Birchall prezinta reforma in Justitie REFUZATA de Dancila: Am fost supusa la un asalt si un asediu
amnistiegratierereforma in justitieana birchallraportul mcvjustitiemagistratisectia specialaviorica danicla
Fostul ministru al Justitiei, Ana Birchall, spune ca Viorica Dancila i-a refuzat un proiect de reforma in Justitie si o acuza pe aceasta ca minte atunci cand spune ca nu stie "de nenorocirile gasite la Ministerul Justitiei, de modificarile toxice facute in Comisia speciala Iordache, de asaltul si asediul la care am fost supusa eu si Ministerul Justitiei".
Dupa ce
a fost exclusa din PSD in cadrul Comitetului Executiv al Partidului care a avut loc marti seara, Ana Birchall iese public cu o pozitie transanta cu privire la situatia din Justitie. Ea spune ca a incercat sa aduca o reforma in sistem, insa demersurile ei au fost blocate de fostul premier, Viorica Dancila.
Mai mult decat atat, Birchall rezinta punct cu punct toate masurile pe care i le-a propus in 6 luni de mandat Vioricai Dancila, insa pe care fostul premier le-a respins. Birchall vorbeste despre aceste masuri intr-o postare publicata pe pagina sa de Facebook, in care se refera si la celebra Ordonanta privind amnistia si gratierea.
Despre aceasta, Birchall spune ca in 2017, cand ocupa functia de ministru interimar al Justitiei, a purtat o corespondenta cu pe atunci europarlamentarul Viorica Dancila. Tema: celebra OUG 13.
"Exact acea OUG privind amnistia si gratierea, a carei ferventa sustinatoare era dumneaei pe vremea aceea, in calitatea domniei sale de europarlamentar", explica Birchall, care incheie cu "nu de alta, dar am convingerea ca "executia" mea din functia de ministru delegat pentru Afaceri Europene are o legatura si cu acea corespondenta..."
Reforma in Justitie care ar fi fost respinsa de Dancila:
"Dancila a afirmat cu nonsalanta si tupeu maxim ca: Doamna Birchall sa spuna la ce face referire, eu nu am de unde sa stiu.
Pai doamna candidat Dancila, nu ar fi mai bine sa le spuneti dvs. romanilor daca ati avut sau nu discutii cu mine (unele chiar in sedintele de guvern), pe urmatoarele probleme din Justitie, cu titlu de exemplu:
- LIBERAREA CONDITIONATA: inasprirea conditiilor liberarii conditionate respectiv, cresterea de la 60 la 65 de ani varsta la care instanta putea dispune liberarea conditionata; pentru a beneficia de liberarea conditionata, condamnatii pe viata trebuie sa fi executat minim 25 de ani, fata de 20 ani pe regula veche etc., majorarea fractiei de 5/6 pentru infractiuni pentru care legea prevede pedepse mai mari de 10 ani (fapt care mi-a adus prima cerere de remaniere din partea dvs.);
- SECTIA PENTRU INVESTIGAREA INFRACTIUNILOR DIN JUSTITIE: referitor la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, nici pana in acest moment nu s-a putut explica credibil si nu mi-ati putut explica credibil marile semne de intrebare privind suprapunerile de competenta cu DIICOT si alte parchete prin extinderea competentei la toata cauza indiferent de calitatea persoanelor! Cu alte cuvinte, de ce aceasta sectie trebuie sa analizeze tot dosarul in conditiile in care este imposibil ca aceasta sectie sa aiba expertiza DIICOT de exemplu. Sau... poate asta s-a urmarit, daca analizam solicitarile SIIJ de preluare a unor dosare imediat ce au inceput sa functioneze; sau de ce se incalca principiul separarii carierelor judecatorilor si procurorilor; sau de ce s-au transferat catre Sectia Speciala dreptul de a exercita si retrage cai de atac in cauzele aflate pe rolul instantelor sau solutionate definitiv anterior operationalizarii acestei sectii.
- LEGEA PRIVIND RECURSUL COMPENSATORIU: reglementarea recursului compensatoriu in zile, in cazul cazarii in conditii necorespunzatoare si considerarea ca executate suplimentar a unui numar de 6 zile pentru fiecare perioada de 30 de zile - deci in medie 73 de zile pentru fiecare an, a condus la liberarea conditionata inainte de termen a unui numar mare de detinuti, indiferent de infractiunea pentru care au fost condamnati. Ce ridica un semn de intrebare este prevederea introdusa smechereste, in Comisia Iordache (si asa cum mi-au marturisit un numar foarte mare de parlamentari nu au stiut de aceasta prevedere si efectele sale toxice), conform careia daca o singura celula dintr-un pavilion nu indeplineste standardele/conditiile CEDO atunci se considera ca nici celelalte celule nu indeplinesc standardele, motiv pentru care s-a extins beneficiul recursului compensatoriu si pentru cei detinuti in conditii corespunzatoare.
Efectele le-am vazut cu totii, respectiv un numar foarte mare de liberari conditionate pe baza recursului compensatoriu;
- IMPRESCRIBTIBILITATEA INFRACTIUNILOR de viol, rapire, trafic de persoane, exploatarea minorilor si altele masura pe care v-am propus-o, dar ati refuzat-o fara sa o analizati macar (poate nu ati citit-o sau inteles-o, nu stiu);
- NECESITATEA INASPRIRII REGIMULUI SANCTIONATOR AL INFRACTIUNII DE LIPSIRE DE LIBERTATE IN MOD ILEGAL si incriminarea separata a faptei comise prin RAPIRE - ca forma agravata a lipsirii de libertate in mod ilegal precum si prevederea unor variante agravate, raportate la victima;
- PENSIONAREA ANTICIPATA A MAGISTRATILOR CU 20 DE ANI VECHIME, FARA LIMITA DE VARSTA: reglementare care s-a realizat fara o analiza temeinica a resursei de personal la instante si parchete si, mai cu seama, fara sa se prevada cum va fi acoperita nevoia de judecatori si procurori, in conditiile in care mai mult de 30% din numarul acestora are aceasta vechime si indeplineste conditiile de pensionare. Am propus abrogarea dispozitiei sau prorogarea intrarii in vigoare, dar nu ati fost de acord.
Aceasta nu este prima pozitie transanta a lui Birchall, in care o contrazice pe Dancila, dupa ce a fost exclusa din partid. Joi, pe 14 noiembrie, Birchall spune ca Dancila i-a reprosat ca a vorbit despre Justitie, in replica, Birchall i-a spus: "doar nu era sa vorbesc despre vreme sau despre brose".
"In 'prea marea sa intelepciune', ca sa nu spun altfel, pentru a justifica executia mea din partid, d-na Dancila afirma:
'Dupa alegerile europarlamentare, am hotarat cu totii ca nu mai discutam despre Justitie, Guvernul nu va interveni in niciun subiect legat de Justitie. Ne-am invatat lectia si nu vrem sa mai repetam greselile facute. Doamna Birchall a iesit in spatiul public cu teme legate de Justitie si acest lucru i-a deranjat pe colegi'.
'Faptul ca a iesit pe declaratii pe Justitie fara sa aiba acest drept, aceasta posibilitate. Faptul ca noi am inteles votul de la europarlamentare si de atunci nu am mai vorbit despre Justitie'.
Pai doamna Dancila, era in fisa postului de ministru al Justitiei sa vorbesc despre Justitie, despre nenorocirile pe care le-am gasit in legile facute si in timpul mandatului dvs. de 'Comisia speciala Iordache' de exemplu, despre asaltul asupra Justitiei, ca doar nu era sa vorbesc despre vreme sau despre brose....", a scris Ana Birchall pe contul sau de Facebook.
In continuare, fostul ministru al Justitiei a spus ca in timpul mandatului sau a incercat sa opreasca "asaltul asupra Justitiei". De asemenea, cu aceasta ocazie, Birchall subliniaza ca raportul MCV pentru Romania nu ii aduce laude Vioricai Dancila, ci, din contra, o critica.
Cat despre "Ne-am invatat lectia si nu vrem sa mai repetam greselile facute", tocmai asta am facut in calitate de Ministru al Justitiei: am respectat votul romanilor de la referendum care ne cerea sa punem punct greselilor facute in trecut in Justitie, sa oprim asediul nefast asupra justitiei si sa incepem sa recastigam increderea romanilor ca justitia si domnia legii chiar sunt respectate si aplicate.
P.S. Aseara am mai citit inca o minciunica, anume ca dvs., d-na Dancila, ati fi fost laudata in ultimul raport MCV! Ma indoiesc ca ati citit raportul, desi trebuia. Daca l-ati fi citit, ati fi observat ca NU sunteti deloc laudata, ci mai degraba criticata! In raportul MCV este laudata exact acea perioada in care mi-am exercitat mandatul, conform asteptarilor romanilor, acelasi mandat pe care dvs. il criticati!", a completat fostul ministru al Justitiei.
Citeste si:
Dancila: Raportul MCV ar trebui desfiintat. Face discriminare