Procedura de infringement reprezinta procesul care presupune atentionarea unui stat membru al blocului comunitar european de catre Comisia Europeana pentru incalcarea unor obligatii asumate. Ulterior, in cazul in care partile nu ajung in cele din urma la o intelegere, Comisia Europeana poate lua decizia de a actiona acel stat membru in judecata la Curtea Europeana de Justitie. Bineinteles, in cele din urma, in cazul in care statul membru este gasit vinovat, acesta va fi obligat sa plateasca anumite amenzi impuse de instanta europeana.
Primul domeniu cu probleme pentru Romania este cel al reciclarii navelor, alaturi de tara noastra regasindu-se si alte opt state. Comisia Europeana a trimis astazi o scrisoare de punere in intarziere privind obligatia statelor membre ale UE de a pune in aplicare integral legislatia europeana privind reciclarea navelor - Regulamentul UE nr. 1257/2013. Mai precis, obictivul principal al acestui regulament este acela de a garanta ca navele aflate sub autoritatea UE sunt reciclate intr-un mod sigur si durabil.
Potrivit celor comunicate prin intermediul scrisorii trimise astazi de Comisia Europeana, “este esential ca statele membre sa indeplineasca obligatiile esentiale care le revin in legatura cu desemnarea autoritatilor competente, a administratiilor si a persoanelor de contact, precum si instituirea unor dispozitii de drept intern referitoare la implementarea acestor norme ale UE si a sanctiunilor aplicabile”. Conform regulamentului, toate aceste obligatii trebuiau indeplinite pana la data de 31 decembrie 2018.
Comisia Europeana a mai ajuns si la concluzia ca Romania si alte 11 state europene nu au transpus inca normele europene privind facturarea electronica in domeniul achizitiilor publice prevazute in Directiva 2014/55/UE. Conform scrisorii primite astazi la Bucuresti, Comisia Europeana transmite ca “pana la data de 17 aprilie 2019, autoritatile publice care efectueaza achizitii publice in Uniunea Europeana ar fi trebuit sa se alinieze la standardele europene privind facturarea electronica si sa poata primi si prelua facturi electronice in consecinta”. Potrivit celor de la Bruxelles, normele in vigoare in acest domeniu sporesc atractivitatea achizitiilor publice pentru mediul de afaceri si faciliteaza gestionarea contractelor de catre firme in orice stat membru UE.
Mai mult decat atat, Comisia Europeana mentioneaza cu aceasta ocazie ca a oferit granturi de peste 33 de milioane de euro pentru a sprijini adoptarea unor solutii inovatoare de facturare electronica. In schimb, rezultatele in acest domeniu nu au aparut nici in Romania si nici in alte 11 state membre ale UE.
In cele din urma, Comisia Europeana a trimis o ultima scrisoare tarii noastre de punere in intarziere in ceea ce priveste domeniul ghiseelor unice. Conform textului emis de la Bruxelles, statele membre trebuie sa isi imbunatateasca ghiseele unice si sa puna la dispozitie ghisee unice usor de utilizat pentru furnizorii de servicii si pentru profesionisti. Prin ghisee unice intelegem acele portaluri de e-guvernare care le permit prestatorilor de servicii sa obtina informatii si sa efectueze online procedurile administrative de care au nevoie.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si