Catalin Predoiu, prezidentiabil?
catalin predoiupdlcandidaturabucurestisectoravocatura
Prim-vicepresedintele PDL, Catalin Predoiu, a declarat sambata ca este prea devreme sa discute despre o posibila candidatura a sa la presedintia Romaniei din partea Partidului Democrat Liberal.
"E o intrebare prematura, cred ca ceea ce este important acum este sa recapacitam energiile Partidului Democrat Liberal. Am afirmat ca PDL este un partid de invingatori, este un partid care si-a spulberat adversarii politici in nenumarate randuri si cred ca mai poate face acest lucru. Ceea ce este important nu numai pentru acest partid ci, cred eu, pentru intreaga viata politica din Romania este profesionalizarea structurilor partidelor politice, pentru ca oamenii asteapta un alt fel de a face politica. Oamenii asteapta solutii bazate pe adevar, pe altruism, pe capacitate tehnica si pe expertiza politica si administrativa. Cred ca asta este obiectivul principal, in orice caz, eu mi-am propus acest proiect si sunt foarte bucuros ca am fost primit in PDL pentru a-mi concretiza acest proiect", a spus Predoiu la finalul sedintei Consiliului National de Coordonare al PDL, citat de Agerpres.
Presedintele PDL, Vasile Blaga, a spus ca, potrivit procedurilor partidului, cei care doresc sa se inscrie in cursa pentru prezidentiale o pot face la alegerile primare din partid, dupa care va fi stabilit candidatul.
Catalin Marian Predoiu s-a nascut la data de 27 august 1968, in municipiul Buzau. Dupa absolvirea Colegiului National B.P. Hasdeu din Buzau (1986), a absolvit cursurile Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti (1991). A urmat ulterior un program de instruire in practica dreptului comercial la Baroul din Caen, Franta (1994) si a obtinut titlul stiintific de doctor in Drept Comercial, summa cum laude, la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti (2004).
Dupa absolvirea facultatii, a lucrat ca avocat in Baroul Bucuresti (1991-1995). In anul 1995, fondeaza impreuna cu avocata Ioana Racoti, cabinetul de avocatura SCA Racoti – Predoiu, specializat pe sectorul fuziunilor, achizitiilor si privatizarilor. Cabinetul Racoti - Predoiu a primit mandate in unele dintre cele mai mari operatiuni de fuziuni, achizitii si privatizari din Romania intre anii 1997-2005. Ea si-a extins treptat serviciile in domeniul tranzactiilor pe piata de capital, in domeniul finantarii achizitiilor si in domeniul concurentei, precum si in domeniile energiei si resurselor naturale. Chambers si Legal 500 au listat societatea Racoti – Predoiu pe locul doi in Romania in domeniul fuziunii si achizitiilor, nominalizandu-i pe Ioana Racoti si Catalin Predoiu printre liderii pietei.
In anul 2005, a fost creata societatea de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu ("ZRP") prin fuziunea a doua cabinete de avocati, Calin - Andrei Zamfirescu si Asociatii si Racoti - Predoiu. In anii 2007 si 2008, prestigioasele cataloage internationale Chambers Global si Chambers Europe l-au clasificat pe locul 2 in domeniul Leading Individuals.
In paralel cu activitatea juridica, Catalin Predoiu a predat dreptul comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti (1994-2007). El este membru in urmatoarele organizatii profesionale: Baroul Bucuresti (1991), Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (1991), International Bar Association (1999), Baroul Bucuresti, Membru in Consiliul Baroului (2003 – 2007) si Comisia Permanenta a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (din 2007).
De asemenea, el a fost membru in Consilul de Administratie al CEC, asociat fondator la o casa de avocatura si detine participatii la doua firme de consultanta pentru afaceri si management (Mergers&Acquisitions International - infiintata in iunie 2007, detine 33% si P&R Forus Strategies - infiintata in octombrie 2007, detine 50%).
La data de 29 februarie 2008, Catalin Predoiu a fost numit in functia de ministru al justitiei in Guvernul Tariceanu, incheindu-se astfel o perioada de vacanta de doua luni si jumatate. Desi acesta a fost acuzat de presa ca firma de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu, unde este avocat asociat, a fost in ultimii ani principalul consultant pe probleme juridice al grupului Rompetrol (condus de catre miliardarul Dinu Patriciu), presedintele Traian Basescu a declarat ca "speculatiile legate de activitatea anterioara a acestuia nu au acoperire in legaturi care sa-i pericliteze activitatea in Ministerul Justitiei" si ca "un bun avocat comercial poate reprezenta pe oricine, inclusiv pe mine, inclusiv pe premierul Tariceanu".
Numirea sa a nemultumit pe vicepresedintii PNL, Ludovic Orban, Crin Antonescu si Norica Nicolai, care i-au reprosat premierului Tariceanu ca nu au fost consultati si au aflat din presa de nominalizarea lui Catalin Predoiu la Ministerul Justitiei, precum si de faptul ca s-a incalcat o decizie a conducerii partidului, in conditiile in care Biroul Politic Central votase numirea lui Teodor Melescanu la justitie si a lui Radu Stroe la aparare. In schimb, Tariceanu s-a consultat cu seful statului.
Catalin Predoiu a candidat din partea PNL pentru un post de deputat in Colegiul 5 din judetul Buzau la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008. El a fost votat de catre 28,9% dintre alegatori, clasandu-se pe locul al doilea dupa candidatul PSD, Marian Ghiveciu, care a primit voturile a 46,6% din alegatori.
Catalin Predoiu a fost nominalizat de catre noul prim-ministru Emil Boc pentru continuarea activitatii la conducerea Ministerului Justitiei (pentru care se hotarase sa fie nominalizat un independent), in urma consultarilor celor doua partide (PDL si PSD) care au format coalitia guvernamentala dupa alegerile din 30 noiembrie 2008. Desi Predoiu nu facea parte din niciunul dintre cele doua partide, el a fost considerat capabil sa continue reforma in justitie, astfel incat monitorizarea Romaniei pe acest domeniu sa fie ridicata in iunie 2009.
Ca urmare a acceptului lui Predoiu de a-si continua activitatea in Guvern desi partidul din care facea parte (PNL) trecuse in opozitie, liberalii i-au cerut sa paraseasca partidul acuzandu-l de lipsa de caracter si de lipsa de decenta politica fata de partidul care l-a facut ministru si l-a pus pe listele de deputati. Ca urmare a nominalizarii sale ca ministru, Predoiu a declarat ca s-a autosuspendat la 19 decembrie 2008 din calitatea de membru al PNL, filiala Buzau, declarandu-se „surprins” de atacurile dure ale unor colegi de partid. El a motivat ca doreste sa-si poata continua proiectele incepute la venirea sa in Ministerul Justitiei.
La data de 20 decembrie 2008, Catalin Predoiu a obtinut avizul favorabil al comisiilor juridice ale Parlamentului pentru a-si continua activitatea la Ministerul Justitiei, cu 42 de voturi „pentru” si 9 „impotriva”. A fost investit in functie impreuna cu intreg guvernul la 22 decembrie 2008. El a enumerat ca prioritati ale sale discutarea si adoptarea cat mai urgenta a Codurilor penal si de procedura penala, dupa care sa se stabileasca competentele instantelor si refacerea corespunzatoare a schemei de personal din sistemul judiciar.
Catalin Predoiu vorbeste limbile engleza si franceza. Este casatorit si are doi copii.
Catalin Predoiu a publicat o serie de carti de drept comercial, dintre care mentionam urmatoarele:
Operatiunile de creditare din interiorul unui grup de societati (Bucuresti, 1996)
Societatile comerciale (ed. I, 2001, ed. a II-a revizuita, Bucuresti, 2003) - coautor
Consideratii privind notiunile de activitate bancara si credit bancar (Bucuresti, 2003)
Bancile in contextul legislatiei antiinfractionale. Obligatii legale speciale (Bucuresti, 2003)
Pentru activitatea sa publicistica, el a obtinut doua premii:
Premiul „I.L. Georgescu” acordat de Uniunea Juristilor din Romania, pentru lucrarea "Societatile comerciale" (2001)
Premiul „Simion Barnutiu” acordat de Academia Romana, pentru lucrarea "Societatile comerciale" (2003)