Am ajuns sa traim vremuri in care nu doar Fumatul ucide ci si Adevarul ucide
Meseria de jurnalist a fost si este una care implica riscuri. In fiecare an, in intrega lume, nu putini jurmalisti mor in timp ce-si exercita profesia. Razboaiele si conflictele au devenit un loc comun, iar jurnalistii de front risca sa devina victime colaterale. De cativa ani, insa, nu razboiul este cel mai mare pericol pentru jurnalisti, ci adevarul.
Recent, organizatia nonguvernamentala internationala Reporteri Fara Frontiere (RFF) a facut public raportul pentru 2020 referitor la jurnalistii care si-au pierdut viata in acest an.
Conform RFF, in anul curent, in intreaga lume si-au pierdut viata 50 de jurnalisti.
Cifra este cam aceeasi cu cea de anul trecut, cand 53 de jurnalisti au fost ucisi.
In total, in ultimii 10 ani (2011-2020) 937 de jurnalisti si-au pierdut viata in timp ce-si exercitau meseria.
Daca ne ducem si mai mult in urma, vom afla ca, din 1990 si pana astazi, au fost ucisi 2.658 de jurnali?ti.
Raportul RFF pentru 2016, subliniaza faptul ca 58% dintre jurnalistii ucisi in acel an si-au pierdut viata relatand din zonele de conflict.
Anul acesta, jurnalistii care si-au pierdut viata in conflicte armate reprezinta doar 32% din numarul total al jurnalistilor ucisi.
In 2020, 68% din numarul total al deceselor inregistrate in randul jurnalistilor au survenit in urma unor asasinate comandate.
Pentru ce ar fi asasinat un jurnalist? Evident, pentru adevarul pe care l-a aflat sau pe care l-a facut deja public.
Cine este interesat ca acel adevar sa nu fie aflat? Oameni aflati la putere, politicieni, oameni de afaceri, traficanti. Ticalosi, altfel spus, care comit fapte abominabile in interes personal sau in interesul unor grupari mafiote.
Tarile unde au fost asasinati (nu de putine ori prin metode barbare) cei mai multi jurnalisti in anul 2020 sunt: Mexic (8 jurnalisti asasinati, dintre care unii prin decapitare), Irak (6), Afganistan (5), India si Pakistan (cate 4). In India, unul dintre jurnalistii morti a fost asasinat prin incendiere, dupa ce a fost stropit cu o substanta inflamabila.
Cele mai periculoase trei teme abordate de jurnalistii ucisi in 2020 sunt coruptia si deturnarea de fonduri publice (10 morti in anul de referinta), anchetele asupra crimei organizate (4 victime), relatarea obiectiva asupra felului in care autoritatile au reprimat manifestatii de protest (6 victime).
Am vorbit, pana acum, despre jurnalistii asasinati. Numarul celor care sunt redusi la tacere prin alte metode este, insa, mult mai mare.
Reporteri Fara Frontiere afirma ca, in acest an, nu mai putin de 387 de jurnalisti au fost arestati sau fost luati ostatici, in intreaga lume, pentru ca si-au facut onest meseria.
Se vede treaba ca am ajuns sa traim vremuri in care nu doar "Fumatul ucide", asa cum scrie pe pachetele de tigari, ci si Adevarul ucide.
Sursa foto: pexels.com