Fostul sef al ANAF si fosta sefa a DIICOT au fost retinuti marti de DNA
anafdiicotalina bicaserban pop
Directia Nationala Anticoruptie i-a retinut pe Serban Pop, fostul sef al ANAF si pe Alina, Bica, fosta sefa a DIICOT, in cazul privind solutionarea unui dosar DIICOT in faboarea lui Horia Simu.
In timp ce Alina Bica a fost retinuta pentru ca a luat mita pentru solutionarea unui dosar DIICOT in favoarea lui Horia Simu, fostul sef ANAF este acuzat pentru complicitate la dare de mita, in acelasi dosar.
Potrivit procurorilor anticoruptie, in cursul anului 2014, Serban Pop a primit de la Horia Simu suma totala de aproximativ 230.000 euro (constand in doua contracte de asistenta juridica incheiate cu firmele acestuia din urma si suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la conducerea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), ca sa solutioneaze, intr-o maniera favorabila lui Simu, un dosar in care omul de afaceri era urmarit penal.
Dosarul fostei sefe DIICOT a fost intocmit de procurorii DNA in urma unui denunt formulat chiar de fostul consilier al acesteia - Ionut Mihailescu - inculpat la randul sau in alt dosar al Alinei Bica, privind acordarea de despagubiri ilegale, a anuntat chiar avocata fostului magistrat, Laura Voicu.
Avocata subliniaza insa ca denuntul lui Mihailescu este unul mincinos, facut cu scopul de a scapa de acuzatiile ce ii sunt aduse in dosarul ANRP.
In plus, avocata mai spune ca Alina Bica este acuzata in acest nou dosar de luare de mita si ca nu cunoaste alte informatii despre caz.
Fostul sef al ANAF, Serban Pop, a fost scos din sediul DNA dupa audieri cu catuse la maini si a refuzat sa faca declaratii publice. Acesta a fost dus in Arestul Politiei Capitalei.
Potrivit unor surse apropiate situatiei Alina Bica a primit de la Horia Simu suma de 17.500 de euro, in timp ce Serban Pop a primit aproximativ 230.000 de euro.
Horia Simu se afla in arest preventiv, fiind cercetat intr-un dosar in care este acuzat de obţinerea unei despagubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 55 milioane de euro.
De asemenea, procurorii DNA suspecteaza ca, in perioada 2006 - 15 ianuarie 2008, Simu a sprijinit si inlesnit nerespectarea prevederilor legale de catre presedintele, vicepresedintele si membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din Autoritatea Naţionala pentru Restituirea Proprietaţilor (ANRP), prin depunerea la un dosar de despagubire a unui imobil a mai multor inscrisuri, printre care o adeverinţa medicala si o expertiza extra-judiciara din 2006 intocmita de expertul Zizi Dumitrescu, prin care s-a prezentat fals o stare de sanatate precara si o identificare gresita a terenului, pentru a acredita ideea de imposibilitate de restituire in natura si de urgenţa in soluţionarea dosarului, potrivit procurorilor.