Umbra lui Eminescu la Ministerul Culturii
eminescuministerul culturiicampanie boli venericescandalcontroversa
De cateva zile, intreaga suflare interesata si de altceva de cum intra si ies vedetele la apa, de cum se pun sau si-o pun unii cu blondele si de cate posibile nurori candideaza la gratiile soacrei a aflat ca o campanie publicitara si-a propus sa-i faca pe romani sa inteleaga ca "bolile cu transmitere sexuala sunt mai virale decat orice controversa".
In acest scop, comunicatorul a folosit imaginea lui Mihai Eminescu. Cel putin unul dintre afise lasa sa se vada ca, in cazul poetului national, o anumita boala a starnit o controversa.
Pentru multi artisti, suferinta fizica, bolile mancatoare de zile si macinatoare de nopti nu ca au influentat, ci le-au generat, in mare parte, opera.
Dar, sanatosi tun sau bolnavi cronici, cu mintile acasa sau ratacite, cati oameni sunt capabili sa scrie cosmogonie in versuri? Cati rezuma la esenta de cateva strofe perfecte conditia geniului? Cati pot scrie pamflete si istorie in versuri? Extrem de putini.
Am avut norocul ca unul dintre numaratii pe degete, ca unul dintre incomensurabilii poeti ai lumii sa vada lumina zilei in spatiul carpato-danubiano-pontic.
In acelasi timp, Eminescu a fost om cu aproape tot ce presupune asta si el insusi anticipa ca, despre el, pamantenul, si despre un geniu, in general, se vor scrie vrute si nevrute.
"Si cand propria ta viata singur n-o stii pe de rost,
O sa-si bata altii capul s-o patrunza cum a fost?
(...)
Neputand sa te ajunga, crezi c-or vrea sa te admire?
Ei vor aplauda desigur biografia subtire
Care s-o-ncerca s-arate ca n-ai fost vrun lucru mare,
C-ai fost om cum sunt si dansii... Magulit e fiecare
Ca n-ai fost mai mult ca dansul. Si prostatecele nari
Si le umfla orisicine in savante adunari
Cand de tine se vorbeste. S-a-nteles de mai nainte
C-o ironica grimasa sa te laude-n cuvinte.
Astfel incaput pe mana a oricarui, te va drege,
Rele-or zice ca sunt toate cate nu vor intelege...
Dar afara de acestea, vor cata vietii tale
Sa-i gasească pete multe, rautati si mici scandale -
Astea toate te apropie de dansii... Nu lumina
Ce in lume-ai revarsat-o, ci pacatele si vina,
Oboseala, slabiciunea, toate relele ce sunt
Intr-un mod fatal legate de o mana de pamant;
Toate micile mizerii unui suflet chinuit
Mult mai mult ii vor atrage decat tot ce ai gandit."
Ce legatura este intre profunzimea majoritatii versurilor lui Eminescu si facutele sau nefacutele boli ale copilariei, intre presupusele sau nu boli venerice, intre numarul de raceli, gripe, toxiinfectii alimentare o fi suferit? Ce conteaza, pana la urma, originile sale?
Slava Domnului ca a scris in limba romana si ca, pentru el, Romania era tara sa de aur, tara sa de dor, cu trecut mare si cu un la fel de mare viitor.
Actualul… scandal si umanizarea lui Eminescu este posibil sa-i determine pe multi sa-i citeasca poeziile si, in acelasi timp, in mod sigur, pentru oricine ii intelege peste cota de o iota si de lectura obligatorie poeziile, o boala venerica sau toate bolile din lume, nu vor usura nici cu un picogram masa uriasa a universului creat de Eminescu.
Ministerul Culturii, la a carui conducere, ministrii se succed precum "cai de mii de ani in tot atatea clipe", a redactat un comunicat, publicat de cele mai importante agentii de presa din Romania.
Iata cateva din multele randuri menite sa-i puna la respect pe cei care lezeaza memoria poetului national: "Exista o serie de utilizari ale unei opere aduse anterior la cunostinta publica care pot fi permise, fara consimtamantul autorului si fara plata vreunei remuneratii..."