelasi timp, Frans Timmermans este la ora actuala si comisar al Uniunii Europene pentru Imbunatatirea Reglementarilor, Relatii Interinstitutionale, Stat de Drept si Carta Drepturilor Fundamentale.
In continuarea dezbaterii organizate de cei de la Euronews, Frans Timmermans a fost intrebat la un moment dat de ce Uniunea Europeana a adoptat o pozitie atat de dura in cazurile Poloniei si Ungariei, in timp ce in fata Romaniei s-a dovedit a avea o pozitie mult mai blanda. In acest context, Frans Timmermans a tinut sa mentioneze de la bun inceput ca in tara noastra, “problema este lupta impotriva coruptiei”.
Incercand sa sintetizeze ceea ce se intampla in tara noastra in ultima perioada, Frans Timmermans a spus ca “politicienii romani incearca sa scape de presiunea pe care o simt in aceasta lupta anticoruptie, acest lucru fiind inacceptabil”. In aceasta situatie, Frans Timmermans transmite ca “atat Comisia Europeana, cat si familia europeana PSE vor spune un “nu” hotarat”. De asemenea, prim-vicepresedintele Comisiei Europene a tinut sa atraga atentia asupra unui fapt cunoscut, si anume ca “atunci cand statul de drept are probleme, cand nu exista un sistem de verficicari si echilibru, coruptia va creste in cele din urma”.
Ultimele NOUTATI
Lista schimbarilor fiscale care ne lovesc din ianuarie 2025. Ce avem de platit la stat in 2025?
Semnal de alarma pentru toate firmele din Romania: 6 din 10 angajati sunt pe picior de plecare
Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus
Partenerii nostri
Zile libere legale 2025 - cate zile libere suplimentare vor avea bugetarii in acest an?
SSM: Evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala in cazul personalului hotelier
Reducerea programului de lucru la 6 ore fara diminuarea venitului salarial - PROCEDURA
SAF-T pentru contribuabili mici: Termenul de depunere a Declaratiei 406 pentru ianuarie 2025
Dividendele distribuite in baza situatiilor financiare interimare din 2024 vor fi impozitate cu 8%
Este legal sa-ti fie fotografiat buletinul de catre politistii locali? Iata ce spune legea!
Acte necesare schimbare buletin
Sfaturi de baza pentru persoanele care vor sa deschida o afacere
Te-ar putea interesa si