Dancila continua politica anti-Kovesi si declara ca NU O SUSTINE la candidatura pentru sefia Parchetului European
laura codruta kovesidnaprocuror sef europeanparchetul europeaneppoconsiliul ueparlamentul european
Viorica Dancila a spus ca nu o sustine pe Laura Codruta Kovesi la candidatura sa pentru functia de procuror-sef european. Premierul si presedintele Partidului Social Democrat spune ca exista semne de intrebare asupra fostei sefe DNA si ca nu si-a schimbat opinia in ceea ce o priveste.
Viorica Dancila a participat, vineri, alaturi de alti politicieni, la receptia de la Ambasada Frantei, unde a fost prezenta Laura Codruta Kovesi, dar si fostul procuror general, Augustin Lazar.
"De fiecare data am spus ca atunci cand cineva accede intr-o functie trebuie sa nu aiba semne de intrebare referitor la activitatea sa. Stiti ca a fost revocata in perioada unui ministru care facea parte din guvernul pe care il conduc si nu imi schimb parerea”, a spus Dancila.
Dancila a fost intrebata de jurnalisti cum vede atitudinea presedintelui tarii de a o sustine pe Kovesi. Premierul a replicat: "Fiecare avem dreptul la opinie, asa este in democratie”.
Laura Codruta Kovesi se afla in acest moment la doar un pas de a ajunge sef al Parchetului European (EPPO), o institutie care urmeaza sa se infiinteze pentru a ancheta marile cazuri de coruptie din Uniunea Europeana.
Inca de la depunerea candidaturii sale, Kovesi s-a confruntat cu ostilitatea Guvernului roman, care a facut tot posibilul sa impiedice ascensiunea fostei sefe DNA in fruntea procuraturii europene, desi Parlamentul European si-a exprimat, in legislatura trecuta, toata sustinerea pentru Kovesi. Insa nu doar PE a sustinut-o pe Kovesi. Si Comisia Europeana si-a arat sustinerea pentru fosta sefa DNA.
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, si-a exprimat
aprecierea pentru Laura Codruta Kovesi, spunand ca fosta sefa DNA este candidata sa favorita la sefia Parchetului European (EPPO).
"Comisia a fost cat se poate de clara: Kovesi este candidata preferata de Parlamentul European pentru a deveni procuror-sef european. Am avut ocazia, de-a lungul anilor, sa lucrez alaturi de ea. Este un procuror de calitate si o admir pentru curajul sau”, a declarat Frans Timmermans.
Kovesi trebuia sa fie numita in functie inainte de alegerile europarlamentare, dar
Romania a blocat procedura. Faptul ca tara noastra detinea presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene, institutie cu care Parlamentul European trebuia sa ajunga la un numitor comun, a permis Puterii de la Bucuresti sa blocheze procedura de numire in functie, sperand ca, dupa 26 mai, noua legislatura nu o va mai avea tot pe Kovesi favorita.
Kovesi este, in continuare, candidatul favorit la obtinerea functiei de procuror-sef european
Insa lucrurile par sa fie in continuare nefavorabile Guvernului PSD-ALDE, fiindca Kovesi inca este favorita Parlamentului European, iar Romania nu mai detine presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene, fiindca termenul de sase luni a fost deja implinit, locul fiindu-i luat de Finlanda.
Kovesi are mari sanse sa ajunga procuror-sef european chiar si dupa schimbarea legislaturii in PE, ca urmare a alegerilor europarlamentare din 26 mai.
Guvernul Romaniei a sustinut si a declarat ca sustine in continuare candidatul francez, Jean-François Bohnert ,pentru functia de procuror-sef european, desi multi sefi de insitutii europene si politicieni ue au declarat ca acesta este mult mai slab pregatit decat Kovesi. De altfel, nici actiunile evidente ale Puterii de la Bucuresti de a o discredita pe Kovesi nu au trecut netaxate de oficialii europeni.
Oficialii si presa externa
au criticat dur Guvernul roman pentru atitudinea "penibila":
"Disperarea Guvernului de a o discretida arata ca e eficienta", a spus un europarlamentar german.
"Nu vom raspunde presiunilor guvernului Romaniei de a o respinge pe Kovesi, insa in acelasi timp nu cred ca trebuie sa transformam nominalizarea ei intr-o declaratie politica. Ne uitam obiectiv la toti cei trei candidati”, a declarant Sophie Veld, membru olandez al grupului liberal din parlamentul UE.
Revenind la Jean-François Bohnert, acesta urmeaza sa fie numit la sefia Parchetului financiar francez, echivalentul DNA din Franta, post pentru care a fost audiat joi, 11 iulie.
Bohnert ar urma sa-i ia locul actualei sefe a PNF, Eliane Houlette, careia i s-a incheiat mandatul. Daca Bohnert va fi numit in fruntea DNA-ului francez, Consiliul UE nu ar mai avea practic niciun motiv sa se opuna numirii lui Kovesi la sefia Parchetului European, iar Kovesi ar ajunge sa conduca una dintre cele mai puternice institutii din UE, Parchetul European.