A inceput noua sesiune parlamentara. Legea lobby-ului, legea offshore, rediscutarea Codurilor penale, printre prioritatile PSD-ALDE
legea pensiilorlegea offshoremodificarea codurilor penalepsd aldeopozitiapnldancila
Luni a inceput noua sesiune parlamentara, iar printre prioritatile alesilor PSD-ALDE se numara adoptarea noii legi a pensiilor, modificarea legii offshore, legea lobby-ului, infiintarea Autoritatii Nationale de Interceptari sau a Agentiei Romane pentru Investitii Strategice si Exporturi, precum si adoptarea dupa reexaminare a legilor justitiei si a modificarii Codurilor penale. In acelasi timp, Opozitia isi doreste cu totul si cu totul alte lucruri.
A doua sesiune ordinara a Parlamentului din acest an a inceput luni, urmand sa se incheie inainte de sfarsitul lunii decembrie. Daca coalitia de guvernare PSD-ALDE are in plan adoptarea unor legi precum cea a pensiilor sau legea offshore, dar si modificarea Codurilor penale, Opozitia isi doreste suspendarea Guvernului Dancila, pe care il considera nociv pentru Romania.
"Primul si cel mai important obiectiv pentru noi, ca reprezentanti responsabili ai cetatenilor romani, este demitere Guvernului Dancila. Vom pregati cu maxima minutiozitate motiunea de cenzura, pentru daramarea cabinetului Dancila. Am decis sa formam o echipa mai larga de negociere si am decis sa intensificam dialogul cu toate grupurile parlamentare si cu fiecare parlamentar, inclusiv cu parlamentari din PSD, pentru a-i convinge ca devine o necesitate absoluta ca Guvernului Dancila sa plece, sa punem capat sistemului anti-democratic, anti-european Dragnea, care risca sa arunce Romania in afara lumii civilizate”, a declarat, duminica, liderul PNL, Ludovic Orban.
De asemenea, PNL are ca prioritate pentru actuala sesiune modificarea Legii CCR. Liberalii propun exercitarea controlului constitutional de catre CCR si asupra OUG si ordonantelor simple, astfel incat "sa nu mai existe riscul ca ordonante care au fost declarate neconstitutionale dupa adoptarea ca lege sa produca efecte catastrofale pentru societate".
Ludovic Orban a mai anuntat ca un alt obiectiv al PNL este de a intari functia constitutionala a Parlamentului, iar controlul asupra Guvernului sa fie mai aspru: "Al treilea obiectiv pe care il urmarim este acela de a intari functia constitutionala a Parlamentului, functia de control a Parlamentului asupra activitatii Guvernului prin toate parghiile regulamentare pe care le avem la dispozitie, de la comisii de ancheta pana la audierea ministrilor in comisiile de specialitate pe teme de maxima actualitate, de la motiuni simple impotriva ministrilor lipsiti de performanta, pana la toate celelalte parghii pe care le avem la dispozitie la nivelul Parlamentului.
Este din ce in ce mai clar ca o mare parte dintre parlamentarii majoritatii guvernamentale au ajuns sa nu mai sustina ministrii si trebuie sa sustina practic reintrarea in functia constitutionala a Parlamentului, de principala institutie care sa impiedice abuzurile guvernamentale si care sa controleze activitatea Guvernului".
Iata ce mai propune Opozitia pentru aceasta sesiune parlamentara: infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta privind violentele de la protestul din 10 august si a unei comisii de ancheta privind situatia generata de pesta porcina africana.
De asemenea, ar urma ca in aceasta sesiune sa intre in procedura parlamentara initiativa USR “Fara penali in functii publice”, care vrea modificarea Constitutiei in acest sens, demersul PMP de revenire la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, dar sunt anuntate si doua motiuni simple impotriva ministrului de Interne, Carmen Dan, si a ministrului Justitiei, Tudorel Toader.