In debutul discursului sau pe aceasta tema, Calin Popescu Tariceanu a tinut sa evidentieze faptul ca “si ALDE, si PSD isi doresc ca alegerile prezidentiale din acest an sa insemne ce au insemnat si alegerile din 2016 pentru Dacian Ciolos”. Mai exact, liderul ALDE spune ca rezultatul alegerilor din 2016 a facut ca “domnului Ciolos sa i se spuna la revedere”. Ei bine, Tariceanu intareste acum faptul ca “PSD si ALDE doresc acum ca, la finele lui 2019, sa ii spuna domnului Iohannis ‘Auf Wiedersehen’” (n.r. - “la revedere”, in limba germana).
Exprimandu-si aceasta dorinta de a il da la o parte pe presedintele Klaus Iohannis din fruntea statului, Calin Popescu Tariceanu a mentionat ca “o candidatura comuna ar fi utila”. Totusi, Tariceanu a mai spus ca “trebuie sa se discute si sa ia o hotarare la un moment dat, dar nu acum, cand suntem abia la inceputul lunii februarie”. In aceste conditii, presedintele Senatului pune presiune pe conducerea PSD si pe Liviu Dragnea in aceasta directie.
Desi mai sunt aproape 10 luni pana la alegerile prezidentiale, coalitia de guvernare PSD - ALDE are nevoie cat mai rapid de un candidat pentru cea mai importanta functie in stat.
Cu toate acestea, este important de remarcat ca Tariceanu a recunoscut faptul ca desemnarea lui pentru candidatura la alegerile prezidentiale de la finele acestui an poate fi o problema printre social-democrati. Desi Tariceanu admite faptul ca aceasta decizie ar putea fi “o chestiune de orgoliu” pentru PSD, intareste ideea ca aceasta optiune “nu poate fi neglijata”. Mai mult decat atat, Calin Popescu Tariceanu spune ca “aceasta candidatura va trebui gandita in baza unui calcul la rece, pentru a vedea care este solutia care ofera cele mai mari sanse de castig”.
La ora actuala, Partidul Social Democrat nu are un candidat propriu care sa fie cotat cu sanse la alegerile prezidentiale. Gandindu-ne si la istoricul alegerilor prezidentiale din Romania, ne putem da seama ca PSD a avut mereu probleme cand a venit vorba despre fotoliul de la Cotroceni. Desi anumiti candidati ai PSD la prezidentiale erau cotati cu sanse importante, votul negativ la adresa lor facea in cele din urma ca alegerile sa fie castigate de candidatul venit din “opozitie”.
Ideea candidaturii lui Calin Popescu Tariceanu la alegerile prezidentiale de la finalul acestui an a mai fost vehiculata si in toamna anului trecut. Ba chiar mai mult decat atat, ideea a fost adusa in prim plan chiar de Liviu Dragnea, seful PSD. Insa, conform zvonurilor de la acea vreme, Liviu Dragnea s-a confruntat in perioada imediat urmatoare cu un val comun de reprosuri venit din partea unora dintre cei mai importanti oameni din conducerea partidului.
Este important de mentionat ca PSD nu a sustinut niciodata in alegerile prezidentiale candidatul unui alt partid. Insa, exact acelasi lucru este adus in discutie acum de Tariceanu. Liderul ALDE s-a intrebat retoric in cadrul discursului sau de aseara “ce este mai important, orgoliul de membru de partid sau dorinta de a avea un alt presedinte?”.
Citeste si: Apple a rezolvat problema care permitea spionarea utilizatorilor care foloseau FaceTime
Sursa foto: ALDE
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!