Fostii presedinti americani castiga bani frumosi de pe urma cartilor pe care le semneaza, dar n-o sa stim niciodata cati bani primesc cei care le scriu
Fostul presedinte american Barack Obama si-a lansat, pe 17 noiembrie, primul volum de memorii dedicat perioadei cat a locuit la Casa Alba - "A Promised Land" ("Taramul fagaduintei"). Cartea s-a bucurat de un succes urias: in primele 24 de ore de la lansare s-au vandut nu mai putin de 900.000 de exemplare in Statele Unite si in Canada.
Oamenii politici simt o irepresibila tentatie de a deveni autori de carti, iar lucrul acesta este valabil peste tot in lume.
Inainte de a reveni la Obama, sa amintim doar cativa ex-oameni politici romani care au tinut cu tot dinadinsul sa-si vada numele tiparit pe coperta unei (unor) carti.
Fostul presedinte Ion Iliescu a publicat mai multe op-uri, dintre care amintim "Destinul unui om de stânga" si celebra "Revolutie si reforma".
Cel dintai prim-ministru de dupa 1989, Petre Roman, a simtit si el nevoia sa se exprime literar si a publicat, printre altele, "Libertatea ca datorie" si "Despre pasiune in vremuri de libertate".
Fostul politician si fostul detinut Adrian Severin a scris o carte cu un titlu romantic - "Lacrimile diminetii".
Alt fost prim-ministru si tot un fost detinut (in doua randuri, succesiv), Adrian Nastase, a scris "Quo vadis, Europa? " si inca un raft intreg de carti, Sergiu Nicolaescu a suspinat literar in cartea "Recviem pentru adevar", iar Cozmin Gusa a produs "10 pacate ale Romaniei" si lista poate continua.
Actualul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis si-a lansat volumul autobiografic "Pas cu pas" la doar doua zile dupa ce a castigat primul sau mandat, in 2014.
Cartea a fost lansata la Targul Gaudeamus, in noiembrie 2014, si s-a vandut, in doar trei zile, in peste 8.000 de exemplare.
In primele trei saptamani de la lansare, "Pas cu pas" se vanduse in 100.000 de exemplare, un record pentru piata de carte din Romania.
Peste sase luni, la Targul de carte Bookfest, acelasi autor (Iohannis) a lansat un nou volum - "Primul pas", dupa care nu a mai recidivat in plan literar.
Revenind la Barack Obama trebuie spus ca primul sau volum de memorii, "A Promised Land" (768 de pagini), a fost lansat simultan in 23 de tari.
Vanzarile cartii lui Barack Obama sunt la concurenta cu vanzarile volumului de memorii publicat de sotia sa, Michelle, cu doi ani in urma.
Volumul "Becoming" al fostei prime doamne s-a vandut, in prima zi, in 725.000 de exemplare si in peste 1,4 milioane de copii in prima saptamana de la lansare.
In total, "Becoming" s-a vandut, pana astazi, in 10 milioane de exemplare in intreaga lume.
In anul 2004, volumul "My Life" scris de Bill Clinton s-a vandut in 400.000 de exemplare in prima zi, iar cartea "Decision Points" scrisa de George W. Bush si publicata in anul 2010, s-a vandut, in prima zi, in 220.000 de exemplare.
Oricat de mari ar fi cifrele care reflecta vanzarile cartilor liderilor politici ai acestei perioade, ele nu pot depasi succesul de stima obtinut de sir Winston Churchill caruia i s-a decernat, in 1953, premiul Nobel pentru literatura.
E drept ca Churchill publicase, pana atunci, cateva zeci de carti de non-fictiune si de fictiune.
Ar fi interesant de cercetat cum arata profilul cititorilor amatori de memorii prezidentiale. Cate carti mai are, de pilda, in casa un cumparator al volumelor "Pas cu pas" si "Primul pas"? Intrebare valabila si referitor la cumparatorii nou-aparutului "Taram al fagaduintei".