30 de ani de la caderea Zidului Berlinului
Cu 30 de ani in urma, la 9 noiembrie 1989, Gunther Schabowski , un responsabil comunist de rang inalt din fosta Republica Democrata Germana, si-a incurcat hartiile la o conferinta de presa si, cand a fost intrebat cand vor putea est-germanii sa calatoreasca liber in RFG, a raspuns ca acel lucru va fi posibil prin toate punctele de trecere a frontierei. "De cand?" - a insistat un jurnalist. "Imediat… fara intarziere!" - a raspuns Schabowski.
Anuntul ar fi trebuit facut abia a doua zi si trebuia insotit obligatoriu de precizarea ca est-germanii aveau nevoie de o viza pentru a putea calatori in Vest.
Era, insa, prea tarziu pentru orice altfel de precizare. Jurnalistii au preluat imediat raspunsul lui Schabowski, care a ajuns pe fluxurile de stiri ale tuturor agentiilor de presa.
Drept urmare, est-germanii s-au bulucit la punctele de trecere ale Zidului Berlinului, luandu-i prin surprindere pe graniceri si pe militarii responsabili cu paza, care nu au stiut cum sa reactioneze in fata afluxului urias de oameni si s-au retras fara sa opuna rezistenta.
Zidul Berlinului, sinistra constructie a sovieticilor, cazuse definitiv. Anul urmator, in 1990, cele doua Germanii aveau sa se reunifice.
Separarea celor doua Germanii s-a facut in 1949, la cativa ani de la incheierea celui de-al doilea Razboi mondial, pe fondul aparitiei noilor tensiuni generate de Razboiul rece.
Zona de ocupatie sovietica a devenit Republica Democrata Germana, cu capitala la Berlinul de Est, iar zona de ocupatie americana, britanica si franceza a devenit Republica Federala Germania, cu capitala la Bonn.
Constructia efectiva a Zidului Berlinului a inceput in anul 1961 si, in cei aproape 28 de ani de existenta, acesta a fost, poate, cel mai puternic simbol al lipsei de umanitate a comunismului si, totodata, al incapacitatii Occidentului de a se opune dominatiei sovietice.
5.000 de este-germani au reusit, totusi, sa evadeze in Berlinul de Vest in perioada 1961-1989, iar mai bine de 200 de oameni au fost ucisi in vreme ce incercau sa escaladeze Zidul.
La 21 iulie 1990, la doar cateva luni de la caderea Zidului Berlinului si la alte doar cateva pana la definitivarea reunificarii Germaniei, Roger Waters a sustinut un mega-concert live la Berlin, sub titlul albumului de studio al trupei Pink Floyd - "The Wall".
350.000 de oameni au platit bilete ca sa asiste la concert si, cu o ora inainte de inceperea spectacolului, aria rezervata spectatorilor a fost extinsa pentru a mai primi inca 100.000 de oameni, care nu mai apucasera sa-si ia bilet.
Sursa foto: maxpixel.net