Calin Popescu Tariceanu: Romania nu e pregatita sa preia presedintia Consiliului CE
aldepresedintia consiliului ceeuropapoliticacriza politicapsdcalin popescu tariceanuacord
Liderul partidului politic ALDE, alaturi de care PSD se afla la Guvernare, a declarat intr-un mesaj postat pe o retea de socializare ca tara noastra nu este pregatita sa preia presedintia Consiliului CE. Calin Popescu Tariceanu lanseaza acest avertisment dupa ce, zilele trecute, ALDE a propus un acord politic intre toate partidele. De asemenea, liderul ALDE face declaratii surprinzatoare cu privire la starea de fapt a societatii romanesti si felul in care unele institutii trateaza cetatenii.
ALDE a propus miercuri un acord pe Justitie tuturor partidelor parlamentare, in incercarea de a stabili un echilibru in politica romaneasca, dar mai ales in societate.
In conditiile in care exista acest "razboi" intre partide, liderul ALDE este de parere ca Romania nu are competenta necesara sa preia presedintia Consiliului CE
”In conditiile razboiului politic total din aceste luni, Romania nu este pregatita sa preia presedintia Consiliului UE. Este un avertisment in al doisprezecelea ceas pe care il adresez cu responsabilitate tuturor oamenilor politici, in special Presedintelui Romaniei si liderilor partidelor parlamentare din opozitie.
Cine crede ca liderii europeni vor fi intelegatori cand - in an electoral - oamenii politici de la Bucuresti se vor razboi se insala. Romania deja pierde teren si va avea enorm de pierdut daca lucrurile nu se schimba de urgenta. Daca Presedintele si partidele de opozitie vor continua sa nege evidenta protocoalelor nelegale si abuzurilor si vor refuza orice dialog pentru ca Romania sa mearga inainte, atunci vom rata o mare sansa pe care o avem de a ne impune vocea la nivelul Uniunii Europene.
Liderul ALDE: Acordul propus de ALDE este unul dintre ultimele trenuri, daca nu ultimul in ceea ce priveste gestionarea cu succes a presedintiei Uniunii Europene
Liderul ALDE a negat opinia potrivit careia solicitarea partidului sau de a gasi un consens ar echivala cu un pas in spate in efortul de a stopa abuzurile. Calin Popescu Tariceanu spune ca isi doreste ca acest apel facut de ALDE sa se materializeze in niste principii fundamentale, juste ale clasei politice, si partidele sa continue impreuna lupta impotriva coruptiei.
”Nimic mai fals. Inainte de toate, faptul ca astazi oficialii europeni incep sa admita ca in Romania exista o grava problema reprezentata de protocoale, faptul ca astazi se vorbeste despre reglementarea ascultarilor abuzive ale telefoanelor sunt si rezultatul eforturilor ALDE.
Eforturi insa realizate cu pragmatism, consecventa, folosind atat armele discursului politic, cat si pe cele ale diplomatiei. Trebuie sa intelegem momentul prin care trece Romania si de aceea acordul propus de ALDE este extrem de important. Acordul propus de ALDE este unul din ultimele trenuri, daca nu ultimul in ceea ce priveste gestionarea cu succes a presedintiei Uniunii Europene. Este un apel deschis la responsabilitate.
Un apel la asumarea de catre clasa politica din Romania a unor principii fundamentale care sa asigure ca abuzurile si practica protocoalelor nelegale nu se vor mai repeta, iar romanii isi vor avea asigurate drepturile si libertatile fundamentale.
Asumarea acestor principii in locul unor conflicte politice interminabile este necesara pentru a merge inainte. Daca nu, politicienii se vor razboi in continuare, iar Romania va pierde,” adauga liderul ALDE, fara a preciza ce atitudine au partenerii de coalitie fata de acordul propus de el.
”Cine crede ca batalia politica s-a oprit la holurile Parlamentului sau la platourile de televiziune se insala. De fiecare data cand merg in tara, vad fractura majora care are loc in societatea romaneasca. Trebuie sa oprim aceasta fractura, sa reparam ce trebuie reparat si sa redeschidem dialogul la nivelul intregii societati.
Nu sunt cuvinte mari, ci sunt realitati pe care romanii le simt pe propria piele. Este un mare semn de intrebare cum am ajuns ca in anul care celebram 100 ani de la Unire societatea romaneasca sa fie mai dezbinata ca niciodata,” isi continua Tariceanu retorica.
Calin Popescu Tariceanu: "Nu stiu vreun roman care sa vrea sa aiba telefonul ascultat"
”Nu stiu vreun roman care sa vrea sa aiba telefonul ascultat, care vrea sa traiasca in tara protocoalelor nelegale si abuzurilor. Principiile pe care ALDE le propune urmaresc sa restabilim un echilibru, in care romanii indiferent de tabara sa recastige increderea in Justitie si convingerea ca aceasta nu este folosita ca instrument de eliminare a adversarilor politici incomozi.
Propuneri cum sunt: un ministru de Justitie expert, fara carnet de partid, concomitent cu restrangerea puterilor Presedintelui in procedura de numire a procurorilor sunt garantii privind limitarea implicarii factorului politic. Acestea sunt principii fundamentale, de bun-simt si importante pentru viitorul Romaniei. Sper ca se va gasi suficienta intelepciune pentru a intelege importanta acestui moment prin care trecem.
Da, vreau o Romanie fara abuzuri, fara protocoale, fara interventia nedemocratica a serviciilor! Si sunt convins ca acest acord este cea mai buna sansa pentru a atinge acest deziderat”, a conchis presedintele ALDE.
ALDE propune ca partidele parlamentare sa semneze un acord, prin care sa isi asume urmatoarele prevederi:
1. Desecretizarea, denuntarea si abrogarea tuturor protocoalelor incheiate intre SRI si institutiile din sfera justitiei (Inalta Curte, Curti de Apel, Parchet General, DNA, CSM etc.), potrivit recomandarii recentului raport al Comisiei de la Venetia. Aceasta recomandare trebuie transpusa intr-un set de bune practici judiciare si administrative care sa faca efective atat repararea injustitiei generata de protocoale, cat si raspunderea judiciara a celor implicati in elaborarea si punerea in opera a respectivelor intelegeri oculte.
2. Retragerea neintarziata din functiile ocupate in prezent in sistemul judiciar a tuturor celor care din 2009 si pana in 2016 au elaborat si semnat protocoalele de colaborare secreta intre SRI si institutiile din sfera justitiei. Este indubitabil ca semnatarii acestor protocoale, ca si cei care i-au indemnat sa o faca, sunt cei care au exercitat in termeni reali o influenta politica devastatoare asupra independentei justitiei.
3. Infiintarea unei ʺComisii independente pentru adevar si reconciliereʺ, care sa includa specialisti de reputatie internationala si care sa investigheze, in afara oricaror interese partizane, cauzele care au dus la incheierea protocoalelor de colaborare intre SRI si institutiile din sfera justitiei, efectele pe care aceste protocoale le-au produs in plan judiciar, institutional si moral si, pe cale de consecinta, sa faca propuneri pentru restabilirea independentei justitiei si pentru sanctionarea celor responsabili de situarea ei intr-o stare de dependenta fata de serviciile speciale si de factorii politici care au comandat activitatea acestora.
4. Ministrul Justitiei va fi o persoana independenta politic si de solida reputatie profesionala, cel putin pana la restaurarea deplina a independentei justitiei si eliberarea deplina a acesteia de sub controlul serviciilor speciale si a factorilor politici care controleaza serviciile.
5. Colaborare corecta, onesta si intemeiata pe analiza unor fapte si texte verificate cu institutiile europene interesate din partea tuturor fortelor politice si a reprezentantilor institutiilor din sfera justitiei. Calitatea statului de drept in Romania este neindoielnic o tema de dezbatere europeana si de dialog cu Parlamentul European si cu Comisia Europeana, inclusiv in cadrul mecanismului de cooperare si verificare. Politica penala a Romaniei este insa o materie de subsidiaritate, ce tine exclusiv de competenta Parlamentului si, prin delegare, a Guvernului Romaniei. In masura in care participa la dialog si consultare cu instante abilitate europene, partile se angajeaza sa distinga mereu si ferm intre sfera domniei legii, supusa celei mai largi si temeinice discutii cu toti partenerii interesati si cea penala, ce trebuie sa ramana un domeniu de reflectie nationala.
6. Procesul de elaborare a normelor privitoare la organizarea justitiei si la legislatia penala va incorpora pe viitor recomandarile Comisiei de la Venetia ori de cate ori acestea vor fi formulate in termeni academici rigurosi, in urma examinarii, compararii si evaluarii unei pluralitati de surse romanesti si nu vor avea un caracter vadit politic. Depolitizarea justitiei trebuie sa includa si recomandarile primite din partea unor organisme europene, fie ele politice sau de specialitate.”
Citeste si:
"Topaiala fiscala" continua: salariul minim nu va creste de la 1 noiembrie