Cornelia Negrut, PC: Drepturile romanilor din Ucraina trebuie respectate de noua conducere de la Kiev
cornelia negrutpcdrepturiromaniucrainakiev
"Recenta vizita a ministrului de Externe al Romaniei, Titus Corlatean, in capitala Ucrainei, constituie un moment extrem de important, atat in relatiile bilaterale dintre cele doua tari, in contextul noii situatii din Ucraina, cat si pentru linistea cetatenilor de origine romana care locuiesc in tara vecina", a declarat Cornelia Negrut, deputat PC de Maramures.
"Cu acest prilej, s-a semnat un acord privind masurile de crestere a increderii si securitatii, care stipuleaza ca Romania si Ucraina isi vor notifica, cel putin cu 42 de zile inaintea inceperii, activitatile militare pe care le desfasoara in zonele de frontiera. Documentul prevede ca Ucraina si Romania au dreptul sa efectueze anual cate o inspectie in zona de frontiera si o vizita de evaluare la o unitate militara pentru a examina activitatile si pregatirea in acea unitate. Acordul se aplica unei zone care cuprinde in Romania nordul judetelor Maramures, Suceava, Botosani si Tulcea si estul judetului Galati, iar in Ucraina, sudul raioanelor de la frontiera de nord a Romaniei si zona dintre Dunare si Limanul Nistrului", precizeaza Negrut.
Intalnirea dintre ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, cu premierul Ucrainei, Arseni Iateniuk, si cu omologul sau, Andrei Descita, a reprezentat si un moment de apreciere la adresa Romaniei, care a sustinut si sprijinit de la bun inceput integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei, dar a si primit la tratament mai multi cetateni ucraineni raniti in confruntarile de la Kiev. Mai mult, noul premier din Ucraina, Arseni Iateniuk, este originar din Cernauti si are cunostinte de limba romana, fapt ce a usurat evident comunicarea cu ministrul nostru de Externe.
Potrivit deputatului PC, "situatia dificila in care se afla Ucraina dupa schimbarea regimului politic intereseaza multi locuitori din judetul Maramures, care au rude si prieteni in regiunea vecina Transcarpatia din Ucraina. Cu siguranta, statul roman trebuie sa isi intensifice demersurile in vederea determinarii autoritatilor de la Kiev de a respecta drepturile minoritatii romanesti din Ucraina. Aceasta cu atat mai mult cu cat, recent, Parlamentul ucrainean a adoptat o lege de abrogare a Legii privind limbile regionale sau minoritare. In acest context, este foarte probabil ca romanii din Ucraina, si in special din Transcarpatia, au de suferit de pe urma deciziei de a se limita protectia anumitor drepturi avute pana acum si care li se cuvin si pe viitor. Este necesar, in acest context, ca diplomatia romana sa faca eforturi in vederea stabilirii de catre noile autoritati ucrainene a unei noi legislatii privind drepturile minoritatilor, inclusiv cea romaneasca, mai ales referitor la dreptul de a folosi limbile regionale si minoritare".
"Minoritatea romana din Ucraina este a doua minoritate ca dimensiune, dupa minoritatea rusa, cu peste 400.000 de persoane. Comunitatea romaneasca reprezinta a treia etnie ca pondere, dupa ucraineni si rusi, iar in regiunea Transcarpatia, aproape de Maramures, traiesc peste 30.000 de romani. Demn de remarcat este faptul ca minoritatea romana din Ucraina si din Transcarpatia nu a fost implicata in nici un fel in evenimentele sangeroase petrecute in tara vecina, fapt care demonstreaza buna credinta si civilizatia compatriotilor nostri. Imi exprim speranta ca noua conducere de la Kiev va actiona coerent pentru respectarea drepturilor minoritatii romane, pentru dreptul acesteia la folosirea limbii materne, si, de asemenea, sper ca noul acord de mic trafic de frontiera sa fie semnat in cel mai scurt timp", conchide Cornelia Negrut, deputat PC de Maramures, intr-un comunicat de presa.
sursa foto: www.ziarmm.ro