Alegerile prezidentiale vor avea loc pe 10 noiembrie, primul tur, si 24 noiembrie al doilea tur
alegeri prezidentialealegeri 2019diasporavotvot prin corespondenta
Presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituletu Buica, a anuntat ca alegerile prezidentiale urmeaza sa se desfasorare pe 10 noiembrie, primul tur de scrutin, si 24 noiembrie, al doilea tur.
Constantin-Florin Mituletu Buica a precizat ca a avut o intalnire cu premierul Romaniei, Viorica Dancila, unde au dezbatut calendarul de desfasurare a alegerilor prezidentiale.
Presedintel AEP a anuntat ca alegerile prezidentiale urmeaza sa se desfasorare pe 10 noiembrie, primul tur de scrutin, si 24 noiembrie, al doilea tur.
Decizia va fi luata printr-o Hotarare de Guvern, iar actul normativ ar urma sa fie adoptat in sedinta de saptamana viitoare.
Votul in diaspora se va desfasura pe parcursul a trei zile
De asemenea, din textul proiectului reiese ca alegatorii care se afla inca la coada, in sectiile de votare sau in afara acestora la ora 21:00, cand se incheie votarea, sa poata vota pana la ora 23:59.
"La ora 21:00 presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea localului de vot. Alegatorii care la ora 21:00 se afla la sediul sectiei de votare, precum si cei care se afla la rand in afara sediului sectiei de votare pentru a intra in localul de vot pot sa isi exercite dreptul de vot. Doi membri desemnati de biroul electoral al sectiei de votare, din cadrul acestuia, verifica la ora 21:00 daca in afara sediului sectiei de votare se afla alegatori care asteapta sa isi exercite dreptul de vot si constata si monitorizeaza ordinea in care acestia au acces in localul de vot. Alegatorii aflati in situatiile prevazute pot vota pana cel mult la ora 23:59", potrivit modificarii aduse articolului 46 din Legea 334/2006.
De asemenea, s-a hotarat ca finantarea campaniilor electorale sa poata fi facuta din bugetul partidelor politice. In prezent, doar candidatii isi pot finanta campania electorala, banii find apoi rambursati.
"Principalul element de noutate din perspectiva primelor alegeri electorale, anume alegerile prezidentiale, este ca partidele politice vor putea finanta din bugetele proprii campanii electorale prezidentiale, in ideea de a scoate cumva la suprafata finantarea. Putin probabil de crezut ca un candidat, indiferent cat ar fi el de potent, sigur nu avem un Donald Trump, isi poate finanta singur campania elecotrala. Pentru a inlatura cat se poate de mult aceasta forma de suspiciune, cine, cum finanteaza, si partidele isi asuma un candidat, sa poata finanta din resursele proprii un candidat la prezidentiale", a declarat presedintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc.
O alta modificare presupune introducerea votului prin corespondenta pentru cetatenii romani aflati in strainatate, dar si simplificarea procesul de vot prin automatizarea listelor suplimentare.
Nu in ultimul rand, alegatorii vor putea sustine mai multi candidati, nu unul singur asa cum este in prezent.
"Candidaturile propuse de partidele si de aliantele politice, precum si candidaturile independente pot fi depuse numai daca sunt sustinute de cel putin 200.000 de alegatori. Un alegator poate sustine mai multi candidati", prevede modificarea adusa articolului 4.