Un exemplu de constientizare a libertatii de expresie
atentate framtacharlie hebdolibertatelibertate expresie
Acum peste 25 de ani, in Romania, trebuia sa-ti placa exact ce voia sa-ti placa regimul si liderul lui suprem. Nu prea aveai de ales sau aveai de ales intre a-ti exercita - pret de cateva fraze - dreptul la libertatea de exprimare si a ramane fara libertate pret de cativa ani sau pe viata.
Au trecut mai bine de 25 de ani si lucrurile s-au imbunatatit simtitor, desi au ramas sechele, de la care s-au molipsit, dobandind reflexe staliniste, chiar si persoane de-un leat cu Revolutia din 1989. Nu le place ceva, atunci, "gata, sa se interzica!"
Nu le place cum si ce scrie un ziar tiparit sau unul on-line, nu le place muzica difuzata de un post de radio, emisiunile unui canal de televiziune, in loc sa nu le mai citeasca sau sa apese mai cu sarg pe telecomanda... "sa se interzica".
Desigur, niste organisme de reglementare si niste legi impun limite, cat de cat rezonabile, si mult peste ce presupunea regimul comunist.
De multe ori, televiziunile comerciale... (co-mer-cia-le!) sunt acuzate ca duc nivelul… calitatea emisiunilor foarte jos. Numai ca acestea fac audienta, rating si, deci, bani, adica exact scopul unei televiziuni co-mer-cia-le.
Daca statul roman si cetatenii lui ar fi preocupati mai mult de educatie, de ridicarea nivelului, atunci canalele de televiziune nu s-ar mai intrece in telenovele, nu s-ar mai bate-n nore pentru mame si cuscra pentru vecinu' de la doi, nu ar mai fi niste masini de spalat lenjerie intima in public.
In loc sa importe, pentru "prime-time", formate prefabricate si "cu succes garantat", si-ar pune problema daca sa difuzeze piesele jucate de Royal Shakespeare Company sau tragediile lui Sofocle, adaptate de Purcarete; Simfonia a IX-a, dirijata de von Karajan sau a V-a, sub bagheta lui Celibidache...
Pana atunci, ne place sau nu, libertatea de exprimare le da lor dreptul sa difuzeze manele si audientei lor sa le... asculte.
Din fericire, atitudinea fata de libertatea de exprimare, fata de libertatea presei se schimba, uneori, organic, din interior.
Asa se face ca, acum cativa ani, un patron roman de trust de presa infiera proletar satira la adresa romanilor, facuta de realizatori... francezi de televiziune, intr-un popular spectacol cu papusi.
Difuzata de Canal +, emisiunea respectiva, numita "Les Guignols de l'Info", era un fel de echivalent "de televizor" al "Charlie Hebdo", publicatia atacata de teroristi.
La vremea respectiva, patronul acela isi folosea libertatea lui de exprimare, pe care nu era atat de curajos sa si-o arate inainte de 1989, pentru a tuna si fulgera sa se ia masuri, ca asa ceva este inadmisibil, ca este revoltator.
Culmea este ca folosea tocmai libertatea de expresie pentru a cere interzicerea altei manifestari a acesteia…
Nici mai mult nici mai putin, patronul respectiv a trimis un protest Consiliului Superior al Audiovizualului Republicii Franceze, in care cerea analizarea oportunitatii sanctionarii emisiunii "Les Guignols de l’Info"... "mergand pana la suspendarea acesteia, pana la stabilirea unui cod deontologic aflat in concordanta cu valorile elementare ale UE - valori pe care realizatorii emisiunii le sfideaza in mod asumat".
Slava Domnului, de atunci si pana astazi, lumea a progresat si libertatea de exprimare o data cu ea, chiar si in Romania!
Acum, dupa asasinarea mai multor caricaturisti francezi, (re)cunoscuti si, iata, temuti pentru ascutimea penitei, angajatii trustului de presa al "infieratorului" defileaza, in grup... "live", prin fata Ambasadei Frantei si nu mai contenesc cu militantismul pentru libertatea de exprimare (a presei)... Mai bine mai tarziu decat niciodata!