50 de state au semnat un tratat international de interzicere a focoaselor nucleare. Printre ele nu se regaseste niciuna dintre tarile care detin astfel de arme
La nivelul anului 1945, in lume existau doar doua bombe nucleare, ambele fabricate de Statele Unite. Prima dintre cele doua, Little Boy, avea o putere de 15 kilotone si a fost lansata, din avion, la 6 august 1945, asupra orasului japonez Hiroshima. Cea de-a doua bomba, Fat Man, cu o putere de 22 kt, a fost lansata in acelasi fel, la 9 august 1945 asupra orasului Nagasaki. De atunci, lucrurile s-au schimbat radical, dar nu in bine.
De pilda, acum, cele mai puternice arme nucleare din lume sunt detinute de Statele Unite si Rusia.
Rachetele americane Trident, care pot fi lansate de pe submarine, au, fiecare, o putere de 455 kilotone.
Rusii au in portofoliu o bomba si mai mare, de 800 de kilotone, care poate fi lansata cu ajutorul unei rachete intercontinentale.
La ora actuala, 9 tari din intreaga lume detin arma nucleara.
Rusia detine 6.370 de focoase nucleare, Statele Unite - 5.800, Franta - 300, China - 290, Marea Britanie - 215, Pakistan - 150, India - 130, Israel - 80 si Coreea de Nord - 20.
La jumatatea anilor 1980, numarul armelor nucleare a atins valoarea maxima si a descrescut, de atunci, constant, in urma unor acorduri internationale sau bilaterale referitoare la reducerea acestui tip de armament.
Numeric, sunt mai putine focoase nucleare astazi decat la jumatatea anilor 1980, puterea totala a celor existente este, insa, superioara puterii nucleare de acum 30 de ani.
"Gratie descurajarii noastre nucleare auto-defensive eficiente (…) nu vor mai exista razboaie, iar siguranta si viitorul tarii noastre vor fi garantate pentru totdeauna", a spus liderul nord-coreean Kim Jong Un pe 27 iulie a.c. cu prilejul festivitatilor organizate pentru a marca 67 de ani de la incheierea razboiului din Coreea (1950-1953).
Una peste alta, acesta este discursul tuturor liderilor tarilor care detin arme nucleare, pe care le prezinta ca fiind eminamente defensive si cu un important rol in mentinerea pacii globale.
Daca ar fi sa dam crezare acestui tip de discurs, ar insemna ca toate statele detinatoare de arme nucleare se gasesc in defensiva in fata unui agresor care nu exista.
Or asta nu are nicio logica. Dar de nu putine ori politica este paralela cu logica.
Astazi, 26 octombrie 2020, Organizatia Natiunilor Unite a anuntat ca 50 de state au semnat un tratat international de interzicere a armelor nucleare si, conform regulamentelor ONU, tratatul ar trebui sa intre in vigoare peste 90 de zile.
Printre tarile care au semnat Tratatul se numara Africa de Sud, Nigeria, Venezuela, Mexic, Thailanda, Irlanda, Austria sau Malta.
Merita subliniat faptul ca niciuna dintre statele care detin arme nucleare nu a semnat documentul, a carui eficacitate, mai mult ca sigur, va fi nula.
Sursa foto: pexels.com