Un act de patriotism... economic
basescuactiuni romgazdeclaratie de averetitluri de stat
Cu chiu cu vai si la insistentele Fondului Monetar International, statul a vandut, in mai putin de un an, doua pachete minoritare si unul majoritar la trei dintre companiile sale aducatoare de profit, prin trei oferte publice initiale.
A tinut, insa, sa spuna, din capul locului, cel putin in cazul Romgaz, ca, desi compania devine publica, statul se va comporta tot cum va vrea el, fara sa tina seama de actionarii minoritari.
Oricum, la scurt timp dupa ce Romgaz si Nuclearelectrica straluceau la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), statul le taia prima macaroana proaspetilor noi actionari punand rau famata taxa pe stalp care, daca ar fi fost in vigoare in momentul ofertelor publice initiale, poate ca ar mai fi potolit din avantul investitorilor.
In ciuda impedimentelor, investitori profesionisti si amatori au platit si s-au improprietarit.
Dar, desi scriptele bancilor consemneaza tot mai multi romani cu depozite de peste 100.000 de euro, cat este plafonul de garantare, daca se face un sondaj, probabil ca putini cetateni ar raspunde ca macar au aflat de ofertele publice initiale ale Romgaz, Nuclearelectrica si Electrica.
Probabil ca le-au lipsit exemplele. Poate ca mai multi concetateni ar fi ales sa plaseze bani in companiile romanesti la care, direct sau indirect sunt abonati, daca ar fi aflat ca au mizat pe ele lideri politici, cum ar fi chiar presedintele Romaniei.
De-abia dupa ce Traian Basescu si-a publicat cea mai recenta declaratie de interese, s-a aflat ca a subscris la oferta publica a Romgaz reusind sa cumpere 2.948 de actiuni, pe care a platit 87.763 de lei.
La cotatia de ieri la care au inchis actiunile Romgaz, detinerile sale valorau 100.084 de lei.
In afara de asta, presedintele a mai declarat ca detine obligatiuni in valoare de 36.000 de dolari, emise de Ministerul Finantelor Publice.
Dar, totusi, numai actiunile la o singura companie nu-l fac pe presedinte "investitor la bursa" sau "jucator la bursa", cum s-a grabit o parte a presei sa-l catalogheze.
Daca avea un portofoliu doldora, cu zeci de emitenti, daca, in urmatoarea declaratie, ar arata ca a si vandut actiunile, ca le-a rascumparat si ca a plasat banii si in altele, atunci, da, i s-ar fi potrivit termenul.
Asa, insa, presedintele este investitor la Romgaz, nu la bursa, iar presa da o noua dovada ca nu este interesata de proprietatea termenilor, la fel ca atunci cand confunda pierderile cu deprecierile si castigurile cu aprecierile unor active.
Cu ani in urma, cand o companie germana producatoare de automobile avea probleme, in curtea uneia dintre fabricile sale, nici 40% dintre masinile parcate nu purtau sigla pentru care lucrau angajatii, si nu pentru ca modelele le-ar fi fost inaccesibile ca pret...
La fel, in mod surprinzator, aflam ca un sef de banca nu a luat credit de la institutia pe care o conducea, ci de la una concurenta...
Desigur, pana la urma, este treaba fiecarei persoane particulare, dar faptul ca presedintele a plasat bani in actiunile si in obligatiunile statului pe care il conduce este un act datator de semnale pozitive si de patriotism... economic de care ar trebui sa dea dovada multi romani negri de suparare ca le cumpara strainii tara.