Volatilitatea legislatiei bate volatilitatea burselor
volatilitate burseschimbari legislatiepiata de capital bvb
Acum ca din ce in ce mai multi tineri si nu chiar asa de tineri sunt ingrijorati ca este posibil ca viata lor la pensie sa se schimbe drastic in rau, acum ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus dobanda la minimum istoric, unii dintre cetatenii cu oarecari depozite bancare se gandesc sa riste (exact asta fac si trebuie sa fie cat se poate constienti de lucrul acesta) si sa-si transforme o parte din economii in investitii pe piata de capital.
Cand prietenii te intreaba care ar fi bunele si relele, neajunsurile cumpararii de actiuni listate, cum sa faca sa castige, cum sa faca sa nu-si piarda banii, ce le spui?
In primul si-n primul rand, nefiind Jordan Belfort cautand sa stoarca bani de la creduli, le spui ca, da, este posibil sa piarda bani.
Daca sunt dispusi sa-si asume acest risc, atunci, le mai spui ca - daca tranzactioneaza ei insisi sau recurg la serviciile unui profesionist - sa aiba grija ce intermediar isi aleg.
Le mai spui sa nu se apuce de investitii daca le place sa traiasca peste posibilitati si sa nu investeasca nici macar un leu de care nu se pot lipsi.
Daca inca te mai asculta si nu s-au enervat, foarte bine, caci, pentru a nu pierde bani, solutia buna este sa ramana, in orice situatie - ca li se apreciaza valoarea actiunilor cu 100% sau cu 300% sau scade cu aceleasi procente - calmi, iar solutia ideala este sa ramana impasibili. Este greu, dar aproape totul se poate deprinde, de la mersul la toaleta, pana la cel pe bicicleta.
Daca nu-si pot mentine calmul, daca se dau in vant dupa schimbarile bruste de temperatura, daca le plac senzatiile tari, daca sunt compulsivi, atunci sa se duca ei si banii lor sa faca pariuri pe curse de cai verzi pe pereti sau pe cursul de schimb.
Pe urma, ar fi bine sa-si plaseze banii in actiuni in care ei insisi cred, in actiuni ale unor companii cu care au afinitati si tangete. Daca sunt fascinati de "masina germana", au posibilitatea de a cumpara, chiar de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), actiunile a doi fabricanti de mare prestigiu.
Daca sunt pasionati de domeniul IT, din pacate, nu exista inca nicio companie romaneasca publica, dar exista, tot la BVB, scumpele (la propriu) Apple si Google si mai ieftinele Microsoft, Intel, SAP.
Daca inrosesc conturile de Facebook si Twitter, de ce nu ar fi si actionari ai acestora?
Daca isi umplu paharele cu o anumita bautura, daca mananca lactate sau fast-food, daca le place moda, daca le plac parfumurile, se gasesc actiuni tot la BVB.
Culmea este ca, iata, domeniile IT, auto, de lux si alimentar sunt mai bine reprezentate, la Bucuresti, de giganti straini.
Asta nu inseamna catusi de putin ca nu exista si actiuni romanesti atractive, ale companiilor de la care cumparam benzina si dulciuri si sandvisuri si rovinieta, inaite de a pleca la drum; companii de la care cumparam indirect gaze si energie electrica sau care transporta aceste resurse.
Sau companii ale caror medicamente le ingurgitam sau societati de investitii financiare care plaseaza bani profesionist in orice domeniu de activitate care poate fi profitabil sau banci prin care-si incaseaza salariile, prin care-si platesc facturile "pe net", de la care au luat credite.
Cert este ca actiuni ale unor companii straine, actiuni ale unor companii romanesti, toate pot fi volatile si pot volatiliza piata, stergand sau adaugand valoare, intr-o clipa.
Ca-s blue chips-uri ("actiuni cu risc scazut" - cum gresit a fost tradus termenul in "Lupul de pe Wall Street"; actiunile Lehman Brothers au fost si ele blue chips-uri? Au avut risc scazut? Cele ale Enron au fost?) sau nu, daca o bula se sparge, daca se prabuseste un gigant, e greu ca piata sa nu intre-n vrie, sa nu devina volatila.
Numai ca este posibil sa-si revina la fel de repede. In schimb, cine vrea sa investeasca in actiuni cotate la BVB, trebuie sa stie ca exista un tip mult mai rau de volatilitate, cea a statului, volatilitatea, schimbarea legislatiei dupa cum bate vantul.
Daca pretul unei actiuni scade cu 5%, cu 10% si chiar mai mult, este posibil sa-si revina rapid si sa treaca pe plus cu aceleasi procente. In schimb, daca statul da o lege care-i trimite pe investitori din trei in trei luni la Fisc ca sa declare castigurile si chiar... pierderile, asta dureaza, nu revine dupa o zi pe alta.
A durat ani ca, din legislatie, sa fie scoasa aceasta prevedere, dar nimeni nu-ti poate garanta ca, de maine, statul nu le va cere investitorilor sa plateasca din profitul lor - mic sau mare - CAS si CASS, cum ii obliga, din acest an, pe cei care obtin venituri din chirii...
Nimeni nu va garanteaza ca, de maine, nu mareste impozitul pe dividende, la fel de brusc cum a majorat TVA sau ca pune taxa de solidaritate pe tranzactii.
Deunazi, economistii si oamenii de afacerii participanti la forumul organizat la Viena de CNBC au ajuns la concluzia ca adevaratul motiv pentru care economiile din Europa de Est nu pot ajunge la potentialul maxim nu este nici criza datoriilor suverane din zona euro si nici furtuna financiara din SUA, ci politicienii...
Asadar, dincolo de volatilitatea pietelor de capital, mult mai periculoasa si mult mai greu de controlat, practic imposibil, este cea a legislatiei statului...