Christian Wigand, purtator de cuvant al Comisiei Europene, a facut si primele declaratii pe aceasta tema, mentionand ca prim-vicepresedintele Frans Timmermans isi exprima ingrijorarea cu privire la ce se intampla in tara noastra. In continuare, Wigand a mai spus ca la Bruxelles, Comisia Europeana “urmareste indeaproape discutiile despre o posibila ordonanta de urgenta data in urma celor doua decizii ale Curtii Constitutionale”. De asemenea, Wigand transmite autoritatilor de la Bucuresti ca deja “Comisia a luat nota de decizia CCR cu privire la completele de cinci judecatori, fapt care a putut fi vazut si in ultimul raport MCV”.
Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a reamintit cu aceasta ocazie si discursul tinut de presedintele Jean Claude Juncker in timpul vizitei sale de la Bucuresti, discurs in cadrul caruia “s-a exprimat extrem de clar in legatura cu posibilitatea unei amnistii”. De asemenea, Christian Wigand a mai amintit ca de-a lungul timpului, Comisia Europeana a spus in repetate randuri ca “este esential ca Romania sa revina pe calea corecta in lupta anticoruptie, sa asigure independenta justitiei si sa evite alti pasi inapoi”.
In incheiere, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Christian WIgand a mai transmis ca Frans Timmermans a mai cerut premierului Viorica Dancila mai multe clarificari in legatura cu cateva aspecte prin intermediul acestei scrisori trimise in a doua parte a acestei saptamani.
Tot intr-o interventie televizata, premierul Viorica Dancila si-a exprimat sustinerea fata de initiativa Ministerului Justitiei cu privire la o astfel de ordonanta de urgenta. In aceste conditii, premierul Dancila a transmis chiar inaintea unei vizite la Bruxelles ca ordonanta de urgenta pentru contestarea in anulare a sentintelor definitive date de completurile de cinci judecatori ai ICCJ in perioada 2014 - 2018 “trebuie data”.
Vineri, in debutul sedintei de Guvern, Viorica Dancila a facut noi referiri la aceasta posibila ordonanta de urgenta, spunand ca pe plan european exista “o campanie de dezinformare impotriva tarii noastre”. De asemenea, Viorica Dancila a mai afirmat ca, in intalnirile avute cu oficialii europeni de la Bruxelles, a dat asigurari in repetate randuri in legatura cu respectarea drepturilor cetatenilor, apararea statului de drept si asigurarea independentei justitiei.
Si presedintele Klaus Iohannis a reactionat in aceasta saptamana pe tema posibilitatii unei astfel de ordonante de urgenta. Iohannis a transmis ca “o astfel de ordonanta privind contestatiile in anulare, asa cum a fost prezentata, este neconstitutionala”. Mai mult decat atat, Klaus Iohannis a sugerat ca printr-o astfel de OUG, cei de la PSD “incearca sa caute solutii pentru politicienii sai cu probleme penale, in frunte cu presedintele lor de partid”.
Citeste si: Primul efect negativ al OUG 114: Romania a importat o cantitate istorica de energie electrica
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Vesti fabuloase la inceput de an, pentru romanii care traiesc si muncesc in strainatate. Ce se intampla cu preturile in Italia, Germania, Spania sau Franta?
Poate ajunge Bitcoin sa valoreze 200 k sau chiar 300 k de dolari in 2025? Analistii merg mai departe: va inlocui aurul fizic!
Surpriza in prag de AN NOU pentru toti romanii datori la banci. Mugur Isarescu este Mos Craciun pentru ei!
Schimbare radicala pentru toti romanii care au card la ING. Banca anunta oficial ce se intampla de acum!
De ce nu este bine sa vorbesti despre bani pe 1 ianuarie? Superstitii care aduc succes in afaceri
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212