Christian Wigand, purtator de cuvant al Comisiei Europene, a facut si primele declaratii pe aceasta tema, mentionand ca prim-vicepresedintele Frans Timmermans isi exprima ingrijorarea cu privire la ce se intampla in tara noastra. In continuare, Wigand a mai spus ca la Bruxelles, Comisia Europeana “urmareste indeaproape discutiile despre o posibila ordonanta de urgenta data in urma celor doua decizii ale Curtii Constitutionale”. De asemenea, Wigand transmite autoritatilor de la Bucuresti ca deja “Comisia a luat nota de decizia CCR cu privire la completele de cinci judecatori, fapt care a putut fi vazut si in ultimul raport MCV”.
Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a reamintit cu aceasta ocazie si discursul tinut de presedintele Jean Claude Juncker in timpul vizitei sale de la Bucuresti, discurs in cadrul caruia “s-a exprimat extrem de clar in legatura cu posibilitatea unei amnistii”. De asemenea, Christian Wigand a mai amintit ca de-a lungul timpului, Comisia Europeana a spus in repetate randuri ca “este esential ca Romania sa revina pe calea corecta in lupta anticoruptie, sa asigure independenta justitiei si sa evite alti pasi inapoi”.
In incheiere, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Christian WIgand a mai transmis ca Frans Timmermans a mai cerut premierului Viorica Dancila mai multe clarificari in legatura cu cateva aspecte prin intermediul acestei scrisori trimise in a doua parte a acestei saptamani.
Tot intr-o interventie televizata, premierul Viorica Dancila si-a exprimat sustinerea fata de initiativa Ministerului Justitiei cu privire la o astfel de ordonanta de urgenta. In aceste conditii, premierul Dancila a transmis chiar inaintea unei vizite la Bruxelles ca ordonanta de urgenta pentru contestarea in anulare a sentintelor definitive date de completurile de cinci judecatori ai ICCJ in perioada 2014 - 2018 “trebuie data”.
Vineri, in debutul sedintei de Guvern, Viorica Dancila a facut noi referiri la aceasta posibila ordonanta de urgenta, spunand ca pe plan european exista “o campanie de dezinformare impotriva tarii noastre”. De asemenea, Viorica Dancila a mai afirmat ca, in intalnirile avute cu oficialii europeni de la Bruxelles, a dat asigurari in repetate randuri in legatura cu respectarea drepturilor cetatenilor, apararea statului de drept si asigurarea independentei justitiei.
Si presedintele Klaus Iohannis a reactionat in aceasta saptamana pe tema posibilitatii unei astfel de ordonante de urgenta. Iohannis a transmis ca “o astfel de ordonanta privind contestatiile in anulare, asa cum a fost prezentata, este neconstitutionala”. Mai mult decat atat, Klaus Iohannis a sugerat ca printr-o astfel de OUG, cei de la PSD “incearca sa caute solutii pentru politicienii sai cu probleme penale, in frunte cu presedintele lor de partid”.
Citeste si: Primul efect negativ al OUG 114: Romania a importat o cantitate istorica de energie electrica
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Declaratia Unica 2025. Calcule CAS si CASS pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente
Venituri PASIVE 2025. Ce sunt ETF-urile si cum functioneaza?
Partenerii nostri
Care sunt plafoanele pentru platile in numerar in anul 2025? Specialistii explica
Angajarea persoanelor cu dizabilitati - demersuri necesare, in 2025
Neplata drepturilor salariale. Rolul si limitele competentei Inspectiei Muncii
Expert contabil cu microintreprindere: Ce trebuie sa stiti despre veniturile cumulate?
Ordinul de compensare: CE reprezinta si CUM se sting datoriilor intre doua societati
Suspendarea activitatii la ONRC: Atentie la obligatia transmiterii fisierului SAF-T!
Te-ar putea interesa si