CTR: Tinerii, prioritatea 0 a guvernului Ciolos
tinericonsiliul tineretuluiguvernul ciolos
Consiliul Tineretului din Romania (CTR) considera ca bugetul Romaniei pe anul 2016, modalitatea de adoptare, precum si pozitiile publice ale ministrului Elisabeta Lipa tradeaza o nepasare completa a Guvernului Ciolos fata de problemele tinerilor. Astfel, Strategia nationala in domeniul politicii pentru tineret 2015 – 2020 risca sa ramana neaplicata.
Programele pentru tineret au o finantare redusa drastic, subliniaza CTR, existand si o serie de alte decizii, precum inghetarea salariului minim sau limitarea cresterilor din educatie la salarii, nu si la problemele directe ale sutelor de mii de elevi, precum disponibilitatea manualelor sau decontarea integrala a navetei, au un impact major asupra tinerilor. Venind in contextul in care Romania are deja provocari demografice majore cauzate de natalitatea scazuta, emigrare si abandon scolar, aceasta abordare este cu atat mai paguboasa pentru viitorul Romaniei.
Strategia nationala in domeniul politicii pentru tineret 2015 – 2020 a fost adoptata de Guvern la inceputul anului 2015 si este structurata pe patru domenii fundamentale in care executivul isi asuma sa intervina si sa gaseasca solutii la provocarile existente:
"Munca si antreprenoriat"
"Cultura si educatie nonformala"
"Sanatate, sport si recreere"
"Participare si voluntariat"
Implementarea de masuri concrete in aceste domenii depinde de adoptarea de catre Guvern a Planurilor de Actiune aferente Strategiei, planuri care trebuie sa cuprinda actiuni concrete, institutii responsabile, indicatori clari si, foarte important, bugete! Pana in acest moment, actiunile Guvernului in ansamblul sau si ale Ministrului Elisabeta Lipa nu indica niciun fel de intentie de a asuma si asigura finantarea necesara aplicarii Strategiei, respectiv de a adopta Planurile de Actiune cu toate elementele acestora.
In plus, finantarea programelor pentru tineret, inclusiv a conferintelor, sesiunilor de formare, scolilor de vara, dezbaterilor si a altor proiecte implementate de organizatiile de tineret, deja aflata la un nivel foarte redus, scade drastic in anul 2016, fata de 2015! Astfel, de la o alocare de 6,6 milioane de lei in 2015, in 2016 vor fi alocate 2,7 milioane de lei pe linia „programe pentru tineret”, in scadere cu 60%! Chiar si luand in considerare cresterea bugetului la linia „alte activitati sociale si culturale”, de aproximativ 2 milioane de lei si presupunand ca aceasta crestere va compensa scaderea de la programe pentru tineret, tot ramane o scadere totala de peste 18%! De retinut este ca aceasta scadere afecteaza proiectele proprii si in parteneriat si concursurile de proiecte, atat cele organizate de Ministerul Tineretului si Sportului la nivel national, cat si cele organizate de directiile judetene pentru sport si tineret la nivelul fiecarui judet, fiind afectate sute de ONG-uri din toata tara. Pentru comparatie, mentionam ca Primaria Municipiului Timisoara, oras care va pilota programul „Capitala Nationala a Tineretului” in 2016, va aloca 1 milion de lei pentru programe pentru tineret, iar Cluj Napoca, Capitala Europeana a Tineretului 2015, a alocat in acest an peste 4 milioane de lei pentru astfel de activitati! Practic, bugetul alocat de guvern pentru toata tara este comparabil cu cel alocat de unele primarii!
Consiliul Tineretului din Romania ii solicita Prim-ministrului Dacian Ciolos sa intervina personal, de urgenta, pentru a redresa modul in care tinerii sunt abordati de catre cabinetul sau si sa tina cont de faptul ca importanta politicilor pentru tineret este consfintita inclusiv prin Constitutia Romaniei, art. 49: "(...) Autoritatile publice au obligatia sa contribuie la asigurarea conditiilor pentru participarea libera a tinerilor la viata politica, sociala, economica, culturala si sportiva a tarii", dar si de prioritatile semnalate deja prin scrisoarea deschisa lansata de federatie la finalul lunii Noiembrie.
"Probabil ca modul in care programul de guvernare, bugetul Romaniei si chiar si declaratiile ministrului tineretului si sportului Elisabeta Lipa evita subiectul „tineri” si „politici pentru tineret” este modul cinic al Prim-ministrului Dacian Ciolos si al cabinetului sau de a le multumi zecilor de mii de tineri care au iesit in strada si sutelor de mii care au cerut o altfel de politica. Daca, totusi, ne inselam si guvernului ii pasa de tineri, asteptam o interventie urgenta a Prim-ministrului pentru a corecta derapajele guvernului sau, derapaje care se aduna cu mult prea multa rapiditate", explica Mihai Dragos, Presedinte CTR.
Consiliul Tineretului din Romania este reprezentantul tinerilor si al organizatiilor de tineret la nivel national, fiind constituita din 18 structuri federative de nivel national si judetean si asociatii cu afiliere internationala. CTR face parte din Alianta pentru o Romanie Curata, iar Mihai Dragos, Presedintele structurii, este membru desemnat in Consiliul Economic si Social, structura prevazuta in Constitutie ca organ consultativ al Guvernului si Parlamentului.
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email:
mariat@rs.ro