La masa de joc
masa de jocjoccontabilmedic
Pentru ca luam note la fel de mari si la compunere si la aritmetica, tata, poet convertit in revizor-contabil (da, v-am mai spus scris asta aici), hotarat sa nu-i impartasesc soarta, m-a trecut fara mila, pe la 9 ani, prin tensiunea unei baterii de evaluatori de destine, formata din 3 elementi.
Mai intai domnul Condescu, profesor de matematica la cel mai prestigios liceu din urbe, mereu zglobiu sub ochelari dar reflexiv sub suvita pieptanata cu grija peste chelie. Mi-a pus pedant cateva intrebari, mi-a dat un exercitiu de Gazeta Matematica, mi-a spus ca matematica parcurge mereu traseul foaie-creion-mana-creier apoi i-a precizat tatei: "E omul stiintelor exacte, daca nu intra la matematica, fa-l inginer".
Apoi domnul Alevra (ciudat nume!) de profesie incerta, versificator de frunte si polemist sef detasat cu catedra la restaurantul Dealu Mare; mereu la costum vernil si cravata alb-lucioasa (chiar mai lucioasa decat coatele-i tocite). Prins intr-un moment de luciditate, obturandu-mi campul vizual cu degetul aratator si cu citate din Paul Verlaine, domnul Alevra ii trasa tatei sarcina cu o fermitate de care nu-l credea nimeni in stare: "Pune-l sa scrie, fa-l literat!"
In fine, duduia Doinita, amanta celui mai mare pictor al Ploiestilor, deci si ea pictorita prin alianta. Tot prin alianta (sora de sora medicala) colega de serviciu cu mama. In vizite imi cerea mereu blocul de desen. Incurajat si neuitand sa vare in el si 2 creatii proprii in acuarela, tata i-l oferi, a cata oara, si ii ceru parerea. "E foarte talentat, da-l la scoala de arte!", murmura ea printre rotocoale de Snagov.
Un amic ne-a intrebat recent, pe mine si pe ceilalti 181 colegi de panel ad-hoc, ce destin/cariera am alege daca am avea din nou oportunitatea de a o face. Pentru ca i-am raspuns prompt "muzician", a avut amabilitatea sa imi impartaseasca rezultatele sondajului. Exceptand trei raspunsuri de tip "Ce vrei, ma, de la mine?", alte cinci gen "Habar n-am." si unul "Mi-e somn, esti un tampit." le-am putut usor imparti in trei categorii:
Prima, relativ putin numeroasa, vreo 25 de raspunsuri, era formata din Consecventi. Din hipersatisfactie, autosuficienta sau poate doar din lipsa de imaginatie acestia au indicat aceeasi varianta de destin ca cea care le-a fost in realitate harazita. Era sofer, voia sofer, era medic, voia doctor (sic!), era parlamentar, voia, of course, parlamentar, samd.
... citeste continuarea pe blogul Diagma.
Dragos Popescu este consultant in management, fondatorul companiei
Diagma.