Superoferta la Bursa de Valori Bucuresti
bvbsuperofertaschimbare bloc tranzactionaresif olteniabanca transilvania
Ce-i impiedica pe multi oameni sa investeasca in actiuni cotate la burse? Sa fie imaginea nu tocmai buna pe care o au pietele de capital in anii de recesiune?
Sa fie scandalurile si escrocii care ies la iveala si in SUA si la noi? Sa fie aversiunea fata de risc? Sa fie lichiditatea scazuta de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB)? Sa fie lipsa banilor si scumpetea actiunilor? Sa fie toate acestea?
Poate ca multe dintre intrebari nu vor avea raspunsuri tocmai favorabile in scurt timp. Recesiune si crize vor mai fi. Perceptia pietelor de capital va fi buna, frumoasa - cand situatia economica locala si mondiala este luminoasa - si proasta - cand aceeasi situatie va fi sumbra, intunecata.
Uscaturi care se vor aciua printre intermediari, lupi de Wall Street care gasesc prea usor oi pe care sa le poata musca pana si dintii lor bonti vor mai exista, dupa cum si, la noi, nimeni nu poate garanta 100% ca unii brokeri nu vor mai baga mana in actiunile si in banii clientilor.
Macar in ceea ce priveste lipsa banilor si scumpetea actiunilor, cel putin a multora dintre cele listate la BVB, se pare ca insasi piata noastra de capital a (re)gasit o solutie.
BVB a anuntat ca, din 28 aprilie 2014, va aplica un nou bloc de tranzactionare pentru actiunile schimbate pe pietele Reglementa si Rasdaq ale BVB, pe segmentele de piata principala si deal-uri.
BVB intentioneaza sa reduca varietatea de blocuri de tranzactionare care se aplica pentru actiunile tranzactionate si sa reduca blocul de tranzactionare pentru unele actiuni astfel incat acestea sa devina mai accesibile investitorilor.
Cu alte cuvinte, actiunile unui emitent, considerate atractive vor putea fi cumparate mai ieftin, mai usor de micii investitori, de persoanele fizice care, in prezent, nu-si permit prea mult(e), in timp ce marii investitorii vor putea cumpara, in continuare, cat ii tin conturile.
Concret, joi, pretul pentru o actiune a uneia dintre cele mai atractive societati de investitii financiare, SIF Oltenia (SIF5), a inchis sedinta BVB la 1,91 de lei.
La prima vedere, este putin, este mai putin de 2 lei. Ce mai faci, in ziua de azi, cu nici 2 lei? Iti cumperi aproape doi covrigi sau o calatorie cu autobuzul sau una cu metroul.
Numai ca blocul de tranzactionare, adica lotul minim de cumparat, pentru SIF5 este de 500 de actiuni. Asadar, la pretul de joi, asta inseamna deja 955 de lei si asta fara comisioanele de intermediere.
Dar, in anii de glorie ai economiei romanesti si ai pietele de capital, pretul unei actiuni SIF5 a fost si de 5 lei, iar, in anii de restriste, chiar si 0,3340 de lei. Din fericire, nici blocul de tranzactionare nu a fost mereu de 500 de actiuni.
Acum, BVB tocmai asta va face, il va readuce la un nivel mult mai accesibil pentru toti investitorii (si va revizui periodic blocul de tranzactionare, astfel incat sa fie corelat cu dinamica preturilor acestora), in cazul SIF5, de la 500, la numai 10 actiuni.
Asadar, o scadere de 50 de ori, o scadere care face ca, la pretul de joi, pachetul minim sa coste numai 191 de lei, fara comisioane, de la aproape 1.000 de lei, tot fara comisioane.
Pe lista companiilor pentru care BVB va reduce lotul minim de tranzactionare, se numara si celelalte societati de investitii financiare. In cazul SIF Banat-Crisana si SIF Moldova, al caror pret a fost, in ultima vreme de peste un leu, reducerea va fi aceeasi ca in cazul SIF5.
Pentru SIF Transilvania si SIF Muntenia, ale caror actiuni sunt mai ieftine de 1 leu, scaderea va fi de la 500 la 100 de actiuni.
Dintre cele mai atractive actiuni, de scaderi de 50 de ori ale blocului de cotare se vor bucura, la propriu, si actiunile emise de Aerostar Bacau, Banca Transilvania si Zentiva, de unele de 10 ori cele emise de Alro Slatina si Transelectrica, iar de unele de 5 ori cele emise de Antibiotice Iasi, Biofarm Bucuresti, Petrom, Banca Comerciala Carpatica si Dafora Medias.
Nu numai ca, in acest fel, cumpararea de actiuni va fi mai accesibila, dar investitorii isi vor putea pondera mai ieftin eventualele deprecieri ale preturilor medii la care au cumparat actiunile.
In cele din urma, iata ca BVB s-a gandit la inca o masura concreta pentru a clinti miliardele romanilor depozitate in banci, iar urmatorul pas va consta in extinderea unui bloc de tranzactionare de 1 pentru toate actiunile listate la BVB.