Dupa revocarea lui Kovesi, Toader vrea sa scape si de Augustin Lazar. A inceput evaluarea procurorului general al Romanei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dupa revocarea lui Kovesi, Toader vrea sa scape si de Augustin Lazar. A inceput evaluarea procurorului general al Romanei
Dupa revocarea lui Kovesi, Toader vrea sa scape si de Augustin Lazar. A inceput evaluarea procurorului general al Romanei
de Magda Florea la 27 Aug. 2018
Urmareste-ne pe Google News
augustin lazartudorel toaderodonanta 13legile justitieiprocurorul general al romanieirevocare kovesi

Dupa ce Tudorel Toader a decis inceperea procedurii de evaluare a activitatii procurorului general al Romaniei, Augustin Lazar, acesta reactioneaza, declarand ca ministrul Justitiei isi doreste sa inghenuncheze justitia independenta.

Facand aluzie clara si la revocarea Laurei Codruta Kovesi din functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Augustin Lazar considera ca procedura de evaluare care il vizeaza este un atac la justitia independenta.

"Desigur ca a fost un anunt brusc, care parea sa fie sa fie oarecum impotriva cursului unei relatii de comunicare pe care ministrul Justitiei dorea sa o dezvolte cu noi. Aveam impresia ca in urma revocarii procurorului-sef DNA domnia sa dorea sa arate ca poate avea o conduita a unui ministru de Justitie conform atributiilor pe care le are si sa aiba o relatie armoniasa cu Ministerul Public. 
 
In ultima discutie pe care am avut-o asa parea. Si dintr-o data, brusc, au aparut niste nevoie ale cuiva, ale unor persoane care am inteles ca i-au fost induse domnului ministru, respectiv s-a introdus aceasta tema falsa brusc, tema pretinsei descoperiri recente de cineva care este chemat sa raspunda penal unor protocoale ale Ministerului Public, o alta institutie a statului roman, cu SRI, a declarat procurorul general", Augustin Lazar, la RFI.
 
Lazar a mentionat ca se stia de multa vreme despre existenta protocoalelor. Din acest motiv, ministerul Justitiei si CSM au primit documentele pentru a se demonstra ca Ministerul Public nu are nimic de ascuns. Procurorul general a afirmat ca pe data de 27 august va publica toata corespondenta purtata cu CSM si cu ministrul Tudorel Toader referitoare la protocoale.
 
"Nimic nu este surprinzator pentru un om rational si dintr-o data cineva, avand o nevoie imperioasa sa produca un carambol judiciar. Nevoia imperioasa este clara de a subordona justitia independenta, care se vadeste a fi impartiala in ceea ce se face in aceste momente. De a subordona Ministerul Public, care se vadeste a fi impartial in anchetele sensibile pe care le desfasoara acum", a mai spus Augustin Lazar.

Citeste si: Angajatii SUUB au renuntat la voucherele de vacanta, pentru ca spitalul sa nu ramana fara medicamente

Care sunt motivele disputei dintre Augustin Lazar si Tudorel Toader?

 
Nu este prima data cand procurorul general intra in vizorul ministrului de Justitie Tudorel Toader. Relatia dintre ei a fost tensionata inca din februarie anul trecut, cand Toader a intrat in Guvern in locul lui Florin Iordache, care pusese la punct controversata Ordonanta 13 pentru amnistie si gratiere. Procurorul general a avut o atitudine transanta la adresa ordonantei de urgenta 13, dar si in privinta propunerilor legislative care vizau gratierea colectiva, respingand categoric ambele proiecte.
 
Sub acest pretext, Toader a initiat la vremea respectiva o evaluare a procurorului general cu scopul de a-l indeparta din functie, care a ramas fara rezultat.
 
Cateva luni mai tarziu, Toader isi doreste intrarea in vigoare a Legilor Justitiei, care nu sunt acceptate de Augustin Lazar, ce le considera daunatoare pentru bunul mers al justitiei.
 
In sfarsit, revocarea lui Kovesi a fost cireasa de pe tort. In timp ce Augustin Lazar si intreaga Directie Nationala Anticoruptie alaturi de Consiliul Superior al Magistraturii au sustinut-o pe fosta sefa DNA, Toader a facut tot posibilul s-o indeparteze din fruntea luptei anticoruptie.
 
Astfel, Toader a initiat procedura de evaluare a procurorului general, in urma careia va decide daca acesta isi va pastra sau nu functia. Asa cum am spus si mai devreme, Augustin Lazar considera ca aceasta actiune este similara revocarii lui Kovesi, si are acelasi scop: subordonarea justitiei independente.
 
"Declansez procedura legala pentru evaluarea activitatii manageriale desfasurata de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie! Preambul: In urma cu cateva saptamani afirmam faptul ca vine vremea cand fiecare trebuie evaluat. In urma cu cateva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PICCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009. Zilele acestea aflam ca in realitate a fost „desecretizat” un protocol „abrogate” inca din 2016", a scris Tudorel Toader pe o retea de socializare.
 
De asemenea, Augustin Lazar a spus urmatoarele:
 
"Luand act de intentia ministrului Justitiei de a declansa procedura de evaluare a activitatii manageriale pe care am desfasurat-o, intentie afirmata in contextul dezbaterilor publice privind protocoalele incheiate intre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Serviciul Roman de Informatii in decembrie 2016 si cu referire expresa la aceste documente, aduc la cunostinta opiniei publice urmatoarele: Colaborarea dintre Ministerul Public si Serviciul Roman de Informatii s-a realizat in temeiul legii, protocolul fiind doar o procedura tehnica de lucru, de cooperare intre institutii cu respectarea stricta a legii. In acest sens, doresc sa subliniez faptul ca toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului de Justitie, in cursul saptamanii viitoare urmand sa facem publica corespondenta avuta cu aceste institutii".

Tema protocoalelor - praf in ochi

De asemenea, procurorul general a fost de parere ca scandalul protocoalelor nu este altceva decat o actiune de destabilizare a Ministerului Public.

"Opinia publica va putea constata ca tema protocoalelor este una falsa si ca in calitate de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie am respectat legea, am informat Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul de Justitie in legatura cu demersurile efectuate. In acest context, speculatiile din spatiul public referitoare la un asa-zis mod "ilegal", "subteran" de a actiona reprezinta, in mod evident, o actiune de destabilizare a Ministerului Public.

Protocolul clasificat are ca obiect identificarea, investigarea si documentarea cu privire la faptele ce intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor contra securitatii nationale, infractiunilor de terorism si infractiunilor savarsite de cadre ale SRI. Serviciul Roman de Informatii este organul de stat specializat in domeniul informatiilor privitoare la siguranta nationala a Romaniei.

Acest protocol nu si-a produs efectele fiind denuntat la data de 13.03.2017 in cotextul dezbaterilor publice privind protocoalele”, a conchis Augustin Lazar.

Va amintim ca:

Un protocol incheiat intre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) si Serviciul Roman de Informatii (SRI) in 7 decembrie 2016 a fost publicat, joi seara, de consilierul premierului Viorica Dancila, Darius Valcov, pe pagina sa de Facebook. Documentul secret, care prevede cooperarea intre cele doua institutii ”pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin”, este semnat de catre Augustin Lazar si Eduard Helvig.
 
De asemenea, pe site-ul Ministerului Public a fost publicat un protocol nesecret incheiat la aceeasi data intre Ministerul Public si SRI, privind cooperarea pentru stabilirea conditiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor.
 
Augustin Lazar a spus ca Ministerul Justitiei a fost informat despre existenta protocolului secret semnat cu SRI in 2016. Toader sustine ca a primit doar o copie a protocolului din 2009, din care lipseau ultimele doua pagini, si ca doar ulterior au ajuns la MJ si ultimele doua pagini, dar niciun alt document.

Citeste si: Washington Post anunta un moment istoric: Peste jumatate din populatia lumii va fi catalogata "clasa mijlocie"
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Craciun low-cost: sfaturi geniale pentru cadouri si mese festive pe buget redus
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Craciun low-cost: sfaturi geniale pentru cadouri si mese festive pe buget redus

today22 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pui gelatina in piftie cat timp zeama este fierbinte – greseala care o face tulbure
Reteta zilei

De ce nu trebuie sa pui gelatina in piftie cat timp zeama este fierbinte – greseala care o face tulbure

today22 Dec. 2024
Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani

today22 Dec. 2024
Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii

today22 Dec. 2024
De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura
Reteta zilei

De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura

today22 Dec. 2024
Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi
Companii

Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi

today22 Dec. 2024
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor

today21 Dec. 2024
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Cultura generala

Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?

today21 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani
Banii tai - sectiune de educatie...

Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani

today22 Dec. 2024
Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii

today22 Dec. 2024
De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura
Reteta zilei

De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura

today22 Dec. 2024
Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi
Companii

Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi

today22 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x